Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Bujanovac

  • deponija

    Pčinjski okrug dobija regionalnu deponiju sa centrom u Vranju

    Pčinjski okrug dobiće regionalnu sanitarnu deponiju u Vranju, odnosno proširenje postojeće deponije “Meteris”, najavljuje ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Vrednost investicije faze 1 je 13,3 miliona evra, od čega je 10 miliona evra zajam KFV banke, dok Nemačka donira 2,48 miliona. Završetak radova predviđen je za kraj 2026. godine.

    (2) detaljnije
  • političari šaptanje kijanje KOSTA 23

    Nova kampanja ucena: Izborna volja građana Srbije kao "šargarepa na štapu"

    Floskula današnjih političara, naročito na jugu je da predizborna kampanja nikada nije prestala pa, umesto da institucije i javna preduzeća rade svoj posao, poslednjih godina je za to u Nišu zadužen karavan gradonačelnice Dragane Sotirovski koji obilazi delove i naselja Niša i daje obećanja. Zapošljavanja po ugovoru podrazumevaju uslovljavanja, odlaske na mitinge, broje se "novodovedeni" i "sigurni glasovi", organizuju se humanitarne akcije, a gase se i čitavi sektori ako se odbije stranačka poslušnost. Kampanja je počela, a formulare su dobili i radnici na naplatnim rampama, preti se i sindikalcima u Kragujevcu i pred najavljene izbore direktno se funkcijama i ucenama kroji politička volja svih građana Srbije.

    (2) detaljnije
  • gumoplastika

    Bujanovačka “Gumoplastika” prodaje imovinu za oko 13,2 miliona dinara

    Privredno društvo za preradu plastike, gume, kože i metala "Gumoplastika" iz Bujanovca prodaje garsonjeru, mašine i gotove proizvode na licitaciji, po početnoj ceni od 13.229.243 dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Prodaja je zakazana za 31. oktobar.

    (1) detaljnije
  • posao, kancelarija, rad

    Srpsko-albanska koalicija na jugu za veće učešće mladih u donošenju odluka

    Organizacije iz Vranja, Bujanovca i Preševa stvorile su srpsko-albansku koaliciju kojom traže veće učešće mladih u procesima donošenja odluka i izgradnji mira na jugu Srbije. Inicijativom žele da mladi budu u fokusu, ali i da se razumeju uzroci i pronađu rešenja za demografsku krizu koja pogađa ovu regiju. Kako bi mladi na jugu imali bolju budućnost, koalicija poziva nadležne da saslušaju njihove stavove i vizije u rešavanju pitanja koja utiču na njihovu svakodnevicu, jer “predugo se o mladima sa juga govorilo, a premalo sa njima govorilo”.

    (1) detaljnije
  • Policija i deca KOSTA 23

    Vršnjačko nasilje u Srbiji u lavirintu zataškavanja, kasne reakcije i zastarelih zakona

    Čak 130 zahteva iz osnovnih škola u Nišu od početka godine stiglo je Centru za socijalni rad da se uključe u rešavanje problema najčešće vršnjačkog nasilja, a početak oktobra obeležila je i tragedija u Niškoj Banji, gde je 13-godišnjak ubio vršnjaka i za to neće krivično odgovarati. Aleksa Janković je 2011. zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, a "Aleksin zakon" za strože kažnjavanje nasilnika i onih koji ga zataškavaju je prevaziđen. I u Pčinjskom okrugu se nedavno desila serija nasilja među osnovcima, u Šumadiji je od početka godine bilo 59 slučajeva, učestalo je i digitalno nasilje, a anketa u Čačku pokazala je da se svaki sedmi učenik ne oseća bezbednim u školi.

    (3) detaljnije
  • jedinstveno upravno

    Drastičan pad Grada Niša u transparentnosti rada

    Prema Indeksu lokalne transparentnosti, istraživanju koje je objavila Transparentnost Srbija, Niš je u odnosu na prošlu godinu "pao" sa 18. na 45. mesto, što iz ove organizacije ocenjuju kao zabrinjavajuće jer je reč o jednom od gradova koji opslužuje najveći broj stanovnika i upravlja najvećim budžetom. Najbolje rangirani grad sa juga zemlje je Leskovac koji je na 7. mestu, a prati ga Pirot koji je na 10. mestu po transparentnosti.

    (12) detaljnije
  • Stadion Čair

    Trava i država: Milioni ulaganja i milion obećanja za srpske fudbalske arene

    Dok Leskovac ove sezone gosti Evropu mečevima beogradskog Čukaričkog , Surdulica vodi bitku sa gljivicama, a Vranje i Kuršumlija planiraju velelepne stadione, Niš, Kragujevac i Pirot imaju samo višegodišnja obećanja da će dobiti "fudbalsku lepoticu", velelepne stadione na kojima će se igrati i međunarodni mečevi. Stadion "Čair" u Nišu dobijao je ovih godina samo obećanja o nastavku rekonstrukcije koja je počela 2011. godine, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da "kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre".

    (11) detaljnije
  • direktor funkcioner političar ILUSTRACIJA KOSTA

    Južnjaci među najplaćenijim čelnicima gradova i opština van "kruga dvojke"

    Jedan od najplaćenijih gradonačelnika sa juga (u ostavci), ujedno i "najdugovečniji" na poziciji već 2 decenije, Vladan Vasić za vođenje Pirota prima platu od 150.000 dinara. Sličnom platom, ali i posedom parira mu prvi čovek Leskovca. Od jedine dame među njima i gradonačelnice Niša više zarađuju i gradonačelnici Vranja i Prokuplja, a parira joj predsednik Opštine Bujanovac. U Šumadiji najplaćeniji je gradonačelnik Kragujevca, ali opet manje od južnjačkih čelnika iz najsiromašnijeg dela zemlje, prvi čovek Čačka drži "zlatnu sredinu", dok su "fotelje ispod 100.000 dinara" zauzeli skoro svi predsednici šumadijskih opština.

    (4) detaljnije
  • kolacikovac-735x400

    Bujanovčanin prodavao kolače za pomoć dečaku iz Niša

    Kako bi pomogao malom Lazaru Ivanoviću iz Niša, preduzetnik iz Bujanovca, prodavao je na gradskom trgu kolače da bi se brže došlo do cifre od 1,4 miliona dolara koliko košta operacija dečaka, pišu Bujanovačke.

    (3) detaljnije
  • Policija KOSTA

    Muškarac iz Bujanovca uhapšen u Nišu, švercovao cigarete i rezani duvan

    Policija u Nišu zaustavila je "škodu“ kojom je upravljao 39-godišnjak iz okoline Bujanovca i u vozilu pronašla i oduzela 5.480 paklica cigareta i 75 kilograma rezanog duvana bez prateće dokumentacije. Vozač je uhapšen i do saslušanja mu je određeno zadržavanje do 48 sati.

    (4) detaljnije
  • 1 (3) (1)

    Privrednicima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe dodeljene subvencije od 34 miliona dinara

    14 privrednika iz Preševa, Bujanovca i Medveđe dobilo je subvencije u iznosu od 34 miliona dinara kojima će moći da unaprede svoje poslovanje, prošire posao ili zaposle nove ljude, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

    detaljnije
  • aukcija

    Bujanovački Zavod “Vrelo” prodaje imovinu na licitaciji za 31,8 miliona dinara

    Zavod za specijalizovanu rehabilitaciju “Vrelo” u Bujanovačkoj Banji, koji je u stečaju od 2011. godine, prodaje svoju imovinu na licitaciji, po početnoj ceni od oko 31,8 miliona dinara. Nadmetanje je zakazano za 6. oktobar u Vladičinom Hanu.

    (2) detaljnije
  • policija

    Muškarac iz Bujanovca uhapšen zbog pretnji smrću tokom suđenja

    43-godišnji muškarac iz okoline Bujanovca uhapšen je, a kako saopštavaju iz policije, on je osumnjičen da je tokom suđenja u Osnovnom sudu u Bujanovcu pretio smrću 25-godišnjem muškarcu.

    detaljnije
  • Dete kuca laptop internet

    Javni poziv za podršku ženama i mladima u biznisu u tri grada na jugu zemlje

    Nezaposlene žene i mladi od 18 do 30 godina, koji su prijavljeni na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju mikro ili mala preduzeća registrovana od 2022. godine lii planiraju pokretanje biznisa u Blacu, Vlasotincu i Bujanovcu, mogu da se prijaviti za bespovratna sredstva EU PRO plus programa.

    detaljnije
  • policija

    Nemački državljanin kod Bujanovca vozio 216 kilometara na sat

    Na auto-putu u blizini Bujanovca policija je zaustavili i isključili iz saobraćaja nemačkog državljanina, koji je upravljao vozilom "mercedes" brzinom od 216,4 kilometra na sat. Protiv vozača će biti podneta prekršajna prijava za nasilničku vožnju, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

    (7) detaljnije
  • naprednjak-iz-bujanovca.jpg

    Mitrović više nije poslanik SNS-a, postavljen za direktora Koordinacionog tela

    Nakon što ga je nedavno Vlada Srbije imenovala za direktora Službe Koordinacionog tela za Bujanovac, Preševo i Medveđu, bujanovački naprednjak Nenad Mitrović podneo je ostavku na mesto poslanika u Narodnoj Skupštini.

    (5) detaljnije
  • Hitna KOSTA

    Muškarac izboden u Velikom Trnovcu kod Bujanovca

    Muškarac sa višestrukim ubodnim ranama primljen je noćas u Univerzitetski klinički centar u Nišu, a napad se dogodio u selu Veliki Trnovac, u blizini Bujanovca.

    detaljnije
  • Vojna vežba

    “Platinasti vuk” od 14. juna kod Bujanovca, iz ambasade SAD kažu da je Srbija učešćem izabrala Zapad

    Vojna vežba “Platinasti vuk 23” u kojoj će pored pripadnika oružanih snaga nekih članica NATO-a učestvovati i Srbija biće održana od 14. do 30. juna u vojnoj bazi “Jug” kod Bujanovca, a iz ambasade SAD u Beogradu kažu da je odlukom da bude deo vežbe Srbija napravila izbor da bude deo Zapada.

    (7) detaljnije
  • policija, nis, januar 2023, foto jelena misic 2

    Uhapšeni službenici vranjske Elektrodistribucije - oštetili EPS za skoro 37 miliona dinara

    Četvorica zaposlenih u vranjskoj Elektrodistribuciji uhapšeni su zbog sumnje da prilikom kontrole brojila u firmi u Preševu i preduzetničkoj radnji u Bujanovcu u zapisnik nisu evidentirali brojna oštećenja i nedostatke, između ostalog i da je potrošače zbog neovlašćene potrošnje potrebno isključiti sa mreže, i time oštetili EPS za 36,8 miliona dinara.

    (7) detaljnije
  • Policija KOSTA

    Zbog sumnje za primanje mita uhapšen direktor škole kod Bujanovca

    Direktor Osnovne škole “Bora Stanković” u bujanovačkom selu Klenike uhapšen je zbog primanja mita od direktora firme koja se bavi isporukom ogreva. Kako navode iz MUP-a, on se tereti da je uzeo 2.400 evra kako bi povukao tužbu koju je protiv te firme podneo aprila ove godine Privrednom sudu na ime kašnjenja i neadekvatne isporuke ogreva.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: