Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:33, 9. 3. 2019.

| Društvo

“1 od 5 miliona” - šetalo se u Pirotu, Prokuplju, Lebanu, Babušnici i Vlasotincu

Autor:B. A, LJ. F, LJ. M.Izvor:Južne vesti
protesti pk
Prokupčani u nikad dužoj šetnji; foto: LJ. M.

I ove subote su se nezadovoljni građani okupljali na trgovima na jugu Srbije. Dok u Pirotu nije bilo govornika, Babušničani su po prvi put iščitali svoje zahteve. U Lebanu traže da se izopšteni odbornici vrate u Skupštinu, a u Prokuplju ove subote najduža šetnja.

Trinaestu subotu za redom najuporniji Piroćanci, uprkos jakom pljusku neposredno pred protest, okupili su se na Trgu pirotskih ratnika. Bez govora pojedinaca krenuli su u šetnju pešačkom zonom do česme Guševica i nazad.

protest-Babushnica,-foto-Lj.-F. Babušnica ustala po drugi put; foto: Lj. F.Na drugim protestima u Babušnici, građani su se okupili na platou ispred Doma kulture. Uz zvuke pištaljki, sa razglasa su se čule poznate pesme “Ay carmela”, “Linč, silovanje, nasilje”, i “Sistem te laže”, a okupljenima se obratila, kao i prošlog puta, jedna od organizatorki protesta Mila Prljinčević-Stanković.

Lako je izaći na protest u Beogradu sa stotinama hiljada istomišljenika, potrebna je mnogo veća hrabrost izaći ovde i otvoreno izraziti svoje mišljenje - rekla je Stankovićeva.

Po prvi put objavljeni su i zahtevi, organizatori traže slobodne i fer izbore, slobodne medije, kao i zapošljavanje po konkursima, a ne uz pomoć partijske knjižice.

Listi zahteva dodati su i oni lokalni, a jedan od njih je i izbacivanje lokacija za mini-hidroelektrane iz prostornog plana Opštine i poništavanje svih datih dozvola.

Zahtevamo ostavke direktora i menadžmenta JKP Komunalac zbog nesposobnosti, jer je Babušnica zatrpana đubretom, a sela nemaju sistemsko rešenje za odlaganje smeća - poručila je Stankovićeva.

Zatraženo je usvajanje desetogodišnjeg razvojnog plana Opštine, uz maksimalno korišćenje raspoloživih resursa, kao i usvajanje strategije za povećanje nataliteta i sprečavanje odlaska mladih.


Stari zahtevi u Vlasotincu, Lebančani za odbornike

Petar-Ilic,-protest-Vlasotince,-foto-Dalibor-Ilic Govor Petra Ilića u Vlasotincu; foto: Dalibor IlićVlasotinčani su se šesti put okupili ispred opštinske zgrade, a ove večeri uputili su reči podrške i solidarnosti Mariji Lukić iz Brusa, koja, kako kažu, vodi borbu za istinu protiv visokog funkcionera SNS.

Na protestu je govorio novinar Petar Ilić, a demonstranti su ponovili svoje zahteve, žele ostavku predsednika Srbija Aleksandra Vučića, predsednika Opštine Zorana Todorovića, donošenje Lokalnog antikorupcijskog plana i formiranje Lokalnog antikorupcijskog foruma, predstanak partijskog zapošljavanja, hitno rešavanje problema svih divljih deponija na Konopničkom putu i depolitizaciju Fudbalskog kluba Vlasina.

U protestnu šetnju treći put izašli su Lebančani, a demonstranti su vladajućoj stranci poručili da vrati otete mandate “izopštenim” odbornicima.

protest-Lebane,-9.-mart,--foto-Ivan-Andelkovic U Lebanu ponovo prošetali i kamile na panoima; foto: Ivan Anđelković

Vratite odbornicima koje smo mi birali mandate koje ste im pre više od godinu dana oduzeli. Mandati su njihovi, a tako je presudio i Upravni sud - rekli su organizatori.

Okupljenima se obratila pravnica Maja Mitić koja je ponovila zahteve nezadovoljnih Lebančana.


IMG-20190309-181305 Prvi put ispred Đinđićevog spomenika; foto: Lj. M.

Prokupčani se okupili ispred hale “Zoran Đinđić”, pa šetali nikad duže

Minutom ćutanja povodom godišnjice ubustva Zorana Đinđića, a odmah zatim i minutom ćutanja za, kako su najavili organizatori "umrlu demokratiju", počeli su večerašnji protesti “1 od 5miliona” koji se organizuju protiv režima Aleksandra Vučića, Srpske napredne stranke i lokalne vlasti.

Uz konstataciju da demokratiju možemo i moramo oživeti, organizatori su govorili citate ubijenog premijera Srbije Đinđića, a skup je održan na platou ispred Sportske hale koja nosi njegovo ime.

Prokupčanima se obratio predsednik Narodne stranke u Paraćinu i književnik Predrag Jašović.

IMG-20190309-183713 POruke iz šetnje; foto. Lj. M.

Mi danas nemamo slobodu, nemamo demokratiju i zato smo se pobunili. Moramo pozvati i naše komšije, naše prijatelje, rođake, da im pokažemo i dokažemo da se mi nismo odvojili od njih, nego da se oni ćuteći na ovo što se dešava odvajaju od nas – rekao je Jašović.

Nakon govora, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju koja je večeras trajala duže nego obično, a kolona je od hale krenula “Sokićevom ulicom”, a zatim se spustila centralnom gradskom ulicom do gradskog Trga Topličkih junaka gde se šetnja završila.

U svim gradovima i opštinama su nova okupljanja zakazana za sledeću subotu, 16. mart.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Doktorka Milka

    11:15 // 11. 3. 2019.

    Treba naučiti kretanje po ravnom a i o letenju, ali ne od Z. Babića . Prekosutra će biti 4 godine kako su u transportnom helikopteru Mi-17,poginuli pilot major O. Mehić, pilot kapetan M. Karić, zastavnik N. Trajić, mehaničar letač I. Miladinović, lekar Dž. Ljajić, anesteziolog M. Veselinović i beba iz porodice Ademović. U izveštajima je zaključeno da su uzroci udesa ljudski faktor, i „niz propust

  • Nikola

    08:37 // 11. 3. 2019.

    Ови из опозиције не знају шта ће више од муке.

  • Toma

    00:45 // 11. 3. 2019.

    U pirotu setaju samo bivsi clanovi demokratske stranke koji su posle 2000 godine unistili pirotsku privredu.

    • Mima

      09:03 // 11. 3. 2019.

      Ne laži. Na svakom protestu sam bila i apsolutno nije tačno to što si napisao. Možda je bilo par njih koji su bili članovi DS ali oni koji su i u to vreme bili iz čistih ideala i koji ama baš ništa nisu "iskoristili",za razliku od onih koji su se i onda krili a kad su osetili promenu,pridružili se. Zato nemoj da širiš laži. Najviše je onih koji su protiv MHE i uništavanja Stare planine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: