Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 17. 5. 2021.

| BalkanPres

Politikolog Mrdalj: Srbija kost u grlu EU, koji ova niti može da proguta, niti da ispljune

Autor:FonetIzvor:Fonet

Zbog nerešenog kosovskog pitanja Srbija postaje "Bliski jugoistok Evrope", smatra politikolog Mladen Mrdalj koji je u intervjuu Fonetu dodao da Evropska Unija svojom politikom nije uspela da dovede do strukturnih promena u regionu, što je dalo vremena drugim igračima - Rusiji i Kini, koji su "pristigli na naše obale" i umešali su se i igru.

On je u intervjuu Danici Vučenić rekao da politika "više šargarepe nego štapa" koju EU sprovodi nad Srbijom je sama dovela do toga da Srbija nije ni na istoku ni na zapadu.

Evropa je oslabljena unutrašnjim problemima, kao i Amerika pod Trampom. Politički EU nema snage, bez Američkog vođstva ne mogu mnogo toga, a oni to i ne žele. Evropska Unija ima problem sa bilo kojim sukobom na svojoj teritoriji, a na Balkanu su to hronični sukobi. Oni ne mogu to vojno da reše, nemaju snage za to, ni 1999. godine nisu mogli sami. Ne mogu silom da reše kosovski problem, koji je zaključan na diplomatskom nivou - smatra Mrdalj.

Kako taj problem i dalje stoji nerešen i on, kako politikolog kaže, ne može da se reši, to otvara mogućnost za druge aktere da dođu, pa je Evropska Unija došla u situaciju da na svojoj teritoriji moraju da pregovaraju sa Rusima, Kinezima ili Amerikancima o tome šta se dešava u Evropi.

To je rana koja je zagnojena i ne leči se nikakom, zato je to meki trbuh. Metodima Evrope, demokratizacijom, izgradnjom društva, nisu rešili region i ne vidi se da će uspeti - kaže politikolog.

Dodaje da vlast u zemlji definitivno želi da priča da želi u EU, ali efektivno je baš briga jer ne trpi sankcije za to. mrdalj Mrdalj region naziva Bliski jugoistok Evrope: foto: printskrin

Gde su sankcije za tu nedemokratsku praksu u Srbiji? EU govori da stanje demokratije nije dobro, ali ne želi da uvede sankicje da ne bi gurnula Srbiju ka Rusiji ili Kini. Koliko Evropu košta što nije završen evropski projekat na Balkanu, i finansijski i diplomatski. Srbija je rupa jer Evropa ne može da pogleda na mapu i da kaže to je naše. Neprivlačenje regiona ka EU deluje loše na njihov imidž, to ih više košta nego materijalno - objašnjava Mrdalj.

Smatra da bi rešenje kosovskog pitanja značilo isključenje trećih igrača (Kine i Rusje), a da je Srbija trenutno "riblja kost u grlu Evrope - ne mogu da nas sažvaću, ne mogu da nas ispljunu. Ispušteni i neprihvaćeni".

Politikolog objašnjava da su unutrašnje prilike u Srbiji kompleksne i politički i vrednosno, te da EU sarađuje samo sa Vučićem, između ostalog i zato što većina opozicionih partija kaže kako neće dati Kosovo i podržati eventualni sporazum koji smatraju izdajom.

Kako očekivati onda pomoć od EU koju traži opozicija? Evropska Unija nema sa kim da radi ovde. Hronična kriza na Balkanu će se nastaviti i narednih decenija. Vučić je jedini igrač u Srbiji sa kojim svi hoće da rade. On je jedini prodavac sira na pijaci i može da se cenjka i diže cenu koliko želi. Kinezi dolaze i nude, Rusi dolaze i nude, Evropljani dolaze i nude i on je monopolista. Ako mu se ne sviđa kineska investicija, uzme evropsku, promešaće karte. Na dugi rok, pre ili kasnije, Amerika neće biti smušena, dobićemo po prstima - ilustrovao je Mrdalj.

O stanju demokratije u Srbiji, saradnjom Vučića sa Emiratima i Kinom, možete pogledati u emisiji Danice Vučenić, u videu na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Smuk

    14:42 // 17. 5. 2021.

    "EU ne može da nas ispljune , niti da proguta" ?
    Smešno !
    Pa oni su nas istresli iz nos , kako i av,av - "slinu" !
    Koriste nas kao , poneki što svoje "članove" koriste kao "Perfex" ! "Lakše se brišu" - s' nas !
    Šta rade "veliki igrači" s' fuzbal ? A, be ... ritaju ga i ćim ga i'cepe - oni ga promene, neće ga ni zakrpe! U Srbiji žive sve sâmi iluzionisti , žive u iluziji !

  • Drda

    12:05 // 17. 5. 2021.

    EU je u politickom smislu postala isto sto i SSSR nekada, totalitaristicki entitet. Bolje je saradjivati sa svima a narocito sa Kinom jer je ta zemlja u svemu najmanje 50 god ispred Evrope a o US da ne pricamo. Kina polako kupuje Evropu, US i ceo svet. Pogledajte samo cije su banke najvece i najbogatije na svetu...

    • Čudesni dribling

      14:45 // 17. 5. 2021.

      Malo umerenosti, molim! Daleko je EU od savršenog, ali, kada gledamo totalitarizam, ima li većeg od gaženja tenkovima, gutanja mrakom, najbukvalnijeg jednopartijskog sistema i bitisanja više od 70 posto stanovništva u totalnom siromaštvu... Slično, ali nešto blaže, je u Rusiji. Čujem, bio si za vakcinu ali si se vratio neobavljena posla zbog dvoumljena jer su u ponudi bile kineska i ruska.

  • Čudesni dribling

    12:04 // 17. 5. 2021.

    Ovaj dečko ima šta da kaže i ume to!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: