Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bela Palanka

  • komnis

    Belopalanački komunalci se bune - kasne im plate, a novi radnici primljeni "oko izbora"

    Iako je UPPR-om (Unapred pripremljeni program rekonstruisanja) predviđeno da radnici JKP Komnis iz Bele Palanke redovno primaju zaradu, njima je od plate za februar uplaćeno po 5.000 dinara, dok ostatak novca još nisu dobili. Predsednik Sindikata Bojan Stojanović kaže da je problem u novim radnicima koji su primljeni oko izbora, ali i u tome što Opština ne uplaćuje novac za urađeni posao, dok odgovor direktora nismo dobili jer nije odgovarao na pozive.

    (2) detaljnije
  • opština bela palanka

    Vinjak, viski i 130 kilograma čokolade - koliko će građane koštati novi tender Opštine Bela Palanka

    Skoro milion dinara bez PDV-a Opštinska uprava u Beloj Palanci platiće reprezentaciju, a planiraju da, između ostalog, kupe vinjak, vodku, crno i belo vino, pivo, viljamovku, viski, Gorki list, bombonjere, čokoladu, bombone i napolitanke.

    (8) detaljnije
  • opštinsko veće

    Belopalanački većnici dobili svoja zaduženja

    Nakon što su izabrani na konstitutivnoj sednici belopalanačkog parlamenta, članovi Opštinskog veća na prvoj sednici dobili su i svoja zaduženja. Četvoro većnika zadržalo je svoje resore, dok je nova većnica Jelica Spasić Ognjanović preuzela zaduženja koja je imala njena prethodnica Marija Anđelković u oblasti oblasti srednjeg i visokog obrazovanja omladine, sporta i nacionalnih manjina.

    (1) detaljnije
  • rukomet bela palanka

    Rukometni klub iz Bele Palanke odustao od takmičenja zbog loše finansijske situacije

    Ovog vikenda nastavlja se prvenstvo rukometne Super B lige, ali takmičenje neće nastaviti rukometaši Bele Palanke jer su od njega odustali zbog, kako su naveli u obaveštenju ligi, prevashodno finansijkih razloga. Predsednik kluba i odbornik SNS-a u lokalnom parlametnu nije pojasnio kako su došli u lošu finansijsku situaciju.

    (6) detaljnije
  • miljković

    Miljkoviću četvrti mandat na čelu Bele Palanke

    Nije bilo promena na rukovodećim mestima u belopalanačkoj Opštini, pa će i naredne 4 godine, po 4. put, predsednik Opštine biti Goran Miljković. Njegov zamenik ostao je Miroslav Marinković, a nije bilo promena ni na čelu Skupštine, gde je ponovo za predsednika izabran naprednjak Aleksandar Pejčić.

    (7) detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • radnici

    Javna preduzeća preko tendera zapošljavaju čistače, vozače, domare, ali i profesore

    Domare, čistače, kafe-kuvarice, vozače, kontrolore parkiranja, pa i profesora fizičke kulture, traže da zaposle neka od javnih preduzeća i ustanova sa juga zemlje, ali ne putem oglasa, već tendera. Te radnike zapravo "iznajmljuje" određena agencija, što je prema oceni sindikata "Sloga" i "Nezavisnost", ne samo zaobilaženje propisa i "isisavanje" novca iz javnih preduzeća, već i način da se zaposleni kontrolišu i izvršavaju političke naloge i naloge stranke koja je na vlasti.

    (3) detaljnije
  • đerlel palanka

    Završen vodozahvat u Beloj Palanci, iz Ministarstva kažu rešen problem vodosnabdevanja

    Rekonstrukcijom vodozahvata "Vrelo" trebalo bi konačno da bude stavljena tačka na probleme vodosnabdevanja u Beloj Palanci koji su se ogledali u čestim kvarovima i zastareloj opremi, čestim isključenjima i zamućenjem vode nakon obilnih padavina i naglog topljenja snega. Rekonstruisano postrojenje svečano su pustili u rad predsednik Privremenog organa Goran Miljković i Edin Đerlek koji je na čelu ministarstva koje je sufinansiralo projekat.

    (1) detaljnije
  • bela palanka opština

    Naprednjacima opet apsolutna većina u Skupštini Bele Palanke, ali i manje odbornika

    U novom sazivu belopalanačkog parlamenta Srpska napredna stranka imaće 22 od 29 odbornika, što je za 2 manje u odnosu na prethodni period. Svoje predstavnike u Skupštini imaće predstavnici još 4 liste.

    (4) detaljnije
  • kamere

    7 opština na jugu Srbije prošle godine nije raspisalo medijske konkurse, kazne do 150.000 dinara

    Od 12 lokalnih samouprava u Srbiji koje u 2023. godini nisu raspisale konkurse za sufinansiranje medija, njih sedam je sa juga zemlje - Bela Palanka, Bosilegrad, Crna Trava, Gadžin Han, Preševo, Surdulica i Žitorađa, iako su prema novom Zakonu o javnom informisanju i medijima bile u obavezi da to učine, navode iz NUNS-a. Predviđene kazne za to su od 50.000 do 150.000 dinara.

    detaljnije
  • bela palanka

    Za kapitalne investicije u Beloj Palanci oko 1,4 milijarde - duplo više od budžeta Opštine

    U Planu kapitalnih investicija čije se finansiranje nalazi u budžetu Opštine Bela Palanka za 2024. godinu je 15 projekata, a najskuplji je izgradnja prečistača otpadnih voda, za šta je predviđeno 413 miliona dinara. Budžet Opštine projektovan je na oko 643 miliona dinara, a lokalna samouprava za finansiranje svih projekata, koji ukupno iznose oko 1,4 milijardi dinara, računa u velikoj meri na pomoć države.

    (2) detaljnije
  • banjica

    Još jedan mandat direktorki belopalanačkog Sportskog centra

    Od 1. januara 2024. godine počeo je novi, četvrti mandat Jelene Živić na mestu vršioca dužnosti direktora Ustanove za sport "Sportski centar Banjica". Kao i do sada, mandat će trajati 6 meseci. Kao i ranije, i sada je imenovana na funkciju suprotno Zakonu o javnim preduzećima, jer period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine i ista osoba ne može biti dva puta imenovana.

    (2) detaljnije
  • šušenica

    Na prodaju deo imovine niškog "Simimpeksa" u Beloj Palanci

    Imovina preduzeća za proizvodnju i preradu mesa Simimpeks u Beloj Palanci - kompleks za preradu mesa sa upravom i restoranom, kao i klanica u tom mestu, oglašeni su na prodaju metodom neposredne pogodbe. Procenjena vrednost prve celine sa više zgrada je 284 miliona dinara, dok je tržišna vrednost klanice procenjena na 61,1 milion dinara.

    (2) detaljnije
  • Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic

    U 2023. godini u pirotskom porodilištu rođene 72 bebe više u odnosu na prethodnu godinu

    U pirotskom porodilištu tokom 2023. godine rođeno je 428 beba, što je 72 novorođenčadi više nego za 2022. godinu, kada je rođeno tek 356. Prva beba u 2024. godinu na svet je došla 2. januara.

    (2) detaljnije
  • goran mitić

    "Pirotski kraj" - vodič za ljubitelje prirode Pirota i okoline

    Jedan je od najboljih poznavaoca prirodnih lepota Pirota i okoline, a skoro svakodnevno na svom blogu sa čitaocima deli svoje avanture i obilaske prirodnih lepota i krajolika. Iza bloga "Pirotski kraj" stoji 50-godišnji Piroćanac Goran Mitić, gde kroz fotografije, tekst, ali i zanimljive priče vezane za mesta koje posećuje, upoznaje zainteresovane ljubitelje prirode sa prirodnim lepotama juga zemlje, a za Južne vesti predlaže šta posetiti i koja su mesta koja se ne smeju propustiti.

    detaljnije
  • postrojenje otpadne vode

    Kreditom iz EU finansiraće se gradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Beloj Palanci

    Bela Palanka nema prečišćavač otpadnih voda, a korak bliže da ga dobije je izrada projekta za šta je Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo tender. Javna nabavka podrazumeva i izgradnju postrojenja, a vrednost radova nije navedena.

    (5) detaljnije
  • glasanje

    SNS-u najviše glasova i u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Babušnici

    Poput Pirota, lokalne liste naprednjaka najviše glasova osvojile su i u ostalim opštinama Pirotskog okruga, a najubedljiviji su bili u Beloj Palanci gde su usvojili preko 70%, uz izlaznost od čak 82%.

    (6) detaljnije
  • pirot znak

    SNS na lokalnim izborima u Pirotu dobio preko 50% glasova, "Pirot protiv nasilja" oko 35 %

    Prema prvim preliminarnim rezultatima na lokalnim izborima u Pirotu najviše glasova osvojila je lista Srpske napredne stranke - više od 50%. Odličan rezultat osvojila je i ujedinjena koalicija Pirot protiv nasilja koja ima oko 35% glasova birača, a u lokalni parlament ući će i preostale dve liste - Socijalistička partija Srbije i koalicija POKS - Zavetnici.

    (6) detaljnije
  • Surdulica

    320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

    Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

    detaljnije
  • velimir zec

    Zbog neodlaska na mitinge naprednjak tvrdi da je ostao bez posla

    Belopalančanin Velimir Zec od 2014. godine je član Srpske napredne stranke, od tada je prisustvovao većini mitinga, lepio plakate i uspešno sakupljao sigurne glasove što je za rezultat imalo visoke procente podrške SNS-u na izborima u mesnim odborima koji su mu bili dodeljeni. Međutim, problemi za njega - napad na radnom mestu i otkaz na poslu pre isteka ugovora nastaju kada nije mogao da ide na neke mitinge, šta su mu, kako kaže, lokalni čelnici naprednjaka zamerili.

    (17) detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: