Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:46, 12. 3. 2018.

| BalkanPres

Kako makedonski mediji obaveštavaju o međuetničkim incidentima?

Autor:Iskra ManojloskaIzvor:NovaTV, Balkanpres
Međuetnički sukobi Makedonija
Ilustracija; Foto: NovaTV/Vančo Džambaski

Nakon sukoba sa jednim od lidera albanske partije, koja je deo vladajuće većine, policajka je sa povredama završila u bolnici. Dok se povređena žena ne oglašava, političar tvrdi da je sukob bio samo verbalni, a MUP da se policajka sama povredila tako što je udarila u kamion. Izveštavanje makedonskih medija o ovome, otvorio je debatu o načinu na koji mediji prate međuetničke sukobe.

Ono što je učinilo ovaj incident dodatno specifičnim za javnost jeste to što je funkcioner DUI-a muškarac albanske nacionalnosti, a policijska službenica je Makedonka.

Izveštavanje o događajima varira od jednog do drugog medija. Neki pišu da je policajka bila samo verbalno napadnuta, a priča je išla i dotle da je bila pretučena.

Prema službenom saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, ona je bila samo verbalno napadnuta, a fizička povreda je naneta "udaranjem u vozilo".

Očekivano, javnost je besno reagovala na takvo saopštenje, koje nije novost za MUP. U prošlosti, dok je na vlasti bio VMRO DPMNE, za smrt Martina Noskoskog je bilo rečeno da se "spetljao u kabl" i tako umro. Još jednom, nakon masovnih protesta "Protiv policijske brutalnosti" 2011. godine, MUP se angažovao i pronašao optuženog za ubistvo, koji je sada u zatvoru. Takođe, za novinara Vladu Tanevskog je saopšteno da je izvršio samoubistvo i "udavio se u kantici vode" tokom izdržavanja zatvorske kazne.

Ali u ovom tekstu se neće govoriti o načinu na koji Ministarstvo unutrašnjih poslova tretira javnost, već o načinu na koji mediji informišu o međuetničkim incidentima. Dželal Hodžić Dželal Hodžić; Foto: NovaTV

Dželal Hodžić, dugogodišnji građanski aktivista, kolumnista, a u poslednje vreme angažovan i kao zamenik direktora Agencije za ostvarivanje prava zajednica, kaže da se mediji kod nas dele na profesionalne i propagandističke medije.

Profesionalni mediji rade u skladu sa novinarskim pravilima i poštuju etiku u obaveštenju. Uloga medija je da obaveštavaju javnost, a kada se prate novinarske pravila i etika za obaveštavanje u zavisnosti od situacije, medij pravilno završava svoj zadatak - kaže Hodžić.

Prema Hodžiću, problem je u propagandističkim medijima, za koje je rekao da su značajan deo medijske scene u Makedoniji, a čije neprofesionalno obaveštavanje o međuetničkim incidentima ima ozbiljno negativan uticaj na društvo.

Propagandistički mediji ne vode se javnim, već drugim interesima. Nivo neprofesionalnog obaveštavanja o međuetničkim incidentima ima za cilj da proizvede primitivni nacionalizam, da u nekim slučajevima stvori tenzije ili konflikte u društvu, da u nekoj situaciji stvori politički problem, a nekad jednostavno imaju potrebu za pažnjom, gledanošću i klikom - kaže Hodžić.

Hodžić smatra da vrlo često propagandistički mediji za određene incidente koji nemaju etničke motive, već potpuno druge, predstavljaju kao međuetnički da bi zadovoljili svoje propagandističke namere.

I kada se dva momka u pubertetu, potpuno slučajno iz različitih etničkih zajednica, potuku se zbog simpatije, to bi propagandistički mediji predstavljali kao međuetnički incident. U poslednjoj deceniji, mnogi propagandistički mediji bili su instrumenti centara moći, koji su kreirali primitivni nacionalizam, međuetničku tenziju i konfliktne situacije u društvu - zaključio je Hodžić.

Pavel Doneski Pavel Doneski; Foto: NovaTVPolitikolog Pavel Doneski, urednik portala Makedonija365, kaže da je ovakvo izveštavanje medija posledica etničke podeljenosti u društvu.

Postoje česte situacije u kojima mediji izveštavaju jednostrano o međuetničkim incidentima, odnosno isključivo kroz etničku prizmu, a nekada čak i za događaje koji nemaju nikakvu etničku dimenziju predstavljaju ih takvom, svesno ili nesvesno. Primjera ima na desetine i u medijima koji izveštavaju na makedonskom jeziku i onima na albanskom, kao i u medijima koji izveštavaju na dva jezika. Smatam da je to direktna posledica društvenih i političkih uslova u kojima je država, u jednom podeljenom društvu po mnogim osnovama, a etnička nažalost je jedna od izraženijih - kaže Doneski.

Ovaj tekst je nastao kao deo programa BalkanPres, odnosno saradnje medija iz tri države - Južnih vesti iz Srbije, Nove TV iz Makedonije i Prometeja iz Bosne i Hercegovine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: