Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 16. 8. 2022.

| Društvo

100 godina Timočke pruge – od mostova Milutina Milankovića do nedovršene rekonstrukcije

Autor:A. K.Izvor:Južne vesti
Pruga Niš - Zaječar kod Niševca
Na deonici pruge kod Niševca često je dolazio i Nikola Pašić tokom izgradnje; foto: Arhiv Narodnog muzeja Niš

Od Prahova do Jadranskog mora, zamišljena kao deonica Transbalkanske železnice, najteža deonica od Niša do Knjaževca duga 68 kilometara svečano je otvorena pre jednog veka - 15. avgusta 1922. Danas, nakon 2,5 godine od rekonstrukcije najlepše deonice preko Svrljiga, pruga nije u funkciji celom dužinom jer se radi deo od Matejevca do stanice Niš.

pruga Svrljig Niševac GRADNJA Izgradnja pruge Niš-Zaječar 1915. godine kod Niševca (Svrljig); foto: Arhiv Narodnog muzeja NišPovezivanje od najveće evropske reke do Jadranskog mora u vreme planiranja bilo je važno zbog transporta rude, stočarskih i poljoprivrednih proizvoda iz cele istočne Srbije i zbog interesa naše, ali i susednih zemalja, što je pretočeno u ideju Transbalkanske železnice, a na osnovu Zakona Narodne skupštine usvojenog u Nišu 6. januara 1898. godine.

Gvozdeni put, kako se tada nazivao u pojedinim dokumentima, projektovan je i plaćan pre, ali i za vreme Velikog rata i od izgradnje se nije odustalo ni u trenucima kada su cela srpska Vlada, vladari i vojska bili van Srbije, što dokazuje i dokument kojim je od Vrhovne komande 31. januara 1915. godine Uprava za građenje železnice zatražila da se oslobode vojne dužnosti inženjeri Ognjen Kuzmanović i Petar Milenković i da se upute na građenje železnice Knjaževac – Niš, pa je upravo Milenković bio raspoređen u Svrljigu kao pomoćnik šefa na najtežoj, ali i do dan danas najlepšoj deonici pruge kroz Svrljišku i njen sastavni deo - Niševačku klisuru.


36 tunela i 17 mostova koje je za voznu kartu projektovao čuveni Milutin Milanković

pruga most kod Niševca Jedan od lučkih mostova na pruzi kod Niševca; foto: Arhiv Narodnog muzeja NišNa celoj deonici pruge od Niša do Knjaževca izgrađeno je 36 tunela ukupne dužine preko 5,5 kilometara, a najduži od njih je 1.701 metar dug tunel Gramada koji spaja Niš i Svrljig, dok se najveći broj tunela nalazi kroz Svrljišku klisuru, odnosno od izlaza iz sela Niševac do Svrljiškog Miljkovca (sada deo knjaževačke opštine).

Ipak, ono što je najzanimljivije je da je na tom delu pruge izgrađeno 17 armirano-betonskih mostova potpuno identičnih svodova u rasponu od po 30 metara za čiju izgradnju je korišćena ista skela i tada prvi put korišćen armirani beton, a čiji je projektant bio čuveni srpski naučnik Milutin Milanković. Iz tunela u tunel pruga Svrljig Ceo vek vozom kroz Svrljišku klisuru; foto: Rade Milisavljević

Ono što je tražio Milanković kao nadoknadu za urađeno, a na osnovu izveštaja o završenim radovima u posedu Infrastrukture železnice Srbije, je povratna vozna karta od Beograda do Beča.

… kao i boravak u Beču desetak dana – koje bi iskoristio u naučne svrhe – stoji u izveštaju.

Interesantno je da Milanković ništa od toga nije iskoristio, jer su usledili balkanski ratovi 1912. i 1913. godine, kao i Veliki rat od 1914. do 1918. godine.

Pored poznatog srpskog i svetskog naučnika, deo same pruge projektovao je poznati industrijalac, inženjer Miloš Savčić, a radove na izgradnji železničkog pravca koji je smatran veoma značajnim, a između ostalog prolazi i pored antičke banje, u par navrata obilazio je i tadašnji predsednik Vlade Nikola Pašić.

Nakon godina gradnje, prvi voz dočekan je najsvečanije na stanici u Svrljigu koja je, nakon što je srušena stara kuća "pletara“, izgrađena na imanju Milojić Dragomira iz svrljiškog sela Merdželata.


Pruga Nisevacka klisura Najživopisniji deo pruge prolazi kroz Niševačku klisuru, sastavni deo Svrljiške klisure; foto: A. K.Vozovi stali nakon veka gradnje "gvozdenog puta"

Od 2019. godine, nakon skoro jednog veka i nakon brojnih iskliznuća cisterni, počela je prva ikada rekonstrukcija cele deonice koja je završena krajem 2021. godine, a vreme kojima su je vozovi prolazili ostalo je skoro isto kao i kada je otvorena, pa se od Niša do Svrljiga putovalo i više od jednog sata.

Ipak, na toj deonici ubrzo se ponovo obustavilo putovanje, pa se sada od Svrljiga ka Nišu može samo do Matejevca, nakon što su nadležni shvatili posle nezgode na Bulevaru Nikole Tesle da je neophodna i rekonstrukcija pruge Matejevac – Crveni Krst – Niš.

Radovi na toj deonici otpočeli su jula, a nadležni obećavaju da je 120 radnih dana rok za konačni završetak i novo putovanje jednom od najlepših deonica u Srbiji izgrađenoj pre jednog veka kroz živopisnu Svrljišku klisuru, od Niša ka Timočkoj krajini.

Ulaz u Niševačku klisuru KOSTA Ulaz u jednu od najživopisnijih klisura Srbije - Niševačka klisura kod Svrljiga; foto: A. Kostić

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • KAO ŠTO PRILIČI

    22:13 // 16. 8. 2022.

    Gradovi Svrljig i Knjaževac su ulicama pored železničkih stanica dali ime Milutina Milankovića, ili nisu dali nijednoj ulicu u svojim naseljima ime Milutina Milankovića šta mislite ?

  • Filozof

    10:14 // 16. 8. 2022.

    ... pre samo 85 godina prosecna brzina vozova bejase 120km/h. Norveskoj je danas smanjena brzina vozova na odredjenim deonicama na 32km/h zbog irvasa koji prelaze prugu ...
    Srbija je danas moderna drzava u kojoj je prosecna brzina vozova ispod 40km/h jer nikad se ne zna kada ce irvasi da naidju ...

  • Adolf

    09:15 // 16. 8. 2022.

    Pruga Zajecar-Matejevac predstavlja pravu sliku nesposobnosti i korumpiranosti AV vladavine.
    Ulozeni milioni i dve godine da bi putovanje vozon trajalo 4h!

    • Бата Рака из Ниш

      11:09 // 16. 8. 2022.

      Једном се мој ован Ристивоје тркао сас тај воз.
      Лелке мајке, воз заостао километар иза Ристивоја!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: