Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Blace

 • bolnica

  Preminula još 2 kovid pacijenta prokupačke Bolnice

  U kovid objektima prokupačke Opšte bolnice u prethodna 24 sata preminula su 2 kovid pozitivna pacijenta, dok su 2 pacijenta zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovana na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu. Trenutno je hospitalizovano 68 pacijenata, od kojih je kod 65 testiranjem potvrđeno da su pozitivni na koronu.

  detaljnije
 • pšenica, setva

  Počinje setva ratarskih kultura u Topličkom kraju

  Kiša koja je padala u poslednjih nekoliko dana obradovala je ratare koji planiraju da obave jesenju setvu ozimih kultura na teritoriji Topličkog okruga, a stvorena dubinska vlaga omogućuje pripremu zemljištu za sejanje pšenice, ječma, tritikale i drugih ratarskih kultura. U Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi u Prokuplju očekuju da se ovaj posao na površini od oko 7.500 hektara obavi najkasnije u prvoj polovini narednog meseca.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici preminula još 3 kovid pacijenta

  U kovid objektima prokupačke Opšte bolnice trenutno su hospitalizovana 62 pacijenta kod kojih je testiranjem potvrđeno da su pozitivni na koronu. U prethodna 24 sata u ovoj ustanovi su preminula 3 kovid pozitivna pacijenta, dok je jedan zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovan na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu.

  detaljnije
 • Bolnica prokuplje

  U prokupačkoj Bolnici 65 pacijenta se leči od kovida, tokom vikenda preminule 2 osobe

  U kovid objektima prokupačke Bolnice tokom vikenda hospitalizovano je 65 pacijenata sa teritorije Topličkog okruga kod kojih je testiranjem potvrđeno da su inficirani koronom. U istom periodu preminula su 2 pacijenta, dok je na kiseoniku 45 njih.

  detaljnije
 • ulica

  Blačani se žale da predugo traje sanacija Ulice vojvode Mišića zbog čega često ostaju i bez vode

  Iako je rekonstrukcija Ulice vojvode Mišića u Blacu u kojoj se, osim asfaltiranja, menjaju vodovodna i kanalizaciona mreža, trebala da se završi za 45 dana, odnosno do sredine avgusta, radovi još traju, nadležni sada najavljuju završetak do kraja godine. Žitelji negoduju da, osim što otežano dolaze do svojih kuća, zbog čestih kvarova i prepravki nemaju vodu koja, kažu, često ima neprirodnu boju i ukus i nije upotrebljiva za piće.

  (3) detaljnije
 • Blace

  Raspisan tender za završetak radova na kompleksu otvorenih bazena u Blacu

  Građevinski i zanatski radovi, poput malterisanja zidova, bravarskih, limarskih, molerskih i keramičkih radova, hidrotehnička izolacija, telekomunikacione instalacije, samo su neki od poslova koji se traže u tenderu za završetak radova na izgradnji zgrade uprave i tehničkih prostorija u okviru kompleksa otvorenih bazena, a koji je raspisala Opština Blace. Ponude se podnose do 15. oktobra, a kriterijum za izbor izvođača je najpovoljnija ponuđena cena.

  (1) detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici na lečenju 70 kovid pacijenata

  U kovid objektima prokupačke Bolnice tokom vikenda hospitalizovano je 70 pacijenata kod kojih je testiranjem potvrđeno da su inficirani koronom. Preminulih nije bilo, a 2 pacijenta su zbog lošeg zdravstvenog stanja transportovana na dalje lečenje u kruševačku kovid bolnicu i UKC Niš.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici preminuo još jedan kovid pacijent, 69 na lečenju

  U kovid objektima prokupačke Bolnice hospitalizovano je 69 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su inficirani koronom. U prethodna 24 sata preminuo je jedan kovid pozitivan pacijent, a jedan je transportovan na dalje lečenje u kovid bolnicu u Kruševcu.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj Bolnici preminula 2 pacijenta, 71 na lečenju

  U kovid objektima prokupačke Bolnice hospitalizovana su 73 pacijenta od kojih je kod 71 potvrđeno da je inficiran koronom. U prethodna 24 sata preminula su 2 kovid pozitivna pacijenta, a 1 je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja transportovan na dalje lečenje u UKC Niš.

  detaljnije
 • KOVID korona ambulanta Kosta

  Petoro preminulih tokom vikenda u Prokuplju, na lečenju 70 pacijenata

  U kovid objektima Opšte bolnice hospitalizovano je 70 pacijenata kod kojih je testiranjem potvrđeno prisustvo virusa, a 5 kovid pacijenata je preminulo tokom vikenda. Na kiseoničkoj potpori je trenutno 55 pacijenata.

  (2) detaljnije
 • sljive

  Besplatna agrohemijska analiza zemljišta za poljoprivrednike Topličkog okruga

  Kako bi saznali kakvo im je zemljište na parcelama i na taj način odredili koja će poljoprivredna kultura najbolje uspevati i imati velike prinose i kvalitet, koje mineralno đubrivo i u kojoj količini ga upotrebiti, svi poljoprivrednici Topličkog okruga koji imaju registrovano gazdinstvo mogu da izvrše analizu zemljišta koja je besplatn, a rade je savetodavci u Poljoprivredno stručnoj i savetodavnoj službi Prokuplja.

  detaljnije
 • bolnica

  U prokupačkoj kovid Bolnici preminula 2 pacijenta, 64 na lečenju

  Prema najnovijem izveštaju prokupačke Bolnice, prethodnog dana pregledano je 67 osoba sa sa simptomima respiratornih infekcija pod sumnjom ili pozitivnih na kovid, dok je u kovid objektima ove ustanove smešteno 64, a prisustvo virusa korona je potvrđeno kod 63 pacijenta. U toku jučerašnjeg dana 2 pacijenta iz kovid odeljenja transportovana su na dalje lečenje u Kovid bolnicu - Kruševac, a preminula su 2 kovid pozitivna pacijenta.

  detaljnije
 • Kukuruz

  Počela berba kukuruza u Toplici, rod manji i do 25 odsto

  Na površini od oko 7.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza, čiji je prosečan rod od 4.500 do 5.000 kilograma po hektaru. Visoke temperature zabeležene tokom leta razlog su što će ovogodišnji rod biti slabiji u odnosu na prošlu godinu, tvrde poljoprivredni stručnjaci.

  detaljnije
 • Vozila za gašenje šumskih požara

  U petak Dan Sektora za vanredne situacije, u gradovima na jugu pokazne vežbe i izložba opreme

  U čast svih vatrogasaca i spasilaca, Sektor za vanredne situacije obeležava svoj dan u petak, 17. septembra, a u Nišu, Vranju, Pirotu, Prokuplju, Kuršumliji i Blacu će tog dana biti izložen deo vozila i opreme kako bi građani mogli da ih vide, a u planu je i izvođenje pokazne vežbe.

  (3) detaljnije
 • komarac

  Drugi tretman zaprašivanja protiv larvi komaraca u topličkim opštinama

  Od 19. do 21. septembra obaviće se zaprašivanje protiv larvi komaraca u Prokuplju i Blacu. Ekipe će na terenu biti od 9 do 18 sati, ukoliko budu povoljne vremenske prilike, a prioritet u zaprašivanju imaće priobalja reka i potoka.

  detaljnije
 • deponije

  Počelo čišćenje divljih deponija u Blacu

  Oko 700 kubika smeća koje se nalazi na 30-ak divljih deponija na teritoriji Blaca u narednih mesec dana ukloniće i očistiti lokalno Javno-komunalno preduzeće. Otpad je već uklonjen sa desetak lokacija, a iz Gradske uprave apeluju na građane da na tim mestima ne gomilaju ponovo otpad. Najavljuju i pojačane kontrole inspekcijskih službi, kao i uvođenje video-nadzora na pojedinim lokacijama, tamo gde je to moguće.

  detaljnije
 • deponija

  Za sanaciju 26 deponija u Blacu ulažu oko 4, 8 miliona dinara

  Za sanaciju 26 divljih deponija na javnim površinama na svojoj teritoriji opština Blace je od nadležnog Ministarstva za zaštitu životne sredine dobila 3, 8 milina dinara. Ukupna vrednost projekta koji je planiran da se završi do kraja godine je oko 4, 8 miliona dinara, a ostatak novca će biti obezbeđen iz lokalnog budžeta.

  detaljnije
 • Blace

  Blačani za vikend obeležavaju gradsku slavu Velika Gospojina

  Nizom kulturno-zabavnih manifestacija opština Blace će u subotu obeležiti gradsku slavu Velika Gospojina koju će ove godine organizovati sa sveštenstvom lokalnog hrama Uspenje presvete Bogorodice. Obeležavanje slave počinje u petak od 17 sati večernjim bogosluženjem u blačkoj crkvi, a nastavlja se sutradan od 8 sati, kada će se održati svečana liturgija.

  (2) detaljnije
 • drainac nagrada

  Od utorka drugi deo "Drainčevih književnih susreta", pesnici u Prokuplju, Blacu i Kuršumliji

  Polaganjem cveća na bistu Rada Drainca na brdu Hisar kod Prokuplja, a zatim i uručenjem nagrade "Drainac“ koja je ove godine pripala književniku iz Trstenika Veroljubu Vukašinoviću za zbirku pesama Tilić, u utorak 24. avgusta počinje drugi deo "Drainčevih književnih susreta" koji će trajati do 8. septembra.

  detaljnije
 • Deponija

  Šest opština sa juga dobilo od Ministarstva novac za uklanjanje divljih deponija

  Na konkursu Ministarstva zaštitne sredine za dodelu sredstava za sufinansiranje projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanja u 2021. godini odobrena su 43 projekta lokalnih samouprava, a među njima se našlo i 6 opština sa juga. Najviše novca odobreno je Opštini Vlasotince, koja je za ovu namenu dobila 7,1 milion dinara, a novac su sa juga dobili još i Babušnica, Dimitrovgrad, Blace, Bosilegrad i Medveđa.

  (10) detaljnije