Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:56, 14. 9. 2019.

| BalkanPres

Novinari iz regiona: Botovi su tu da pokrenu proces propagande

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti

Botovi ili trolovi, kako ih zovu u pojedinim zemljama, prema mišljenju novinara iz regiona imaju isti zadak svuda u svetu - da pokrenu proces propagande. Zato je, kako kažu, važno pitati se za svaku informaciju “da li je ovo istina” i proveravati iz više izvora.

Iako su zakonske regulative u zemljama Evropske unije puno bolje, ni tamo nema rešenja za bot-timove ili kako vole da se zovu oni koji botuju, internet timove stranaka koji utiču na javno mnjenje planskim i organizovanim komentarima ili glasanjem.

Milica Bogdanović, novinarka Centra za demokratsku tranziciju iz Crne Gore kaže da je u njenoj zemlji zakonska regulativa dosta loša, ali i ne postoje jasna pravila moderiranja komentara na portalima.

U komentarima ima dosta govora mržnje. Postoji mržnja prema različitim grupacijama, a mediji to ne administriraju na adekvatan način. Nekad možemo da predstavimo da postoji i organozovano partijsko komentarisanje. To se posebno intenzivira pred izbore, a čitaoci ne mogu uvek zaključiti da li je to organizovano partijsko ili čitalačko komentarisanje - kaže Bogdanovićeva.

Za njenog kolegu iz Severne Makedonije Gorana Igića, programskog direktora “Ideje”, botovi su tu samo da pokrenu proces, a taj zaključak iznosi kao neko ko je živeo u državi kojom je 11 godina upravljao VMRO-DPMNE koji se dosta bavio propagandom.

Dodaje da situacija sa botovima ni danas nije puno bolja.

Ja ne mislim da kada neko misli drugačije od mene da je bot, niti da ima pogrešan stav, ali kada krenemo u diskusiju onda dođemo do situacije da ljudi koji nemaju argumente krenu da napadaju. I tada je lako videti da ili se radi o ljudima koji su upecani na “klikbejt”... Dok su botovi malo više spremniji. Oni tačno znaju na koju stranu treba da teraju. Mislim da je to sada malo smanjeno u Makedoniji, ali i dalje postoji ozbiljna snaga koja se bavi internet propagandom - kaže Igić.

Pravih rešenja za borbu protiv botova nema, osim proveravanja svih informacija koje dolaze do nas, a Sanja Sovrlić novinarka sa Kosova i urednica portala Crno-beli svet, kaže da bi i novinari trebalo da se više okrenu pojedincu.

Zaboravljamo da se vratimo osnovnim stvarima, da priču objasnimo kroz prizmu građanina. Mislim da smo građane nekako zaboravili. Da kroz takve priče dopremo do ljude kako bi shvatili da pravi mediji zaista rade u njihovom interesu - kaže Sovrlićeva.

Šta pomenuti novinari misle o nastajanju i borbi protiv “lažnih vesti” i zašto treba razlikovati realnost i “sliku realnosti” pogledajte u debati “60 minuta”.

Podsetimo, kako funkcionišu botovi govorio je za Južne vesti bivši član SNS internet bot tima. Upravo taj tekst je imao najviše bot-reakcija iz centrale SNS u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dosta je

    08:55 // 16. 9. 2019.

    Dosta je bilo BOTE ignorisete namerno ovu pricu jasno je ko dan.

  • Dosta je

    11:43 // 15. 9. 2019.

    Kada vidite vest gde botovi udare 500 minusa,izracunajte: javna preduzeca × 5 zaposljenih na ugovor kojim ih drze na sargarepu × 5 puta svako glasa na isti nalog i dobijete 500 glasova.Plus sto su jos prosle godine kada im je u Nisu bio "internet tim" iz Novog Sada da ih "poducava" svi iz gradske vlasti dobili zadak da im se otvore nalozi i da budu aktivni sa komentarima i lajkovima.
    Nacisticki me

    • Dosta je bilo

      23:44 // 15. 9. 2019.

      @Dosta je
      Pa kako onda ovde nisi lupili tih sto komada?

  • Меда

    16:02 // 14. 9. 2019.

    хаха, а у коју категорију спадају ББЦ, ЦНН и тако то?
    Ботови дођу ко мала деца када медији самоцензуришу вести сходно жељама донатора, спонзора или мецена.

    Нпр вест да је неки тамо малени Кинез/Амер/Аустралијанац ухапшен у Кини због шпијунаже заступљена је око 1000х више него вест да ће Аустралиајанац Џулијан Асанж бити у притвору док се не самоубије с'леђа.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: