Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:53, 3. 5. 2021.

| BalkanPres

NUNS: Svetski dan slobode medija novinari u Srbiji dočekuju u katastrofalnom stanju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
kamere, mediji
Svetski dan slobode medija; foto: JV / Ljubica Jocić

Sada već tradicionalnom međunarodnom akcijom "Pet minuta gromoglasne tišine" kada će se u 11:55 zamračiti ekrani i isključiti tonovi, obeležiće se Svetski dan medija i u Srbiji, a novinarska udruženja pozivaju sve elektronske medije da se pridruže akciji kako bi ukazali na, kako saopštavaju, katastrofalan položaj novinarske profesije u Srbiji.

Srbija neprekidno ponire na rang-listi slobode medija Reportera bez granica, tako da je sa 54. mesta u 2014. godini, u 2020. pala na 93. poziciju.

Da bi ukazali na ovakav status novinarstva u Srbiji, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija "Nezavisnost“ pozivaju medije da se priključe akciji.

Pozivamo sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije kako bi zaštitili slobodu medija i novinara i vratili poverenje građana. Naša uloga nije da služimo željama i interesima vlasti, već da svestrano, potpuno i odgovorno informišemo najširu javnost - kaže se u saopštenju.

Prema najnovijem izveštaju međunarodne nevladine organizacije Fridom haus, Srbija je tokom poslednje decenije nazadovala u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, i zato je svrstana u kategoriju delimično slobodnih država.

Vlast i državne institucije dužne su da novinarima i medijima obezbede uslove za neometan, slobodan rad, bez pritisaka i cenzure. Nasuprot tome, javno informisanje u Srbiji suočava se sa svakodnevnim političkim i ekonomskim pritiscima, cenzurom i autocenzurom, radnom nesigurnošću, ugrožavanjem bezbednosti, rodnom diskriminacijom, kršenjem autorskih prava i drugim problemima koji direktno ugrožavaju rad novinara i medija - saopštavaju udruženja.

Kako dodaju, na Međunarodni dan slobode medija ponovo ukazuju i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta.

Politički i ekonomski centri moći koriste medije kao sredstva propagande i kreiranja javnog mnjenja u skladu sa njihovim interesima koji su pretežno suprotni interesima društva. Vlast selektivno tumači i koristi medijsko zakonodavstvo kako bi zadržala direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem umesto slobodne i fer utakmice dominira protežiranje podobnih medija i ugrožavanje medija koji izveštavaju profesionalno i kritički, u skladu sa javnim interesom - saopštavaju.

Podsećaju i na činjenice da ni 27 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Radislavu Dadu Vujasinović, da još nije pravosnažno okončano suđenje optuženima za ubistvo kolege Slavka Ćuruvije od pre više od 22 godine i da već 20 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • SonjaSonja

    12:49 // 3. 5. 2021.

    Kada već južne vesti i sl.traže slobodu medija,zašto ne objave i suprotna mišljenja..pitam se...

    • Roko Prch

      13:46 // 3. 5. 2021.

      Kada se na državnim medijima, koje svi plaćamo, budu čula drugačija mišljenja, onda možda. Ovako JV je jedan od načina da čujemo obe strane i sami procenimo koliko istine ima u jednoj ili drugoj informaciji. Istina je uvek na sredini, ali do nje treba doći.

    • Čudesni dribling

      13:49 // 3. 5. 2021.

      Kao što vidiš komentare vam objavljuju, a za to što tvojih miljenika po relativno dobrim medijima (Južne vesti, N1, NovaS, Danas, Al Džazira...) nema, raspitaj se kod njih zašto se ne odazivaju na pozive da učestvuju. Verovatno im "jaki" argumenti! A, i neka naredba ODOZGO postoji, vidljivo je!

  • SonjaSonja

    12:39 // 3. 5. 2021.

    Lepo kažu..svestrano,odgovorno i potpuno informisanje. Ne znam da li je do sada baš bilo tako. Jedno je sloboda medija a sasvim drugo je neprofesionalnost,neistinitost i konfuznost u informisanju građana.Anarhija u pravom smislu reči je sinonim za tu slobodu o kojoj se priča.

    • Čudesni dribling

      13:44 // 3. 5. 2021.

      SonjaSonja,
      U potpunosti se slažem sa ovim što napisaste za PINK, RTS, HEPI, B92, PRVU...!

  • Čudesni dribling

    11:36 // 3. 5. 2021.

    Svemogući će vam na to reći da vas niko ne zivka i na taj način vas pritiska.
    On se koristi perfidnim ekonomskim (finansijskim) metodama "izgladnjivanja", tj. nefinansiranjem iz budžeta i zastrašivanjem onih koji bi se reklamirali u vašim nepodobnim medijima i sl... Opasna je to banda, o-pa-sna!

    • Smuk

      17:03 // 3. 5. 2021.

      @Čudesni ...:Naravno, "pišeš kao što misliš" ili "ne pišeš jer ...
      Problem je u tome što "narod" to ne vidi,ne sme da vidi, treći ne žele da vide. Dobro im je,žive u izobilju zahvaljujući "stranki" i "ljubi brat", "ponoćnim diplomama", učešćem na "bunga-bunga" žurkama...i svi su pošteni! Neki su potkazivači i ništa im ne fali, drugi su "uzbunjivači" i ostaju bez posla, pale im se kuće ili ih tuku

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: