Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bela Palanka

 • bela palanka

  Javna preduzeća spojena, direktor jednog od njih ostao neraspoređen

  Skupština opštine Bela Palanka odlučila je da Javno preduzeće “Bela Palanka-net” pripoji preduzeću “Centar za kulturu”. I dok su svi zaposleni iz jednog prešli u drugo preduzeće, direktor “Bele Palanke-net”, iako je bio na spisku onih koji prelaze u drugo preduzeće, ostao je neraspoređen. Dok on misli da je za sve kriva politika, predsednik Opštine kaže da je sve po zakonu.

  (4) detaljnije
 • Promovisanje zdravih stilova života i druženje u prirodi; foto: Odred izviđača "Remizijana"

  Izviđači iz Bele Palanke i Pirota se družili i učili u Krupcu

  Četvorodnevni kamp u Krupcu, mestu nadomak Bele Palanke, na kome je boravilo oko 40 izviđača odreda Remizijana i Pirot, omogućio im je da provedu vreme drugačije u odnosu na većinu njihovih vršnjaka, uživaju u prirodi, nauče nešto novo o životu u njoj i oprobaju se u različitim igrama i sportovima.

  detaljnije
 • Demokratska stranka

  Raspisani unutarstranački izbori u DS širom Srbije

  Zbog toga što im je istekao mandat, Izvršni odbor Demokratske stranke zakazao je izbore za 55 lokalnih odbora partije širom Srbije. 10. juna će novo stranačko rukovodstvo demokrate birati u Leskovcu, četiri niške opštine, ali i u Aleksincu, Beloj Palanci, Surdulici, Svrljigu, Vranjskoj banji, Preševu, Bujanovcu i još 12 opština.

  (4) detaljnije
 • skola bela palanka rekonstrukcija foto eu progres

  Počela rekonstrukcija škole u Beloj Palanci

  U Beloj Palanci su počeli radovi na rekonstrukciji Osnovne škole "Ljupče Španac“ koji obuhvataju rekonstrukciju krova i uređenje školskog podruma. U ovoj godini očekuje se i kompletno renoviranje objekta.

  detaljnije
 • Još jedna bazilika pronađena na trasi Koridora 10; foto: Zavod za zaštitu spomenika

  Još jedna bazilika sa kriptom na Koridoru 10

  Na istočnom kraku Koridora 10, na nekih 7 km od Pirota ka Beloj Palanci, u blizini sela Staničenje, arheolozi su pronašli baziliku sa kriptom, kazali su u Zavodu za zaštitu spomenika. Kažu da je objekat pravljen od kamena, očuvan je u visini od 80 cm, a kripta je očuvana u visini od 2 m.

  (2) detaljnije
 • Nastavak filma koji je poznat po južnjaškom akcentu; foto: promo materijal

  Pretpremijera filma “Vrati se, Zone” na jugu Srbije pre beogradske premijere

  Ljubavna priča između čorbadžijske ćerke i kujundžije biće nastavljena u drugom delu filma, skoro 15 godina nakon što je snimljen jedan od najgledanijih srpskih filmova “Zona Zamfirova”. Njihov bračni život će od 19. januara pretpremijerno moći da vide Vranjanci, Aleksinčani, Piroćanci i drugi sa juga Srbije.

  (6) detaljnije
 • Izbeglice-migranti-Vanja-Keser

  Još centara za izbeglice i migrante i nova pomoć od EU

  Na migrantsku krizu, u kojoj je bežeći od stradanja ili nemaštine u zemljama Afrike i Bliskog Istoka kroz Srbiju do sada prošlo million ljudi, država odgovara otvaranjem novih centara od kojih se naredni otvara u Divljani, a Evropska unija donacijama koje su dostigle 50 miliona evra.

  (3) detaljnije
 • pare

  Zloupotrebljeno skoro pola prošlogodišnjeg budžeta Bele Palanke

  Od 490 miliona dinara, koliko je lokalna vlast potrošila u 2015. godini, čak 187 miliona je utrošeno "nenamenski", otkrili državni revizori. Najveći deo zloupotreba zabeležen kod javnih nabavki i isplati plata i raznih dodataka. Opozicija traži smenu predsednika Opštine.

  (4) detaljnije
 • Dom zdravlja Merosina ginekoloska stolica foto Evropski Progres

  Evropska donacija medicinske opreme za bolje zdravlje žena

  Kako bi se poboljšala preventiva i unapredilo zdravlje žena, domovima zdravlja u Aleksincu, Babušnici, Beloj Palanci, Brusu, Doljevcu, Gadžinom Hanu, Merošini, Svrljigu i Knjaževcu preko programa Evropski Progres biće donirano 105.000 evra kroz medicinsku opremu.

  detaljnije
 • Zdravstene knjižice

  Zahtev za novu zdravstvenu knjižicu i u pošti

  Osim u filijalama Fonda za zdravstveno osiguranje, građani će zahteve za nove zdravstvene knjižice moći da predaju u svim poštama u Srbiji, a na istom mestu će moći da uplate 400 dinara za troškove izrade nove kartice.

  (1) detaljnije
 • saobracajna

  Mladić poginuo u udesu kod Bele Palanke

  Jutros oko 6:30, na putu Niš-Bela Palanka, dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je poginuo 22-godišnji mladić iz Babušnice.

  (2) detaljnije
 • Festival omladinskih scena okupiće mlade glumce; foto: JP Centar za kulturu Bela Palanka facebook

  U Beloj Palanci počinje 8. Festival omladinskih scena

  Pozorišta mladih iz Vranja, Beograda, Bečeja, Niša, Obrenovca, Šabca kao i domaćini iz Bele Palanke takmičiće se na 8. Festivalu omladinskih scena “FOS 216” koji počinje 25. novembra u 20 sati, a trajaće do 3. decembra.

  detaljnije
 • Festival omladinskih scena okupiće mlade glumce; foto: JP Centar za kulturu Bela Palanka facebook

  Bela Palanka domaćin Festivala omladinskih scena

  Omladinske pozorišne predstave, odabrane od strane selektora festivala Ivana Klemenca, predstaviće se publici u Beloj Palanci od 25. novembra do 3. decembra, u okviru Festivala omladinskih scena.

  detaljnije
 • Hrast-Divljana-foto-JV

  Legende o starom hrastu i Belinom vrelu dovode turiste u Belu Palanku

  Hrast koji je napunio više od 1.000 godina, drugi od njega mlađi pola milenijuma, oaza mira u samom centru grada i bogata istorija - sve to u varošici staroj više od 2.300 godina koja se razvila na nekadašnjem rimskom putu Via Militaris - Beloj Palanci. 

  (1) detaljnije
 • savic

  DSS: Zašto “Divljana” postaje centar za migrante?

  Informaciju da će Dečije odmaralište “Divljana” postati prihvatni centar za migrante, u niškom DSS-u kažu da su čuli iz medija, pa se pitaju zašto tako ozbiljna odluka nije doneta u Skupštini grada Niša, kako bi se javnost na vreme upoznala sa svim detaljima ovog projekta.

  (10) detaljnije
 • divljana-jv

  “Divljana” postaje centar za migrante

  Iako je pre nekoliko meseci Dečije odmaralište “Divljana” renovirano i posle 2 godine osposobljeno za prijem učenika, ekskurzije za osnovce ovde neće biti organizovane još najmanje godinu dana, jer će, kako je najavila većnica Tijana Đorđević Ilić, uskoro postati privremeni Centar za smeštaj 220 migranata.

  (17) detaljnije
 • Banica-vrtka-foto-JV

  Banica i paprika vrtka na jelovniku svakog domaćinstva u Beloj Palanci

  Obavljanje poslova u belopalanačkom kraju nije se moglo zamisliti bez banice koja je bila obavezan obrok radnicima u poljima, pogotovo tokom berbe paprike vrtke. Možda baš zato meštani kažu da uz razvlačenu, krpenu ili sukanu banicu najbolje idu specijaliteti od ove paprike.

  (4) detaljnije
 • Vucic-skola-FOTO-A.K..jpg

  Vlada obnavlja škole u Beloj Palanci

  Vlada Srbije će za rekonstrukciju škola u Beloj Palanci i Crvenoj Reci izdvojiti oko 50 miliona dinara, rekao je premijer Aleksandar Vučić koji je sa ministrima posetio te dve škole.

  detaljnije
 • Suva planina

  "Nebeski trkači" oduševljeni Suvom planinom

  Vrhovi, odseci, neverovatan pogled, jednom rečju "izazov" je ono što okuplja sve veći broj planinskih trkača širm Evrope. Planinska trka "Sokolov put" održana je po 3. put, a cilj je bila Suva planina.

  (1) detaljnije
 • Nedimović

  Ministar poljoprivrede će posetiti proizvođače na jugu

  Od ponedeljka 17. do srede 19. oktobra ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović posetiće poljoprivredne proizvođače iz više opština na jugu Srbije.

  (1) detaljnije