Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 1. 5. 2019.

| Društvo

1. maj u Srbiji: “Bolje ići na roštilj, nego ići za korumpiranim sindikalistima”

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
prvi maj
Prvi maj rezervisan za kotliće, skare i prirodu; Foto, arhiva: M. T.

Ni ovog 1. maja nema masovnijih radničkih protesta po Srbiji, ali ima tradicionalnih uranaka. Ipak, novinar Dojče Velea Nemanja Rujević objašnjava da srpskim radnicima ne treba zamerati što će pre otići na roštilj ili piknik, nego sa korumpiranim sindikalnim liderima u lažnu borbu za radnička prava.

Radnici u bivšoj Jugoslaviji formalno su bili vlast kroz sistem saumopravljanja, a onda je došlo vreme ratova, propadanja društvenih preduzeća, tranzicije i nečega što mnogi nazivaju perifernim kapitalizmom. Za sve to vreme, praznik rada više je služio za roštiljanje, nego za protestovanje.

Međutim, Rujević za takvo stanje ne krivi radnike, već strelicu okreće ka sindikalistima.

Sindikalni lideri u Srbiji su godinama prokockavali poverenje i bivali sve bogatiji, čast izuzecima, dok su im radnici služili kao moneta za potkusurivanje. Zato ne bih ja radnicima zamerao što će pre otići na roštilj ili piknik, nego sa korumpiranim i pokvarenim liderima u nekakvu lažnu borbu za radnička prava - navodi Rujević.

Na sličnoj liniji je i Sindikat "Sloga" koji je odbio da učestvuje u protestnoj prvomajskoj šetnji u Beogradu sa Savezom samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenim granskim sindikatima "Nezavisnost".

Srpska verzija obeležavanja Međunarodnog dana rada postala je tradicionalni folklor i velika sindikalna prevara čiji je jedini cilj amortizacija radničkog nezadovoljstva u korist države i poslodavaca - saopštava "Sloga".


Radnička klasa u Srbiji - “hipnotisana, nesvesna i ubijena u pojam”

Posle pada socijalizma, klasna svest postala je, na neki način, nepoželjan pojam u političkoj areni gde je dominirala desnica, pa kao i da sami radnici beže od nje.

Sistematska beda koja traje i decenijama ubila je svaku želju i mogućnost ljudima da vide van svog tanjira i da vide da nisu sami i da su deo klase - objašnjava Rujević.

nemanja rujević Gde je radnička klasa?; Foto: YT printskrinJedno od najtužnijih saznanja za Rujevića je da u višemesečnim protestima “1 od 5 miliona” nema radnika, sirotinje i onih koji žive između golog preživljavanja i otkaza, već da dominira srednja klasa.

Ni ona ne živi sjajno, ali očigledno ima vremena da se zapita gde i kako živi i šta joj se radi, dok je radničja klasa hipnotisana što propagandom, što potpuno ubijena u pojam i bez nade da im ijedna snaga može vratiti dostojanstvo - ocenjuje Rujević.


Nemački i srpski radnici i sindikati - “neuporedivo”

Rujević živi i radi u Bonu, ali navodi da je neumesno poređenje Nemačke i Srbije po radničkom pitanju.

Stanje sa sidikatima i radnicima opisano u teoriji kapitalizma. Imate centar i periferiju kapitalizma i tu ne važe ista pravila. Zato u Nemačkoj, kad sindikati protestuju, to je glavna vest, niko radnike ne naziva fašistima i zastrašivačima stranih investitora - kaže Rujević.

Leoni Čekajući veće plate i prava; foto: JV/M. Z.A ti strani investitori u Srbiji obasipaju se javnim novcem, nema analize učinka subvencija, a radnici nisu plaćeni i tretirani dostojanstveno, dodaje Rujević.

To su uslovi rada na koje nemački radnici nikada ne bi pristali - tvrdi Rujević.

Darko Rundek peva "radnička klasa odlazi u raj", do tada radnike čeka borba za veća prava, a danas nada da kiša neće pokvariti prvomajske izlete.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Rile

    08:20 // 2. 5. 2019.

    Svaka čast za ovaj tekst. Radnik zadnja rupa na svirali.

    • Tivat

      07:36 // 3. 5. 2019.

      Kad si zadnja rupa na svirali imas dve mogucnosti:
      1)cutis i trpis i zderes mesiste na kamenicki vis,jer ti je Lambrozo omogucio besplatan prevoz;
      2)organizujes se i protestvujes i strajkujes,kao u Grckoj i Francuskoj(a tamo ,svake godine i krv padne) i dodjes do ispunjenja nekih zahtava.Za ono sto nisu dali,moras ponovo!

  • Ouzo

    07:34 // 2. 5. 2019.

    Novinar ,ako zna svoj zanat,ne sme da generalizuje!Cini se da je on kor
    umpiran.
    Nama je samo vazno da se najedemo i napijemo,kad nam je lose samo ps
    ujemo i kukamo a od toga fajde nema!Drugi ce da nam zavrsi da bolje zivimo!

  • Zidokracija

    15:58 // 1. 5. 2019.

    Solomonov pecat.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: