Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Blace

  • Zgrada Prokuplja

    Gradonačelnik u ostavci predsednik Privremenog organa Prokuplja

    Neodložne i samo hitne poslove vezane za funkcionisanje Grada i Gradske uprave u Prokuplju vodiće do okončanja izbora i formiranja nove gradske vlasti Privremeni organ koji je sastavljen od pet članova, od kojih su tri iz vladajuće Srpske Napredne stranke, jedan iz Socijalističke partije Srbije i jedan koga je predložio POKS. Za predsednika Privremenog organa izabran je Milan Aranđelović, doskorašnji gradonačenik.

    (5) detaljnije
  • deponija

    Pčinjski okrug dobija regionalnu deponiju sa centrom u Vranju

    Pčinjski okrug dobiće regionalnu sanitarnu deponiju u Vranju, odnosno proširenje postojeće deponije “Meteris”, najavljuje ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Vrednost investicije faze 1 je 13,3 miliona evra, od čega je 10 miliona evra zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona. Završetak radova predviđen je za kraj 2026. godine.

    (2) detaljnije
  • oruzje.jpg

    Topličani u akciji MUP-a predali oružje, čuvali i zolje i bombe

    Četiri zolje, 264 bombi, 1.295 ostalih minsko eksplozivnih sredstava, ali i preko 1.520 komada raznog oružja i 56.682 komada različite municije, predali su građani Topličkog okruga tokom akcije predaje oružja koja je trajala do 30. juna ove godine.

    (4) detaljnije
  • policija zgrada

    Manje stradalih i povređenih u saobraćaju u Topličkom okrugu od početka godine

    Za prvih devet meseci ove godine na području Topličkog okruga stradalo je pet osoba u saobraćajnim nesrećama, odnosno jedna osoba manje u odnosu na isti period prošle godine. Manji broj je i povređenih u saobraćaju, pa je, prema informacijama iz policije, od početka godine 101 osoba povređena, odnosno za 21 manje u odnosu na isti period prošle godine.

    detaljnije
  • puške

    Za Italijane u krivolovu primenjena mera oportuniteta, odbačene krivične prijave

    Trojica Italijana koji su uhvaćeni u nedozvoljenom lovu na prepelice u ataru blačkih sela Suvi Do i Trbunje, priznali su delo i prihvatili meru oportuniteta, uplatili kaznu, nakon čega je kuršumlijsko Osnovno tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu. Koliko su novca Italijani uplatili u budžet Srbije primenom oportuniteta, u OJT Kuršumlija nisu odgovorili, a nejasno je i kako se odustalo od dalje istrage čije su i ko je postavio elektronske vabilice na najmanje dve lokacije, a koje su zakonom zabranjene.

    (5) detaljnije
  • puške

    Italijani uhvaćeni u krivolovu kod Blaca, policija podnela krivične prijave

    Zbog sumnje da su uhvaćeni u krivolovu u ataru sela Suvi Do i Trbunje u okolini Blaca, policija je podnela krivične prijave protiv trojice Italijana zbog krivičnog dela nezakonit lov. Pronađene su i dve elektronske vablice koje su zakonom zabranjene i koriste se za lov na prepelice, navode u policiji.

    (12) detaljnije
  • blokada puta

    Blokada državnog puta kod Kuršumlije, građani traže jednaka prava za decu sa juga Srbije

    Nekoliko desetina građana Topličkog okruga iz Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, ali i Leskovca i drugih mesta blokiralo je na 3 sata državni put Niš - Merdare kod petlje Kastrat u Kuršumliji, nezadovoljni što im država ne omogući da deca sa juga Srbije imaju ista prava kao i njihovi vršnjaci iz Beograda, pre svega da im se obezbede besplatni udžbenici za školu.

    (6) detaljnije
  • lektirići fest

    Prokuplje domaćin Festivala pozorišta za decu i mlade

    Izvođenjem satiričnog stand up kabarea “Brevrovizija” u kome igra i peva Vladimir Cvejić, pozorišni stvaralac, glumac, reditelj i pisac iz Beograda, večeras od 19:30 sati u Domu kulture u Prokuplju svečano će biti otvoren Međunarodni festival pozorišta za decu i mlade "Lektirići ex YU fest".

    detaljnije
  • blokada puta

    Građani Kuršumlije ponovo blokiraju put, traže besplatne udžbenike za osnovce

    Građani Kuršumlije i Topličkog okruga koji su već jednom organizovali blokadu državnog puta Niš-Merdare pre 20-ak dana, ponovo su najavili sličnu akciju sa istim zahtevom za četvrtak, 14. septembra u 12 sati. I ovog puta najavljena blokada je kod sela Kastrat, a cilj im je da skrenu pažnju na potrebu da svi osnovci u Srbiji dobiju besplatne udžbenike i užinu, na isti način kao što su to ostvarili đaci iz Beograda.

    (6) detaljnije
  • drva

    Besplatan ogrev za izbegle i raseljene porodice u Blacu

    Izbegli i interno raseljeni koji žive na teritoriji opštine Blace mogu da konkurišu za besplatnu dodelu ogrevnog drveta vrednosti do 35.000 dinara. Najugroženijim porodicama je obezbeđen i besplatan prevoz do njihovih kuća.

    (1) detaljnije
  • Gvozdenović

    Srpski pesnik iz dijaspore nagrađen na "Drainčevim susretima"

    Polaganjem venaca na bistu topličkog književnika Rada Drainca na Hisaru kod Prokuplja, započeo je drugi deo 54. po redu književne manifestacije "Drainčevi susreti pesnika“. Uručena je i nagrada ovogodišnjem dobitniku, književniku iz Temišvara Slavomiru Gvozdenoviću za zbirku pesama Disanje na pseće škrge.

    detaljnije
  • šljiva

    Počela berba šljive u Toplici, "stenlej" se otkupljuje za 25 dinara

    Berba šljive na teritoriji Prokuplja je u punom jeku, ali je kao i svake godine cena očekivano niža od troškova proizvodnje pa se to voće prve klase otkupljuje za 25 dinara, 5 više od prošle i 15 manje od pretprošle 2021. godine, kada se plaćalo 40 dinara za kilogram.

    (4) detaljnije
  • šljive

    Uporedo sa berbom krajem vikenda počinju i "Dani šljive" u Blacu

    U senci prošlogodišnje niske otkupne cene i neizvesnosti kakva će otkupna cena biti ove godine, u Blacu se 18., 19. i 20. avgusta obeležavan tradicionalna manifestacija “Dani šljive”. I dok je cena šljive iz godine u godinu sve manja i manja, izdvajanja za ovu manifestaciju su sve veća, pa će se iz budžeta građana ove godine platiti oko 7 miliona dinara.

    (1) detaljnije
  • Dete kuca laptop internet

    Javni poziv za podršku ženama i mladima u biznisu u tri grada na jugu zemlje

    Nezaposlene žene i mladi od 18 do 30 godina, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju mikro ili mala preduzeća registrovana od 2022. godine lii planiraju pokretanje biznisa u Blacu, Vlasotincu i Bujanovcu, mogu da se prijaviti za bespovratna sredstva EU PRO plus programa.

    detaljnije
  • repetitor KOSTA

    Za mesec dana ukradena vredna oprema sa četiri repetitora u Prokuplju i Blacu

    Samo u poslednjih mesec dana na teritoriji Prokuplja i Blaca policiji je prijavljena krađa opreme sa četiri repetitora mobilne telefonije. Iako u policiji ne navode kolika je pričinjena šteta, kažu da počinioci još nisu pronađeni i da se za njima intenzivno traga.

    (2) detaljnije
  • Blace

    Blačani postavljaju kamere za detekciju saobraćajnih prekršaja

    Kamere za prepoznavanje registarskih tablica, svetlosna signalizacija, kao i sistem za merenje brzine kretanja vozila koji će detektovati saobraćajne prekršaje biće instalirani na najprometnijim saobraćajnicama u Blacu, nakon što je Opština od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobila 4,2 miliona za uvođenje video-nadzora.

    (2) detaljnije
  • čišćenje korita

    Vojska uređuje korito reke Toplice kod Kuršumlije

    Inženjerijska radna grupa Vojska Srbije iz sastava Treće brigade Kopnene vojske izvodi radove na uređenju korita reke Toplice u Kuršumliji, u dužini od 1,2 km. Radovi se izvode u saradnji sa zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću ”Toplica” u tom gradu.

    (3) detaljnije
  • Lepa Brena Sanja Vučić

    Lepa Brena, Sanja Vučić i Peđa Jovanović na “Danima šljive” u Blacu

    Osim Lepe Brene, koja je dobila najviše glasova, Blačani su u anketi na sajtu Opštine pokazali da na “Danima šljive” žele da slušaju Peđu Jovanovića i Sanju Vučić, pa će tri nastupa ukupno koštati oko 5 miliona dinara bez PDV-a. Manifestacija će biti održana 18, 19. i 20. avgusta.

    (3) detaljnije
  • Lepa Brena, foto JV Aleksandar Kostić

    Blačani u anketi izglasali Lepu Brenu za "Dane šljive"

    Iako za sada nema zvanične potvrde ko će ove godine nastupati na Trgu u Blacu na tradicionalnoj manifestaciji “Dani šljive”, anketom na opštinskom sajtu Blačani su dali svoj predlog da to bude Lepa Brena, a kako saznajemo, lokalna vlast je započela pregovarački postupak bez objavljivanja javnog poziva da baš ona bude angažovana krajem avgusta kada se održava manifestacija.

    (10) detaljnije
  • poplavljen teren

    U topličkim opštinama procenjuje se nastala šteta, komisije na terenu

    Nakon kiše i poplava od 16. do 19. juna, koje su izazvale velika oštećenja na putnoj infrastrukturi zgradama i poljoprivrednom zemljištu, a zbog čega je u sve četiri opštine Topličkog okruga još uvek na snazi vanredna situacija, formirana je komisija koja će utvrditi nastalu štetu. Nadležni u lokalnim samoupravama tvrde da će biti nadoknađena šteta, dok su građani sumnjičavi poučeni iskustvom iz prethodnih godina.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: