Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:06, 27. 6. 2020.

| Društvo

10 godina Proaktiva: dodeljene nagrade poslanicima sa juga, zaključeno da izborni zakon mora da se menja

Autor:M. ZirojevićIzvor:Južne vesti
proaktiv poslanici
Nagrađeni; Foto: JV

Platforma “Moj poslanik” prati aktivnosti narodnih predstavnika sa juga u srpskom parlamentu, a kreator - organizacija Proaktiv, koja je juče proslavila 10 godina postojanja, dodelila je nagrade najboljima i najgorima. Za najaktivniiju proglašena je Jelena Žarić Kovačević iz SNS, a najneaktivniji u prethodnom sazivu bio je Hadži Milorad Stošić iz PUPS-a.

Organizacija civilnog društva proslavila je deseti rođendan, a centralna manifestacija posvećena je bazi Moj poslanik, preko koje građani mogu da prate aktivnost svojih predstavnika, kao i da im postavljaju pitanja.

Za aktivnost u prethodnom sazivu nagrađena je Jelena Žarić Kovačević, a nagradu za najmanje obraćanja dobio je Stošić iz PUPS- a. Milija Miletić iz Svrljiga, predsednik Ujedinjene seljačke stranke, dobio je nagradu za lokal-patriotu, a poslanik DS Dušan Milisavljević nagrađen je za integritet.

Iz malih sredina dolaze veliki ljudi. Svrljig je najsiromašnija, ali i najlepša opština u Srbiji- rekao je Miletić.


Ko bira poslanike, koga predstavljaju, gde su mladi?

U drugom delu konferencije učesnici panela raspravljali su o izbornim zakonima, geografskoj i zastupljenosti mladih, kao i o većem aktiviranju građana prema svojim poslanicima.

Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih Srbije naveo je da, prema njihovim istraživanjima, mladi ne veruju u institucije, a najmanje veruju u Narodnu skupštinu. Kako kaže, mladih ima 17% u biračkom telu, a imali su samo 3-4 predstavnika u prošlom sazivu.

Njihov glas i teme nisu zastupljeni, potrebno je sistemsko uključivanje mladih. Vrlo često se u ime mladih donose odluke bez učešća mladih - rekao je Đorđević.

Bojan Klačar iz CESID-a naveo je da je potrebna izborna reforma koja mora podrazumevati 3 principa: zaustaviti partokratiju, geografska ravnomernost i jačanje veze građana i poslanika. proaktiv Paneli o izbornom sistemu; Foto: JV

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam saglasio se da je glavni feler u “nakaradnom izbornom sistemu” koji eliminiše uticaj regiona, pa samim tim i građana.

Lokalni uzbori treba da budu na polovini mandata parlamenta, moraju biti razdvojeni od parlamentarnih - naveo je.

Šansu za napredak Klačar vidi u političkom dijalogu, a Popov u procesu priključenja EU od kojeg očekuje da od Srbije napravi “uređenu i uljuđenu” zemlju.


“Poslanici da se ujedine oko juga, građani da više pitaju”

Milan Lapčević, poslanik izabran na listi DSS-Dveri koji je samostalno delovao poslednih godina u srpskom parlamentu, kaže da je pokušao da napravi neformalnu grupu južnjačkih poslanika, ali da u tome nije uspeo.

U ovakvom načinu izbora poslanika, Lapčević kaže da veći prolaz imaju oni koji su bliski predsedniku stranke i centrali, a ne ljudi od integriteta na lokalu.

Nenad Stojanović iz Proaktiva podsetio je da preko platforme Moj poslanik građani mogu da pitaju poslanike sve što ih interesuje, a da je potrebna i veća građanska hrabrost.

Kao primer naveo je slučaj Prokuplja gde 6 meseci nije bilo pitanja, ali kad su otišli u centar ovog grada na Toplici, preko uređaja postavljenog na ulici, Prokupčani su postavili čak 32 pitanja svom poslaniku Darku Laketiću. proaktiv Potrebne promene; Foto: JV

Novi sastav parlamenta imaće više žena, a aktivistkinja Maja Kamenov navela je da je to dobro jer će kvote bar naterati stranke da uključe više žena u politiku. Rekla je da je potrebno da se poslanicima ukine imunitet kada je reč o mizoginim ispadima, podsećajući na slučaj Nikole Savića iz niškog parlamenta, uz osvrt na aktuelni slučaj čelnika Brusa kome se sudi za seksualno uznemiravanje.

Da nikakve Jutke ne trpimo ćutke - zaključila je Kamenov.

Proaktiv je proslavio 10 godina rada, a platforma Moj poslanik nastavlja sa radom i u narednom sazivu Skupštine, a pored 5 južnih okruga, ubuduće će pokrivati i Rasinski, Raški i Zaječarski okrug.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mamun spsin

    20:30 // 27. 6. 2020.

    Dušan i integritet!!! Hahahaha, Neni, odličan vic!

  • Sablja 2

    18:56 // 27. 6. 2020.

    Ivo Andric--Dodje tako vreme,kad pametan zacuti...

  • Nislija

    15:22 // 27. 6. 2020.

    Najaktivniji poslanik koji je prvak u podnosenju botovskih amandmana, da opoziciji se oduzme vreme, zbog cega je i Evropa reagovala i besmislenog velicanja Vucica!?
    Istovremeno 6 puta glasala PROTIV stavljanja na dnevni red zakona o lecenju dece u inostranstvu?
    ZA TO NAGRADA!?

    Neka je na cast i njoj i onome ko joj je dodelio nagradu.

    Mada, mi to i zasluzujemo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: