Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:44, 23. 3. 2019.

| BalkanPres

NUNS: Da se omogući novinarima da bezbedno izveštavaju sa protesta

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
protest baklje
Izveštavanje sa protesta postalo krizna situacija; foto: V. Keser

Ocenivši da su novinari koji izveštavaju sa protesta koji se nedeljama održavaju širom Srbije, dovedeni u situaciju kriznog izveštavanja, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve aktere demonstracija da obrate posebnu pažnju na novinare i omoguće im da nesmetano rade svoj posao. NUNS traži i da javni funkcioneri prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema televiziji N1, koja je počela nakon njihovog izveštavanja sa prošlonedeljnih protesta.

Zbog svih događaja koji su obeležili proteste koji su se prošlog vikenda održali u Beogradu - kada su građani upali u RTS, a sutradan i "opkolili" Predsedništvo, ali i zbog incidenata koji se dešavaju na lokalnim protestima, NUNS zaključuje da izveštavanje novinara zahteva da se poštuju posebne mere opreza.

Stoga, apelujemo na sve strane – i na organizatore protesta i na državne organe, a posebno na policiju i Žandarmeriju, da zaštite novinare i omoguće im bezbedno izveštavanje sa događaja - kažu u NUNS-u.

Apeluju i da redakcije jasno i nedvosmisleno obeleže svoje novinare koji prate proteste, kako bi vizuelno bili odvojeni od demonstranata, pa samim tim i dodatno zaštićeni. Poručuju i da su na raspolaganju svim kolegama koji mogu da im se obrate ako se nađu u nevolji.

Upozoravamo da je bezbednost naših kolega koji izveštavaju sa protesta osnovni preduslov za objektivno i pravovremeno informisanje javnosti, a da su nedavni incidenti pokazali da su oni na licu mesta prepušteni sami sebi što može biti vrlo opasno po njihovu bezbednost - dodaju.

Podsećaju i da je Savet Ujedinjenih nacija za ljudska prava usvojio Rezoluciju o zaštiti i promociji ljudskih prava tokom mirnih protesta - države se pozivaju da obrate posebnu pažnju na sigurnost novinara.


Javni funkcioneri da prestanu sa širenjem netrpeljivosti prema TV N1

Državni funkcioneri i mediji bliski vlasti od subote uveče, kada je N1 izveštavala sa protesta, vode kampanju protiv ove televizije i njenih novinara - što NUNS osuđuje i poručuje da pruža punu podršku svim zaposlenima.

NUNS smatra da optužbe koje su prethodnih dana na račun TV N1 izneli političari iz vlasti, a i predsednik Upravnog odbora RTS-a, nemaju uporište u činjenicama i da predstavljaju nedopustiv pritisak na slobodu medija. "Skandalozno", "anticivilizacijsko" i "licemerno izveštavanje", samo su neke od ocena koje su predstavnici Vlade Srbije dali u svojim izjavama o izveštavanju TV N1 u proteklih nekoliko dana - ističu u NUNS-u.

Pozivaju javne funkcionere da prestanu da šire netrpeljivost prema profesionalnim medijima i podsećaju da su skoro svim napadima na novinare i medije prethodili pritisci i targetiranja.

Posebno je zastrašujuća objava tabloida Alo, koji je na osnovu jednog komentara gladaoca na društvenim mrežama, optužio N1 da poziva na ubistvo predsednika Aleksandra Vučića - napominju.

Zaključuju i da su novinari N1 proteklih dana profesionalno i savesno radili svoj posao i da su u potpunosti poštovali Kodeks novinara Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zoe

    10:13 // 24. 3. 2019.

    U nasoj demokratskoj drzavi gradjani imaju pravo na slobodu izrazavanja misljenja i mediji mogu to da prenose. Pojedinacne slucajeve ne treba kvalifikovati kao opstu pojavu ili nameru, organizovanu od strane vlasti. I treba da se vidi ko koliku podrsku ima.

  • asa

    23:17 // 23. 3. 2019.

    Samo se vi Srbi delite i svi cemo biti na gubitku.

  • Драган Шабац

    12:41 // 23. 3. 2019.

    (наставак): реакцију државе, како би тобоже мирне протесте представила као насиље над грађанима који мирно шетају. Господо из НУНС, докле год делите колеге новинаре на наше и ваше имаћете реакцију на подвајање међу вама.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: