Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:14, 8. 6. 2018.

| BalkanPres

Svet ide napred, a zakoni stoje u mestu

Autor:Iskra ManojloskaIzvor:Nova TV
Tomislav Čokrevski
Tomislav Čokrevski; Foto: Iskra Manojloska / NovaTV

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta Kiril i Metodije, mladi naučnik Tomislav Čokrevski je održao otvoreno predavanje na temu "Preopterećeni umovi, isprani mozgovi".

Još jednom je zaključeno da se tehnologija u ovom veku razvija brže nego ikada, a da je pravna regulativa kao i uvek izuzetno spora. Zbog toga ogroman deo onoga što čini život ljudi, nije zakonski regulisan.

Naučnici u Sjedinjenim Državama već rade na eksperimentima sa neurotehnologijom, da bi ljudi mogli telepatski da komuniciraju. Zahvaljujući razvoju tehnologije, bilo bi moguće da osoba kontroliše kretanje veštačkih udova koji su ugrađeni u drugu osobu.

Inače, neurotehnologija je prvi put razvijena da bi pomogla ljudima koji su bolovali od Parkinsonove i Alchajmerove bolesti, ili sa paralizom pune tela. Uključivanjem elektroda u mozak, naučnici pokušavaju da spreče epileptične napade. U ovom domenu, samo je mozak kao organ zakonski regulisan, i potpada pod integritet tela.

Mladi naučnik Tomislav Čokrevski kaže da su um i osoba samo deklarativno zaštićeni jer smatraju pozitivnim pravom nedodirljivim i samim sobom slobodni, pa im nije potrebna pravna zaštita.

On misli da je to neophodno promeniti, jer "zakon mora držati korak sa tehnologijom".

Postojanje neurotehnologije otvara mnogo mogućnosti za manipulaciju ljudskog uma, kako u dobrom tako i lošem, tako da ova sfera ne sme ostati neregulisana - kaže Čokrevski.

Cokrevski je istakao razliku između manipulacije i indoktrinacije. Dok se kod manipulacije trenutno ili jednokratno od osobe traži da razume pod kojim je idealnim standardom, indoktrinacija ga čini trajnim i zauvek.

Tomislav Čokrevski rođen je 1990. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu "Iustinianus Primus" u Skoplju, a nastavio obrazovanje na Univerzitetu u Tilburgu, Holandija, gde je magistrirao. Trenutno radi na svojoj doktorskoj disertaciji u Holandiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: