Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 5. 7. 2023.

| Društvo

100 godina Radničkog na izložbi u niškom Istorijskom arhivu

Autor:Nikola Đukić, Ljubica JocićIzvor:Južne vesti
fk radnicki proslava 1, foto fk radnicki
Proslava veka postojanja; foto: FK Radnički Niš

Povodom veka postojanja Radničkog iz Niša, u petak, 7. jula u 12 sati u holu Istorijskom arhivu Niš biće otvorena izložba, na kojoj će biti prikazani ključni trenuci, uspesi i značajne ličnosti koje su obeleželi istoriju niškog kluba. Izložbu će otvoriti kapiten čuvene generacije Radničkog Milovan Drda Obradović, koja je igrala polufinale Kupa UEFA.

IMG_20230424_000702 Iz knjige "FK Radnički Niš 1923-1973”; foto: Ljubica Jocić Pre 100 godina klub iz Niša koji se zvao Iskra, Mladi radnik i Proleter registrovan je i dobio svoje ime koje nosi od 1923. godine - Radnički. Malo je gradova koji mogu da se pohvale ovako vremešnim sugrađaninom. Radnički 100 godina živi i deli sudbinu svojih sugrađana. Kada je Niš patio, patio je i klub, kada je Radnički donosio uspehe, radovale su se sve Nišlije. Jedan vek doneo je Radničkom brojne evropske, balkanske i nacionalne uspehe, tugu zbog ispadanja iz liga, radovanje zbog ponovnog uzdizanja, zabrane, pohvale, nagrade, ali i ponos i status jednog od simbola Niša.

Najveće rezultate Radnički ostvaruje u polusezoni 1973/74 kada je Radnički završio jesenjom titulom, a dve godine kasnije u vitrine kluba stigao je i prvi međunarodni trofej - Balkanski kup pobedom u dvomeču sa Eskišehirsporom iz Turske.

Bila je to najava najsjanijeg perioda Radničkog - juna 1980. je kao trećeplasirani tim u nacionalnom prvenstvu stekao pravo učešća u Kupu UEFA, u kome je igrao još dva puta.

fk radnicki proslava 2, foto fk radnicki ; foto: FK Radnički Niš Najveći uspeh stigao je 1982. godine - Evropa je tada znala "kude je taj Niš", a na "Čairu" se igralo polufinale Kupa UEFA.

Nakon centralne proslave koja je održana veče pre datuma osnivanja kluba 24. aprila, nastupili Gale iz Kerbera, Totalni klošari, Najda iz grupe Smak, Vudu Popaj, Fajting Sperou, di-džejevi Fanki Džanki i Ceka. Pored muzike, Nišlije su bile u prilici da vide i bakljadu i vatromet, koju su spremile najvernije “meraklije”.

Radnički Hamburger Utakmica za legendu i istoriju - Radnički protiv Hamburgera na "Čairu"; foto: FK Radnički Niš Izložba 100 godina fudbalskog kluba Radnički Niš deo je zvanične proslave jubileja, koja je u Nišu započeta 11. aprila tribinom u maloj sali NKC-a, na kojoj su govorili Milovan Drda Obradović, sportski direktor i nekadašnji kapiten Radničkog Aleksandar Jovanović, aktivista Nenad Stojanović i filmski reditelj Vladimir Đorđević.

Iz niškog Istorijskog arhiva poručuju da će na izložbi, posetioci moći da vide i retke predmete, fotografije i artefakti, koje se su deo njihove građe.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • HERRERA

    10:31 // 14. 7. 2023.

    Odlicno resenje!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: