Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bela Palanka

 • Izložba večeras od 19 sati

  Belopalanački slikari izlažu večeras u Nišu

  Dvadeset i pet umetnika iz Bele Palanke okupljenih u likovnu sekciju “Bela art” predstaviće večeras svoje radove Nišlijama od 19 sati u Galeriji Niškog kulturnog centra.

  (1) detaljnije
 • Turnir se održava po drugi put

  Humanitarni futsal turnir u Beloj Palanci

  Kako bi pomogli svom sugrađaninu Nikoli Živkoviću iz sela Divljana da sakupi novac koji mu je neophodan za lečenje, belopalanački Klub malog fudbala Banjica organizuje humanitarni turnir koji počinje u petak, a sav novac od kotizacije će ići za pomoć mladiću.

  detaljnije
 • Još uvek nije proglašena epidemija

  U Pirotu prijavljena epidemija gripa

  Zbog velikog broja novoobolelih građana Pirotskog okruga od virusa gripa, Zavod za javno zdravlje u Pirotu prijavio je epidemiju. Novi uzorci poslati su u Institut za javno zdravlje "Batut", koji odlučuje o proglašenju epidemije.

  detaljnije
 • Mladi Paraćinac pobedio u Pirotu

  Tinejdžer iz Paraćina prvi do Časnog krsta u Pirotu

  Osnovac Đorđe Borojević iz Paraćina koji ima 14 godina, prvi je doplivao do Bogojavljenskog krsta u Pirotu, u konkurenciji više od 60 učesnika, među kojima su bile i 2 devojke. Plivalo se i u Beloj Palanci i Dimitrovgradu, ali i u selima Temska i Rakita..

  detaljnije
 • Kosta-Bogojavljenje-Ilustracija.jpg

  Na jugu Srbije se pliva za Časni krst

  I ove godine u pojedinim opštinama i gradovima na jugu Srbije, 19. januara na Bogojavljenje, plivači će se nadmetati za Časni krst. U Pirotskom okrugu plivanje je organizavo u sve 4 opštine, u Jablaničkom će se plivati samo u Grdelici, Vlasotincu i Medveđi, a u Pčinjskom na Vlasinskom jezeru i u Vladičinom Hanu. Nišlije će se nadmetati na “Čairu”, Svrljižani na Timoku, a Prokupčani na Toplici.

  detaljnije
 • U Dimitrovgradu se plivanje organizuje po 4. put

  U sve 4 opštine Pirotskog okruga organizovano Bogojavljensko plivanje

  Plivanje za Časni krst u Pirotskom okrugu biće organizovano u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Pirotu, dok se u samoj Babušnici građani neće nadmetati. Ipak, u selu Rakita meštani organizuju neformalno Bogojavljensko plivanje.

  (3) detaljnije
 • zimska sluzba sneg foto aleksandar kostic

  Prohodni putevi u Pirotskom okrugu

  Svi prioritetni pravci u Pirotu, Dimitrovgradu, Babušnici i Beloj Palanci su očišćeni. Na putevima ima ugaženog snega, a gotovo u svim opštinama danas se radi na čišćenju pravaca ka udaljenijim planinskim selima.

  detaljnije
 • prokuplje sneg

  Putari na terenu ceo dan, na jugu Srbije otežano do planinskih sela

  Putevi prvog i drugog reda na teritoriji Jablaničkog, Pirotskog, Topličkog i Pčinjskog okruga su prohodni, a saobraćaj je otežan zbog utabanog snega. Teže se dolazi do planinskih sela, ali nadležni uveravaju da će biti očišćeni i ti putevi. Ulice u ovim krajevima su prohodne.

  detaljnije
 • Četvoro stanovnika sela zvanično žive u Beloj Palanci

  Dol - selo koje zvanično ne postoji, ali ima četiri stanovnika

  Selo Dol u blizini Bele Palanke, koje je nakon Drugog svetskog rata imalo 424 stanovnika, danas broji tek 4, ali ni ti ljudi se ne vode kao da žive u tom selu, jer ono zvanično više ne postoji. Devedestih godina prošlog veka izbrisano je iz spiska seoskih naselja Opštine Bela Palanka, te danas četvoro preostalih meštana zvanično žive u Beloj Palanci.

  (2) detaljnije
 • Poletarčeva jelka izviđači

  Najmlađi izviđači iz Niša i Bele Palanke učili i igrali se na “Poletarčevoj jelki”

  Poslednja izviđačka akcija u 2018. godini “Poletarčeva novogodišnja jelka” bila je posvećenima najmlađim članovima organizacije, pa se u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” okupilo 250 poletaraca i pčelica iz Niša i Bele Palanke. Mnogo toga naučili su mališani, s obzirom na to da su obišli i obućara, radionicu za izradu sveća, kao i Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”.

  (7) detaljnije
 • Ekipa koja je jesenji šampion

  Bela Palanka čuva sećanje na Rajka Mitića

  Stadion beogradske Crvene zvezde na kom se ove sezone igrala i Liga šamiona nosi ime prve “Zvezdine zvezde” Rajka Mitića, legendardnog fudbalera i trenera koji je rođen u selu Dol, na par kilometara od Bele Palanke. Pored najvećeg srpskog stadiona, ime jednog od najboljih fudbalera u istoriji Jugoslavije nosi i mnogo manji objekat - stadion u Beloj Palanci, kao i fudbalski klub, čime su Belopalančani pokazali da ne zaboravljaju svoje legende.

  detaljnije
 • Policija brzo uhapsila pljačkaše

  Uhapšena dva mladića zbog pljački u Beloj Palanci

  Zbog sumnje da je sinoć iz prostorija Pošte u Beloj Palanci ukrao mobilni telefon, kako saopštavaju iz policije, a iz Narodne biblioteke izneo lap-top računar, danas je uhapšen 29-godišnjak iz ove varoši. Njegovu sudbinu doživeo je i mladić za koga se sumnja da je iste večeri pokrao porodičnu kuću.

  detaljnije
 • Cilj ušteda i vremena i novca

  Belopalančani i Piroćanci dobijaju “jedan šalter” za rešavanje papirologije

  Papirologiju za dečji dodatak i socijalnu pomoć, izvode iz matične knjige rođenih, venčanih, umrlih, uverenje o državljanstvu ili elektronske građevinske dozvole, građani Bele Palanke i Pirota od naredne godine moći će da se dobiju na jednom šalteru, pošto su ove opštine među 8 lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će se testirati jedinstveni upravni centar.

  (8) detaljnije
 • Obećano sređivanje puteva

  Mihajlovićeva obećala sređivanje puteva u Pirotskom okrugu

  Svi regionalni i lokalni putevi koji unazad godinama predstavljaju problem za razvoj opština u pirotskom okrugu biće završeni u narednom periodu, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, na sastanku sa predstavnicima opština Pirotskog okruga u bazi Ministarstva građevine nadomak Vladičinog Hana.

  (7) detaljnije
 • RIK saopštio konačne rezultate

  Potvrđena ubedljiva pobeda Zaharijeva na izborima za Nacionalne savete

  Lista predsednika Opštine Bosilegrad Vladimira Zaharijeva osvojila je 17 od 19 mandata u Nacionalnom savetu Bugara na nedavno završenim izborima, dok predsednik Opštine Bujanovac Šaip Kamberi i njegova lista “Partija za demokratsko delovanje“ imaju najviše mandata u Nacionalnom savetu Albanaca. Ubedljiva i pobeda liste “Sveevropski pokret Roma Srbije”.

  detaljnije
 • Nagrada za najbolje organizovanu manifestaciju otišla u ruke Belopalančana

  Belopalančani dobili “beogradsku” nagradu za "Dane banice"

  Nagradu “Beogradski pobednik 2018” za najbolje organizovanu i najposećeniju manifestaciju u Srbiji ove godine dobila je Opština Bela Palanka za svoju gastro-turističku manifestaciju “Dani banice”.

  (2) detaljnije
 • Novac namenjen nerazvijenim opštinama

  Norveška daje novac za nerazvijene opštine i na jugu Srbije

  Ukupno 91 lokalna samouprava u Srbiji, među kojima su i 23 sa juga, koje se nalaze u trećoj i četvrtoj kategoriji razvijenosti, podeliće milion evra za projekte razvoja lokalne infrastrukture i za sprovođenje stručnih obuka. Projekat “Norveška za vas“ finansira Kraljevina Norveška, a u toku su javni pozivi za učešće.

  (2) detaljnije
 • Vatra se širi planinom

  Širi se požar na Svrljiškim planinama [video]

  Vatra koja je u nedelju zahvatila nisko rastinje i travu na delu Svrljiških planina i dalje gori, a na terenu je veliki broj vatrogasaca iz Niša i Pirota koji pokušavaju da lokalizuju požar.

  detaljnije
 • finansiraju se projekti koji doprinose socijalnoj koheziji u multietnikim opštinama

  EU finansira projekte socijalne kohezije u multietničkim opštinama

  Na informativnoj sesiji razvojnog programa EU PRO “Slažemo se” o unapređenju socijalne kohezije koja će se održati sutra, 7. novembra u 11 sati u hotelu New City u Nišu, nevladine organizacije i predstavnici multietničkih opština sa juga Srbije moći će da se upoznaju sa kriterijumima i načinu apliciranja za ovaj javni poziv.

  detaljnije
 • Vatra zahvatila veliku površinu

  Novi požar na jugu Srbije, gori deo Svrljiških planina

  Požar na delu Svrljiških planina sa belopalanačke strane buknuo je danas u popodnevnim satima, a prema svedočenju naših čitalaca, vatra je zahvatila veliku površinu.

  (2) detaljnije