Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 13. 3. 2021.

| BalkanPres

Pet novinarskih udruženja izašlo iz Radne grupe Vlade Srbije za bezbednost i zaštitu novinara

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Kamere mediji
Povod je nedostatak reakcije institucija u grupi; Foto: V. Milić

Zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ izašli su iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara, koje je Vlada Srbije osnovala krajem prošle godine.

Kako navode iz NUNS-a, povod je to što predstavnici institucija u grupi ne žele suštinski da se bave problemom sigurnosti novinara i medijskih radnika.

Uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive - saopštavaju iz NUNS-a.

Dodaju još i da bez adekvatne reakcije ostaju i kontinuirani napadi na članove ovih udruženja u medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, i to ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije, ali i Regulatornog tela za elektornske medije.

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega. Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi - dodaju iz NUNS-a.

Smatraju da su isključivo institucije odgovorne da u društvu stvore atmosferu koja neće tolerisati napade na novinare, a da izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni promeni.

Udruženja će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da radi na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi - navode iz NUNS-a.

Podsetimo, bez ijednog dokaza, ukazujući samo da je izvesni Veljko rekao porodicama nestalih mladića da se jave KRIK-u, tabloidi i provladini mediji povezali su ovaj istraživački portal i uhapšenog Veljka Belivuka tvrdeći da su novinari radili za kriminalnu grupu. Udruženja su upozorila da je to “crtanje mete” i tražila reakciju Tužilaštva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saša.

    16:13 // 15. 3. 2021.

    Važno je da UNS nije izašao. Naravno da sam ironičan

  • Don Kihot

    09:15 // 14. 3. 2021.

    Nadam se da je solidarnost!

  • Mara

    20:13 // 13. 3. 2021.

    Nažalost ništa danas nije čudno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: