Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 28. 10. 2018.

| BalkanPres

NUNS i NDNV pozivaju preduzeća da se ne oglašavaju u medijima koji krše kodeks

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
diktafon, blok, olovka, novinari, novinarstvo
Reprezentativna novinarska udruženja apeluju na preduzetnike da bojkotuju medije koji krše novinarski kodeks; Foto: S. M.

Mediji koji se ne drže standarda propisanih novinarskim kodeksom, šire lažne vesti i mržnju, kako kažu u Nezavisnom udruženju novinara i Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, ne bi trebalo da budu prostor na kojem će se preduzetnici oglašavati. Zbog toga ova 2 udruženja pozivaju privredna društva da “pokažu društvenu odgovornost” i da ne sarađuju sa takvim medijima.

U NUNS-u i NDNV-u pozivaju privredne subjekte da ne sarađuju sa onima koji gaze sopstvenu profesiju i elementarne civilizacijske norme, i time pokažu da im je stalo do društva u kojem posluju.

Privredni subjekti moraju da budu svesni da oglašavanjem u medijima koji svakodnevno šire lažne vesti, nacionalnu i drugu mržnju, 'spinuju', vode neljudske kampanje protiv onih koji misle drugačije i svakodnevno na različite načine neprimerenim sadržajima skandalizuju javnost – potpomažu ne samo urušavanje novinarstva kao profesije nego i duboku, dalekosežnu kontaminaciju društva i potpuno moralno rasulo - navode udruženja.

Oni podsećaju i da se u Srbiji dramatično povećava broj kršenja Kodeksa novinara Srbije, što potvrđuju i izveštaji Saveta za štampu.

U periodu od marta do novembra 2017. godine, u dnevnim novinama je čak 5.292 puta prekršen kodeks, a u prekršajima ubedljivo prednjače Srpski telegraf, Alo, Kurir i Informer. Prema izveštaju za onlajn medije, najveći broj prekršaja beleže portali Espreso, Srbija danas i Telegraf - saopštavaju novinarska udruženja.

Inače, upravo u Nišu je 2017. godine, tenderom izabran jedan od "problematičnih" tabloida Sprki telegraf za oglašavanje gradskih ustanova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    13:40 // 28. 10. 2018.

    Da se jave svi

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: