Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:59, 2. 5. 2020.

| BalkanPres

Zamračenim ekranima protiv neprijateljstva vlasti prema novinarima

Autor:M. J.Izvor:Južne vesti
mikrofoni
"Odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika"; foto: JV

"Pet minuta gromoglasne tišine" je akcija koja upozorava nadležne i javnost na težak položaj novinara i često uskraćivanje informacija, zbog čega građani ostaju uskraćeni za istinite i pravovremene vesti. Pandemija virusa korona otkrila je nove vidove neprijateljstva vlasti prema novinarima, pa udruženja pozivaju sve da na Svetski dan slobode medija, 3. maja, u 11:55 zamrače ekrane i isključe tonove.

Na listi za 2020. godinu Reporteri bez granica Srbiju su stavili na 93. mesto po slobodi medija, od ukupno 180 zemalja, što je pad od tri mesta u odnosu na prošlu godinu.

U izveštaju Reportera potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vođstva Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji. Kritički i istraživački novinari i mediji zbog svog rada svakodnevno su izloženi neprijateljskom tretmanu i neskrivenim pritiscima pre svega vlasti pa zatim i ekonomskim izvorima. Od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije nesrazmerno i neopravdano je pokušano ograničavanje medijskih sloboda, na šta su reagovale čak i pojedine međunarodne organizacije i institucije koje su osudile Vladin pokušaj zavođenja zvanične cenzure i pritiske protiv novinara i medija - navodi se u saopštenju udruženja.

I ovako nezavidnu situaciju u novinarstvu, čini se da je pandemija virusa korona dodatno unazadila. Eskaliralo je hapšenjem novinarke Ane Lalić, zbog izaštavanja o manjku opreme u Kliničkom centru Vojvodine, a nemile scene viđene su i sinoć - u Kikindi je novinar Darko Varađanin napadnut dok je snimao kontra-protest Srpske napredne stranke, a neprijatnosti nije pošteđena ni ekipa Južnih vesti u sličnom pohodu.

Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i učinimo sve kako bi unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana. Temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu - stoji u saopštenju.

Sem pritisaka, u udruženjima ističu i siromaštvo novinara, odnosno male plate za koje rade i po ko zna koji put zahtevaju rasvetljavanje ubistava novinara koja su se dogodila pre više decenija - Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goga

    03:51 // 3. 5. 2020.

    Darko Sekula Bulatović

  • Dragan,Niš

    00:44 // 3. 5. 2020.

    Ma kakvih pet minuta tišine,mi treba da stavimo četrdeset dana apsolutnog medijskog mraka od početka vanrednog stanja!!

  • Шишач снс-ОВАЦА

    21:42 // 2. 5. 2020.

    Тешко да ће замрачени екрани излечити помрачене умове!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: