Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Blace

  • policija

    Policija u Prokuplju: Nastavlja se trend smanjenja krivičnih dela u Toplici

    U februaru ove godine na teritoriji Topličkog okruga izvršeno je ukupno 41 krivično delo, što je za 22 manje u odnosu na isti period prošle godine. Od tog broja 34 dela je iz opšteg kriminala, tri dela ekološkog kriminala, jedno krivično delo iz oblasti visokotehnološkog kriminala i tri krivična dela iz oblasti privrednog kriminala. U istom periodu rasvetljeno je 13 krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocima, a pet lopova je uhvaćeno na delu.

    detaljnije
  • deponija

    Za uklanjanje divljih deponija Niš dobio 6 miliona dinara od Ministarstva

    Smeće i divlje deponije jedni su od najčešćih komunalnih problema na koje se Nišlija kaže putem aplikacije Prijavi problem, a neke od deponija će biti uklonjene u narednih mesecima, pošto je Grad Niš potpisao ugovor za njihovo uklanjanje sa Ministarstvom za zaštitu sredine vredan 6 miliona dinara.

    (7) detaljnije
  • Prokuplje centar

    Od utorka do petka u Topličkom okrugu proba sirena za opštu opasnost

    Od utorka 19. marta do petka 22. marta u Prokuplju, Kuršumliji, Blacu i Žitorađi biće proveravan sistem za javno uzbunjivanje, aktiviranjem sirena u trajanju od 60 sekundi.

    detaljnije
  • voće šljive

    Prolećni radovi u voćnjacima u Toplici, u toku orezivanje i prskanje

    Toplički voćari narednih nekoliko dana trebalo bi da završe prolećno prskanje koštičavog voća preparatima na bazi sumpora ili bakra u kombinaciji sa hidratisanim krečom, a kako bi smanjili pojavu štetočina i parazita tokom vegetacije, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu, savetuju poljoprivredni stručnjaci.

    (7) detaljnije
  • radovi

    Nakon rekonstrukcije državnog puta atmosferska voda plavi kuće meštanima Karađorđeve ulice u Blacu

    Rekonstrukcija dela državnog puta od Blaca ka Kruševcu, po rečima žitelja, pogrešno urađenog nagiba, donela je velike probleme za stanovnike sa niže strane ulice dela naselja na izlazu iz Blaca, jer se posle svake kiše velika količina vode sliva i plavi njihove kuće, vlaga se pojavila na zidovima, a podrumi i šahte su gotovo neupotrebljivi. Dragan Živković, jedan od ugroženih stanara Karađorđeve ulice u tom gradu, kaže da je zbog vlage život u njegovoj kući gotovo nemoguć, a trenutni radovi koji se izvode samo dodatno otežavaju problem jer im je zatvoren kolski ulaz, a time i onemogućeno kretanje člana porodice koji ima zdravstvene probleme.

    (4) detaljnije
  • blace centar

    Opozicija u Blacu: Poslednja Skupština nelegalna i bez kvoruma

    Iako su po rečima opozicionih odbornika blačke Skupštine imali samo 12 od ukupno 25 odbornika na prozivci, što nije bilo dovoljno za kvorum, rad i odlučivanje, vladajuća većina koju predvodi Srpska napredna stranka je ipak održala sednicu zbog čega im opozicija piše krivične prijave, a održanu Skupštinu pokušaće da obore i na Upravnom sudu. Predsednik Skupštine Blaca Dejan Mijajlović (SNS) tvrdi da je sve urađeno po novom zakonu koji je stupio na snagu 7. februara 2022. godine.

    (3) detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Toplički okrug domaćin prezentacije za najbolju tehnološku inovaciju

    Kako osmisliti, realizovati i prijaviti se za takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju u 2024. godinu, građani Topličkog okruga moći će da čuju na prezentaciji koja je zakazana u svečanoj sali Gradske uprave u Prokuplju u utorak 27. febrauara u 11 sati.

    (2) detaljnije
  • blace

    Nakon pisanja "Južnih vesti" obustavljena nabavka usluga čišćenja u Blacu

    Samo nekoliko sati nakon što je na Južnim vestima objavljen tekst o tek otvorenoj firmi iz Blaca koja je dobila milionski posao od Javno-komunalnog preduzeća za čišćenje javnih površina, objavljena je odluka o obustavi postupka. Direktor JKP Blace tvrdi da ugovor sa pomenutom firmom nikada nije ni potpisan već da je samo doneta Odluka o dodeli ugovora, te da je postupak obustavljen jer su u tom preduzeću naknadno shvatili da nemaju novac za plaćanje tih usluga.

    (2) detaljnije
  • Blace

    Blačka firma osnovana pre 20 dana dobila posao čišćenja ulica, ugovor vredan 2,75 miliona dinara

    Firma iz Blaca koja je otvorena pre 20 dana, samo nekoliko dana nakon raspisivanja Javnog poziva Javno komunalnog preduzeća u tom gradu za usluge čišćenja javnih površina, dobila je posao vredan 2.751.302 dinara. Od dve pristigle ponude, firma Interactive consulting doo sa sedištem u Blacu, čiji je vlasnik Vladimir Mitrović dobila je posao kao povoljniji ponuđač i to za samo par desetina hiljada dinara od beogradske firme Alijansa 20-21 doo čija je ponuda bila 2.788.795 dinara.

    (6) detaljnije
  • policija

    Manje krivičnih dela u Toplici, veći broj rasvetljenih

    Prokupačka policija je tokom januara evidentirala 46 krivičnih dela u Topličkom okrugu, što je za 10 manje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj dela - 39 evidentiran je iz oblasti opšteg kriminala, 5 dela su učinjena iz ekološkog i 2 krivična dela iz oblasti visokotehnološkog kriminala.

    detaljnije
  • burgić

    Ivan Burgić novi-stari predsednik opštine Blace

    Sa većinom od ukupno 25 odbornika lokalne Skupštine u Blacu, za novog-starog predsednika opštine izabran je Ivan Burgić kome će ovo biti drugi mandat u kontinuitetu. Njegova zamenica biće Suzana Veljović, koja je i do poslednjih izbora obavljala tu funkciju.

    (1) detaljnije
  • predsednici

    Bez novih lica u opštinama i gradovima na jugu posle izbora, neki "overili" i 6. i 7. mandat zaredom

    Lokalni izbori održani u decembru prošle godine u opštinama i gradovima na jugu nisu doneli ništa novo - za predsednike opština i gradonačelnike izabrani su isti ljudi, a rekorderi su Vladan Vasić koji "vlada" Pirotom od 2003. godine i Goran Ljubić koji je na čelu Doljevca već 7. mandat zaredom. Iako su iz SNS-a najavljivali nova imena nakon izbora, na jugu ih, za sada, nema, a politički analitičar Dejan Bursać kaže da su verovatno iz centrale stranke zadovoljni tim ljudima, kao i da možda nije bilo dovoljno opozicionog pritiska.

    (7) detaljnije
  • Blace

    U centru Blaca postavljaju krst visok 20 metara, vrednost radova preko 7 miliona dinara

    Za izgradnju krsta ukupne visine 19,7 metara koji će biti postavljen u parku u centru Blaca, građani te opštine će iz lokalnog budžeta izdvojiti preko 7 miliona dinara ili oko 60.000 evra. U prvoj fazi za koju je u toku tender za najpovoljnijeg izvođača, radiće se betonska konstrukcija “Časnog krsta”, čija je vrednost radova 3.199.978 dinara.

    (33) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • promocija časopisa

    U prokupačkom Domu kulture promovisan 65. broj časopisa "TOK"

    Novi 65. broj časopisa TOK koji baštini tradiciju, kulturu, književnost i društvena pitanja u Topličkom okrugu predstavljen je ljubiteljima pisane reči u Prokuplju, a kao i svi prethodni i ovaj broj se tradicionalno bavi različitim događajima koji beleže istoriju Prokuplja i Toplice, ali i mnogim drugim pitanjima iz različitih oblasti koja zanimaju čitaoce.

    detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • 1

    Konstituisana Skupština Blaca, izbor predsednika opštine na sledećoj sednici

    Po ugledu na svoje kolege iz Prokuplja, i u Blacu su na prvoj sednici lokalnog parlamenta nakon izbora 17. decembra verifikovani mandati odbornika i izabran je predsednik Skupštine Dejan Mijajlović iz redova Srpske napredne stranke kome će to biti drugi mandat u kontinuitetu. Ko će biti predsednik Opštine znaće se na narednoj sednici koja će uskoro biti zakazana, a kako saznajemo najbliži toj funkciji je dosadašnji predsednik Blaca Ivan Burgić.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Topličkom okrugu

    Profesor doktor Nenad Arsović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i direktor Klinike za otorinolaringologiju dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Komisija, koja je sve odluke donela jednoglasno, dodelila je i četiri zahvalnice koje će biti uručene Miroljubu Miroviću, dugogodišnjem glumcu prokupačkog Ameterskog pozorišta, Nemanji Radosavljeviću, talentovanom harmonikašu iz Kuršumlije, pijanistkinji iz Prokuplja Mariji Timotijević i Milici Andrejev, doktorantu Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu i direktorki škole u Žitorađi.

    detaljnije
  • vatrogasci

    Povećan broj požara tokom grejne sezone u Topličkom okrugu

    Neispravni dimnjaci, nepažnja prilikom loženja peći, ostavljanje grejalica bez nadzora i neispravna instalacija samo su neki od uzroka povećanog broja požara koji su se dešavali poslednjih meseci prošle, ali i na početku ove godine. Prema podacima Sektora za vanredne situacije u Prokuplju, samo od početka januara prijavljeno je 10 požara koje su gasili, od toga 7 na stambenim i 3 na pomoćnim objektima, a 4 puta su intervenisali i na gašenju kontejnera.

    detaljnije
  • izbori glasanje spisak

    U senci ubedljive pobede naprednjaka u Toplici na desetine prijavljenih nepravilnosti

    Srpska napredna stranka u Topličkom okrugu na izborima 17. decembra ostvarila je ubedljivu pobedu u Prokuplju, kao i ostalim opštinama u Toplici - Kuršumliji Blacu i Žitorađi pa ta stranka može sama, bez koalicionih partnera da formira vlast. O brojnim neregularnostima tokom izbora i o desetinama prijava građana policiji odlučivaće u narednom periodu tužilaštva u Prokuplju i Kuršumliji, ali ono što se za sada zna je da još nema ni jedne krivične prijave.

    (3) detaljnije
KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: