Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Blace

  • vatrogasci

    Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

    Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali i na gašenju kontejnera.

    detaljnije
  • izbori glasanje spisak

    U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

    Srpska napredna stranka u Topličkom okrugu na izborima 17. decembra ostvarila je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i ostalim opštinama u Toplici - Kuršumliji Blacu i Žitorađi pa ta stranka može sama, bez koalicionih partnera da formira vlast. O brojnim neregularnostima tokom izbora i o desetinama prijava građana policiji odlučivaće u narednom periodu tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji, ali ono što se za sada zna je da još nema ni jedne krivične prijave.

    (3) detaljnije
  • Đerlek u Blacu

    Otvoren put u selu Draguša kod Blaca, 500 metara plaćeno 10 miliona dinara

    Meštani sela Gornja Draguša kod Blaca ubuduće će brže do svog sela, nakon što je završen i danas zvanično otvoren deo lokalnog puta u dužini od oko 500 metara za čije je asfaltiranje iz državne kase izdvojeno 10 miliona dinara. Sredstva za rekonstrukciju obezbeđena su sufinansiranjem Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj i Opštine Blace.

    (2) detaljnije
  • Lov lovci KOSTA

    Blački lovci i ove godine organizuju manifestaciju "Vuku u pohode"

    Lovna manifestacija “Vuku u pohode” koju u Blacu organizuje lokalno Lovačko udruženje, ove godine održaće se u subotu, 27. januara, a krajnji rok za prijavu za učešće je 24. januar. Okupljanje lovaca je od 6:30 ispred Kulturnog centra “Drainac” u Blacu, a polazak u lov i svečano otvaranje je od 7 sati.

    detaljnije
  • izbori

    Na desetine prijava o izbornim nepravilnostima u Toplici, tužilaštva čekaju izveštaje policije

    Deljenje novca ispred biračkih mesta i kupovina glasova, prijava fiktivnih adresa ljudi koji glasaju, glasanje za ljude koji žive u inostranstvu, deljenje paketa sa hranom i korišćenje službenog vozila lokalne samouprave za stranačke potrebe samo su neke od prijavljenih nezakonitosti policiji u Topličkom okrugu pre i na dan izbora, a o kojima su obaveštena nadležna tužilaštva, Više i Osnovno u Prokuplju i Osnovno tužilaštvo u Kuršumliji. Za sada nije podneta ni jedna krivična prijava od strane policije ili fizičkih lica koje ukazuju na sumnje da su izvršena krivična dela protiv izbornih prava i izbornog procesa, a tužilaštva čekaju dodatne izveštaje iz policije.

    (4) detaljnije
  • Dom kulture prokuplje

    Premijera predstave "Arizani" u Prokuplju

    Glumci prokupačkog Amaterskog pozorišta "Hranislav Dragutinović" sa svojim kolegama iz ustanova kulture u Leskovcu, Blacu i Žitorađi pripremili su pozorišnu predstavu "Arizani“ autora Ivana Ivanovića, koju će publika premijerno moći da pogleda večeras od 19:30 sati u Domu kulture u Prokuplju.

    detaljnije
  • policija

    Prepolovljen broj krivičnih dela u Toplici u odnosu na prošlogodišnji novembar

    Tokom novembra ove godine na području Policijske uprave u Prokuplju ukupno su izvršena 44 krivična dela, što je za 15 manje u odnosu na isti mesec 2022. godine. Od toga su 42 dela iz opšteg kriminala i 2 ekološkog kriminala, bez dela iz visokotehnološkog kriminala, a za 13 krivičnih dela smanjen je i broj onih sa nepoznatim izvršiocima. Ukupno broj krivičnih dela smanjen je u novembru ove u odnosu na isti mesec prošle godine za 54,17%.

    (2) detaljnije
  • Prokuplje grad

    Sirene za uzbunu u sredu i četvrtak u Toplici

    U Prokuplju i Žitorađi će se u sredu 20, decembra, od 10 do 14 sati se sirene za uzbunjivanje jer će se proveravati sistem za javno uzbunjivanje.

    (2) detaljnije
  • izborno mesto b.p.

    Naprednjaci osvojili većinu u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga

    Srpska napredna stranka je u Prokuplju i opštinama Topličkog okruga osvojila je apsolutnu većinu, pa može sama da formira gradsku i lokalnu vlast u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi. Iako još uvek nema zvaničnih rezultata Gradske i opštinskih izbornih komisija, izlaznost na ovim izborima u Toplici bila je preko 60%.

    (4) detaljnije
  • Surdulica

    320 miliona za nerazvijene opštine, većina za izgradnju pijace u Surdulici

    Na poslednjoj sednici Vlada Srbije donela je Uredbu po kojoj će 44 opštine u Srbiji koje su izrazito nedovoljno razvijene, a od kojih je čak 23 na jugu, u 2024. godini dobiti 320 miliona dinara kao podsticaj za razvoj, a koje će moći da potroše za komunalnu infrastrukturu, izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede ili druge objekte.

    detaljnije
  • izborno mesto b.p.

    Iz RIK-a kažu da je u Blacu privedena osoba zbog navodnog nuđenja novca glasačima, iz OIK-a demantuju

    Govoreći o navodima medija da je na biračkom mestu u Opštini Blace NN lice nudilo novac glasačima, predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević je naveo da je ta osoba privedena na ispitivanje od strane policije. Iz Opštinske izborne komisije pak demantuju da je bilo incidenta i kažu da niko nije priveden, niti zatečen na licu mesta.

    (2) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički upravni okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

    Toplički upravni okrug raspisao je konkurs za dodelu Svetosavske povelje najistaknutijim pojedincima i institucijama iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere. Konkurs na kome će moći da se predlažu najbolji i najzaslužniji pojedinci ili institucije otvoren je do 19. januara 2024. godine.

    detaljnije
  • glasanje izbori

    U Prokuplju ipak 7 izbornih lista, “Nova lica Prokuplja” odustala od izbora

    U finišu zaključenja konačnih izbornih lista za predstojeće izbore koji su zakazani 17. decembra, lista “Nova lica Prokuplja” povukla je svoju kandidaturu pa će tako birači u Prokuplju izabrati svoje predstavnike za lokalni parlament sa 7 izbornih lista. Pored SNS i SPS, punu listu sa 55 odbornika predala je i opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" koja je dva puta sakupljala potpise, nakon što je Republička izborna komisija prvi put odbacila listu zbog nepravilnosti.

    detaljnije
  • Vučić

    Vučić u Prokuplju: Za tri i po do četiri godine prosečna plata 1.000 evra

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je optimistične poruke građanima Toplice na političkom skupu Srpske napredne stranke u Sportskoj hali "dr Zoran Đinđić", obećavši da će, ako ta stranka pobedi na izborima, za tri i po do četiri godine prosečna plata u Prokuplju biti 1.000 evra. Vučić je i javno zadao kvotu u svim gradovima Topličkog okruga, rekavši da očekuje preko 60 odsto poverenja birača na predstojećim izborima 17. decembra.

    (19) detaljnije
  • bebe

    Zabrinjavajući rekord u Prokuplju - ove godine ukupno rođeno najmanje beba od 1929. godine

    U prokupačkom porodilištu i ove godine biće zabeležen novi zabrinjavajući rekord jer je, prema poslednjim podacima, do 4. decembra rođeno tek 533 beba, što je za 34 manje u odnosu na 2022. godinu, kada je rođeno 567 beba. Broj novorođenčadi u prokupačkom porodilištu, jedinom u Topličkom okrugu, smanjuje iz godine u godinu pa će i ove biti oboren neslavni prošlogodišnji rekord sa najmanje rođenih beba od kada je 1929. otvorena Bolnica "dr Aleksa Savić". Za svega 11 godina samo Prokuplje je izgubilo više od 6.000 stanovnika.

    (11) detaljnije
  • Blace

    Socijalista iz Blaca koji je pevao protiv Vučića ostaje na listi SPS-a i funkcioner te opštine

    Četvrti na listi SPS-a u Blacu Dejan Dimitrijević uzdrmao je koalicione odnose sa SNS-om nakon snimka gde peva uvredljivo o Vučiću, ali i pored ekspresnog izvinjenja Dačića i objave da je on isključen i razrešen svih funkcija - to se nije desilo. Blački funkcioner ostao je i nakon skandala ne samo član socijalista i kandidat za odbornika, već i član Privremenog organa koji je predložen ispred SPS-a, a imenovala ga Vlada Srbije, što je za Južne vesti potvrdio i predsednik Privremenog organa Blaca Ivan Burgić.

    (13) detaljnije
  • Blace

    Pevanje protiv Vučića u Blacu uzdrmalo vladajuću koaliciju: Socijalista ipak (ni)je smenjen

    Snimak funkcionera blačkog SPS-a i četvrtog sa liste za predstojeće izbore Dejana Dimitrijevića u kome vređa predsednika Srbije okačio je na svom Instagramu čak i Aleksandar Vučić, a na istoj mreži predsednik SPS-a Ivica Dačić je, uz izvinjenje, objavio da je on odmah isključen iz stranke i razrešen svih funkcija. Politički aktivisti u Toplici smatraju da svi socijalisti o Vučiću misle isto, ali ćute zbog fotelja, a predsednik SPS-a u Blacu kaže da Dačićevu tvrdnju o isključenju ne može da potvrdi jer on takve zvanične informacije za sada nema.

    (9) detaljnije
  • izbori

    Po 8 izbornih lista u Prokuplju, Žitorađi i Kuršumliji, upola manje u Blacu

    U finišu roka za predaju izbornih lista za predstojeće lokalne izbore na teritoriji Topličkog okruga, Republička izborna komisija prihvatila je kandidate za odbornike lokalnog parlamenta na listi "Srbija protiv nasilja - Prokuplje", "Ujedinjena opozicija u Kuršumliji", "Blace protiv nasilja" i čak četiri nove liste u Žitorađi - "Da izgradimo Žitorađu - Marija Stanković", "Građani na prvom mestu - Dejan Stanković", "Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić" i "Žitorađa protiv nasilja".

    (3) detaljnije
  • policija

    Smanjen broj krivičnih dela u Toplici

    Prokupačkoj policiji je u oktobru ove godine prijavljeno 47 krivičnih dela na teritoriji Topličkog okruga, od toga 39 dela opšteg kriminala, dva dela visokotehnološkog kriminala i šest iz ekološkog kriminala, dok krivičnih dela iz oblasti privrednog i političkog kriminala nije bilo. Broj krivičnih dela u ovom mesecu u odnosu na isti period 2022. godine manji je za 20.

    (4) detaljnije
  • izlozba

    Na listi 100 najboljih malih i srednjih preduzeća u Srbiji njih 8 iz Niša

    Na “MSP100 listi” najboljih i najuspešnijih malih i srednjih preduzeća u Srbiji, koja je predstavljena na konferenciji MSP100 EXPO u Nišu, nalazi se 14 firmi sa juga zemlje, od kojih je 8 niških. Ko će dospeti na listu, kako objašnjavaju kreatori ove liste iz Centra za visoke ekonomske studije (CEVES), odlučeno je po kriterijumima prihoda, izvoza na sofisticirana tržišta, uticaja na lokalnu zajednicu, fer poslovanja i inovacija.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: