Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 6. 4. 2021.

| Društvo

100 hrastova lužnjaka posađeno kraj reke u niškom selu Trupale

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
hrast3-foto-jcm
Sadnice su stare 3 godine; foto: JV/J. C. M.

Na potezu pored Nišave, kraj fudbalskog terena u niškom selu Trupale, počela je sadnja 100 hrastova lužnjaka, koje je doniralo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Izvršni direktor tog Društva Milan Ružić kaže da je ovo nastavak akcije "Sad za budućnost" koju su započeli prošle godine, kada su donirali više od 600 sadnica širom Srbije. hrast-foto-jcm Pošumljavanjem do staništa za ptice; foto: JV/J. C. M.

Ovog proleća smo nastavili sa akcijom i opet delimo oko 600 sadnica. Odlučili smo da Grad Niš dobije najveći broj sadnica i veoma nam je bitno da oni ne budu zasađeni kao parkovsko zelenilo, već da se ovde stvori stanište. Da bude nešto što će biti značajno za lokalno stanovništvo, ali i za životinje jer je kvalitetnih staništa na svetu sve manje - objašnjava Ružić.

Iz Društva napominju da je trenutno samo 30% teritorije Srbije pokriveno šumama, te da ptice sve teže pronalaze mesta za gnežđenje, hranjenje i sklonište.

Danas nema lepšeg patriotizma i ne možete napraviti lepšu stvar od borbe za životnu sredinu jer na taj način dugoročno razmišljamo o našoj budućnosti - poručio je Ružić.

Napominje da je hrast lužnjak izabran jer je reč o dugovečnom drvetu koje ima simboliku u ovim krajevima, ali i jer je drvo koje stvara neverovatna staništa za ljude i ptice.

hrast2-foto-jcm Hrast posadili gradonačelnica Niš i drektor "Srbijašuma"; foto: JV/J. C. M.Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da je za sadnju izabrana ova lokacija jer je reč o gradskoj parceli, kao i jer jer je blizu reka i ravnica je.

Radujemo se ovoj velikoj akciji i mislim da će ovo jednog dana biti lep i šumovit potez kraj obale Nišave. Ovo je nešto što je neophodno našem gradu s obzirom na to da smo na listi onih gradova u kojima je dosta zagađen vazduh. Verujem da će ove sadnice, kao i one koje smo posadili prošle nedelje i koje ćemo posaditi pomoći našim sugrađanima - istakla je Sotirovski.

Najavljuje i da će akcija pošumljavanja biti nastavljena, te da će narednih dana građanima biti deljene sadnice, dok će krajem sledeće nedelje biti posađeno 90 stabala koje je Grad dobio zbog posečenih 18 kedrova na Bulevaru Nemanjića. Kaže da su građani predložili 59 lokacija na kojima će se oni saditi, ali da će stručnjaci odlučiti koje su od njih prihvatljive.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nikola

    16:01 // 8. 4. 2021.

    Lalincu je uradjen asfalt prosle god,i to od pocetka do kraja,a kod nas uzas.S'obzirom da ste 5x manje naselje i slepo crevo,ove sadnice nisu problem.

    • Sasa

      09:27 // 9. 4. 2021.

      Koji je to komentar "Vi ste slepo crevo?"Šta to znači?Zavist?
      To govori o tebi samom i tvom vaspitanju a ne o nama kao selu.
      Mi ne zavidimo drugima sto imaju vec se borimo da i mi imamo.
      Ne razumem komentar..
      Umesto da pomazemo jedni drugima mi se delimo ...
      Samo zajednickim snagama mozemo nesto postici za opste dobro.

  • Проруски активиста

    10:05 // 7. 4. 2021.

    Драга госпођо градоначелнице,кад сте већ у Трупалу,требало је да одете до ушћа Нишаве у Ј.Мораву да видите ста су уништили они којима сте дозволили да ваде песак .Узас.Срам да Вас буде.

  • Mara

    05:11 // 7. 4. 2021.

    @Trupalka poznati ste vi po tome ;)))

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: