Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 12. 6. 2019.

| BalkanPres

Ministar Popović se odrekao jedne od tužbi protiv KRIK-a

Autor:Jelena Radivojević Izvor:KRIK
Popović KRIK
Četiri postupka protiv KRIK-a po tužbama ministra Popovića; Foto: KRIK Screenshot

Ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović odrekao se tužbe u jednom od preostala tri postupka protiv KRIK-a, rekla je na suđenju njegova advokatica Dejana Ukropina, navode iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije. Objašnjavaju da to znači da Popović odustaje od gonjenja KRIK-a i gubi mogućnost da u budućnosti redakciju ponovo tuži zbog iste stvari.

Jedno od tri preostala suđenja novinarima KRIK-a zbog istraživanja bogatstva i ofšor kompanija ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića okončano je jer je Popović, prema rečima njegove advokatice Dejane Ukropine, rešio da odustane od tužbe. Reč je o postupku koji ministar vodi zbog teksta Popović visokorizičan za ofšor agenciju.

Odricanjem od ove tužbe, Popović je, kako navode, izgubio pravo da u budućnosti tuži KRIK zbog otkrića da poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Bristanskim Devičanskim Ostrvima, da se njegovo bogatstvo procenjuje na više od 100 miliona dolara, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez. Ova KRIK-ova otkrića, podsećaju, bazirana su na međunarodnom novinarskom prijektu "Rajski papiri" u kom je učestvovalo gotovo 100 medijskih organizacija iz različitih delova sveta.

Podsetimo, Popović je četiri puta tužio KRIK zbog istih informacija.

Jedan od postupaka okončan je pre samo nedelju dana, kada je sudija Slađana Pantović odlučila da, nakon Popovićevih nedolazaka na sud, završi suđenje bez njegovog saslušanja. Sudija je tada saslušala Stevana Dojčinovića, glavnog i odgovornog urednika KRIK-a, i sada se čeka presuda.

Preostala dva suđenja još su u toku.

Iako je u javnosti više puta rekao da će na sudu dokazati da su informacije koje je objavio KRIK laž, ministar Popović se, dodaju iz KRIK-a, nikada nije pojavio na sudu da ispriča kako su mu istraživanja ove Mreže za istraživanje kriminala i korupcije nanela duševni bol i šta je bilo neistinito u njihovim tekstovima.

Uprkos tome što su tužbe predstavljale pritisak na redakciju, ističu, novinari su nastavili da istražuju imovinu i poslove ministra Popovića i tako otkrili da je u vreme dok je bio narodni poslanik, privatizovao i doveo do propasti fabriku Minel Transformatori.

Iako Agencija za borbu protiv korupcije insistira da se ovaj slučaj razreši još od kada su radnici fabrike 2012. godine podneli krivične prijave protiv Popovića, dodaju, tužilaštvo i dalje nije otvorilo istragu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: