Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 2. 11. 2018.

| BalkanPres

NUNS traži od države da preuzme odgovornost za nekažnjavanje napada na novinare

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
nuns
Traže da odgovorni za napade na novinare pronađu i kazne; foto: NUNS

Podsećajući da nema političke garniture koja poslednjih decenija nije obećavala promptno rešavanje ubistva novinara, ali da u najvećem broju slučajeva odgovorni nisu kažnjeni, iz NUNS-a pozivaju vlast u Srbiji da preuzme odgovornost za to što niko nije odgovarao za napade na novinare. Inače, u 2018. godini NUNS je zabeležio 22 slučaja napada, pretnji i zastrašivanja novinara.

Otvoreno pismo Vladi Srbije iz NUNS-a su uputili povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji je ustanovljen odlukom Ujedinjenih nacija pre pet godina. Ističu da je od 1991. do kraja 2001. godine, čak 39 novinara i medijskih radnika iz Srbije ubijeno, kidnapovano, nestalo ili izgubilo život pod nerasvetljenim okolnostima.

Napominju i da još od tragične smrti Radislave Dade Vujasinović novinari apeluju da se rasvetli njena smrt, potom da država nađe i kazni one koji su likvidirali novinara Slavka Ćuruviju i otkriju ubice Milana Pantića.

Naši apeli žive jedan dan, u sve manjem broju medija i kao da nikad ne stignu do onih kojima su upućene. Država ih ne čuje, ignoriše ih, odbijaju se od nje i posle godinu dana poput eha vrate se na mesto odakle su krenule na svoj tihi put, da bi ponovo bile izrečene, ponovo živele jedan dan i tako u krug…! - navodi se u pismu NUNS.

Iz NUNS-a kažu da ubistava novinara u Srbiju, na sreću, odavno nema, ali da su tu pritisci, pretnje i fizički napadi. Napominju da napadi na novinare nisu samo napadi na njihov fizički i psihički integritet, već napadi na slobodu izražavanja i slobodu medija.

Zato ne apelujemo, već insistiramo da se državni organi javno oglase povodom sve učestalijih pritisaka na naše kolege, koji su u poslednje tri godine čak 73 puta počinjeni od strane nosilaca javnih funkcija i na taj način ohrabre novinare da rade svoj posao, a obeshrabre one koji ih u tome sprečavaju - kažu u NUNS-u.

U 2017. godini NUNS je ukupno zabeležio 31 slučaj napada, pretnji i zastrašivanja novinara. Prema podacima kojima raspolažu, u 6 slučajeva tužilaštvo je utvrdilo da nema mesta za pokretanje postupka.

U postupcima pred tužilaštvom nalaze se 23 slučaja, dok je samo jedan slučaj rešen tako što je izrečena mera bezbednosti obaveznog lečenja na slobodi i zabrana prilaska. Povodom jednog slučaja pokrenut je sudski postupak, a povodom jednog prekršajni postupak - piše u pismu NUNS-a.

Nezavisno udruženje novinara Srbije poziva vlasti da podrže predlog Međunarodne federacije novinara da UN donesu Konvenciju za zaštitu novinara i medijskih profesionalaca. Napominju da je Srbija dužna da implementira Akcioni plan UN za bezbednost novinara i nekažnjivost kao i Preporuke Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara i drugih medijskih radnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: