Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:20, 20. 11. 2018.

| BalkanPres

Novi pritisak na "Glas Šumadije" i njihovu glavnu urednicu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
NUNS N1
Treći put istražuju slučaj koji je tužilac dva puta odbacio; Foto: N1

Najnoviji pritisak države na medijske slobode je, prema oceni novinarskih udruženja, najnovija prijava direktorke Radio-televizije Kragujevac (RTK) Jelene Vuković koju je ponovo podnela protiv bivše direktorke i aktuelne glavne urednice nezavisnog portala Glas Šumadije Jovanke Nikolić, iako je prethodne dve prijave tužilac odbacio.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštavaju da je treće po redu otvranje istrage protiv glavne urednice portala Glas Šumadije novi pritisak na rad ovog medija, ali i "još jedan sramni primer pritiska države na medijske slobode".

Kako objašnjavaju, bivša direktorka RTK Jovanka Nikolić i aktuelna urednica portala je juče sat vremena provela u policiji i davala izjavu po najnovijoj prijavi aktuelne direktorke Jelene Vuković. Isto policijsko odeljenje zaduženo za privredni kriminal je, podsećaju, tokom 2014. i 2015. godine proveravalo poslovanje RTK i prijave su odbačene.

Iako Jovanka Nikolić već pune četiri godine nije direktorka RTK, novo u sadašnjoj prijavi u odnosu na sve ostale je što za Radio Kragujevac nije postavljen predajnik za područje Aranđelovca, pa je na taj način RTK navodno izgubila pretpostavljenu dobit od marketinga. Koleginica Nikolić je prijavom "optužena" da je nanela štetu RTK, pa se sada zbog toga tobož dovodi u pitanje rad ove medijske kuće - navode u saopštenju.

U saopštenju ističu da se podneta prijava poklapa sa vremenom kada je Jovanka Nikolić sa saradnicima pokrenula Glas Šumadije, za koje kažu da je praktično jedino nezavisno glasilo na teritoriji Kragujevca.

Osim toga, aktuelna direktorka RTK Jelena Vuković koja je prijavila bivšu direktorku je i autorka emisije "Razmotavanje", dodaju, u kojima je Nikolićeva predstavljena kao kriminalac, a kragujevačka policija optužena da zbog pritisaka ništa ne preduzima.

Iako su ranije prijave odbačene, policija po treći put istražuje praktično istu stvar, te udruženja smatraju da nema sumnje da je reč o pritisku.

Kažu i da nema sumnje da je reč i o skretanju pažnje sa "stvarnih tema".

RTK je prvo privatizovana pa je privatizacija poništena, a samo tokom 2017, iako u toj godini RTK osam meseci nije emitovala program, iz gradskog budžeta je dobila više od 150 miliona dinara, najvećim delom uzetih od predškolskih ustanova i škola - ističu u saopštenju.

Kažu da je RTK protivno svim zakonima vlasništvo lokalne samouprave, pa su medijska i novinarska udruženja zahtevala da se takav protivzakonit status, koji imaju i Tanjug, Politika i Večernje novosti, pod hitno izmeni, ali ističu da vlast ignoriše njihove zahteve.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: