Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 22. 7. 2021.

| BalkanPres

Niški novinari o medijskog sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima profesije i odnosu vlasti

Autor:FonetIzvor:Fonet

Niški novinari o medijskog sceni, budžetskom sufinansiranju, izazovima i odnosu vlasti

Da je kvantitativno medijska scena u Nišu dobra, al da po kvalitetu i profesionalsti ima tek nekoliko kvalitetnih medija, slažu se sagovornici Fonetove emisije "Niš - grad za pesnike i novinare". O stanju lokalnih medija, izazovima profesije, budžetskom sufinansiranju medijskih projekata i odnosu vlasti prema medijama za serijal "In medias (p)res" govore Zorica Miladinović, Gordana Bjeletić, Dragan Đorđević, Milan Stojanović i Ivana Ilja Petrović.

Kvantitet - solidan, kvalitet - upitan, tako medijsku scenu u Nišu opisuje dopisnica Danasa Zorica Miladinović. Kaže da je problem što su većina medija po pravilu provladini mediji, poprilično neprofesionalni i kontrolisani.

Profesionalni mediji koji pokušavaju da rade slobodno i u skladu sa pravilima su ovde incident. Na prvi pogled je jasno da imate medije u kojima su žig, lik i delo Aleksandra Vučića u potpunosti zaštićeni, a zaštićeni su i njegovi saradnici - smatra Miladinovićeva.

Da je u kvantitetu medijska situacija u Nišu vrlo dobra kaže i glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić. VAK_3895 Sagovornici Foneta; foto:Vanja Keser/JV

Ali kada pogledate, postoje možda 2 medija koji izveštavaju u interesu građana. Sve ostalo nisu mediji, jedina svrha im je promocija vlasti, nema mesta za građane Niša - kaže Bjeletićeva.

Na budžetsko sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu godinama nezavisni mediji imaju zamerke, jer se novac, gotovo po pravilu, uvek dodeli provladinim medijima i onim bliskim vladajućem SNS-u.

Ivana Ilja Petrović sa portala City Smart kaže da su medijski konkursi izloženi ruglu.

U Nišu je iznos veoma veliki, gornji prag je visok. Od nas prave budale unazad 5 godina, građane i medije koju učestvuju. Oni su unapred namešteni, raspisuju se prema apetitima i željama određenih vlasnika - kaže Petrovićeva.

Dopisnik televizije N1 iz Niša Milan Stojanović smatra da je razlika između sadašnjeg i ranijeg načina finansiranja taj što se čini da vlast lokalne medije drži na još kraćem lancu.

O odnosu gradonačelnice Niša prema medijima, izazovima profesije i o drugim pitanjima vezanim za medijsku scenu, pogledajte u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    12:01 // 22. 7. 2021.

    ...koji se na poziv voditelja uključe i onda blate opoziciju.Ti botovi su uglavnom članovi SNS-a, ima ih 7 stalnih i desetak povremenih,a li se javljaju kod svih voditelja i u svim emisijama.

    • Smuk

      13:56 // 22. 7. 2021.

      @dr Zlatar : Tačno je to što ste napisali, jedino me deprimira to što su "naši" novinari kazali "da je med. scena dobra" - iz kako rekoste-"kolegijalne solidarnosti"!Ne zameram , samo kažem.SNS /plaćeni/ "novinari" nisu i ne mogu biti pandan niti kolege slobodoumnim novinarima!Onaj ko se prodao za 30 srebrnjaka može biti samo Juda i veliko ništa!U zdravlje !
      PS. Vodio sam računa o stilu pisanja

  • dr Jakov Zlatar

    11:59 // 22. 7. 2021.

    Naravno, tvrdnja da je medijska scena dobra je, verovatno, iz kolegijalne solidarnosti izrečena.Čak su me i neki od ovih "nezavisnih" novinara korili zbog napada na vučićeve elektronske medije.Scena je užasna.Nikakava, uglavnom se radi o apologetama režima i vlasti, a ne o novinarima.U emisijama gostuju samo zvaničnici režima, a emisije se zasnivaju na učešću odabranih botova...

  • Roki

    10:56 // 22. 7. 2021.

    Naravno,prvenstvo imaju mediji NAPREDNO pa onda oni koji ne velicaju velikog vodju.Ako ih i puste.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: