Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:13, 31. 1. 2013.

| Društvo

11 Novoprojektovanih ulica u Nišu

Autor:Violeta StojanovićIzvor:Južne vesti
490x370-nis-panorama.jpg
Panorama Niša; foto: Neven Obradović

U Nišu ima 42 naziva koje nose dve ili više ulica, pa često poštari, hitna pomoć ili vatrogasci ne mogu da ih pronađu.

Do toga je došlo zbog izgradnje novih i pripajanja prigradskih naselja u Nišu. Naime, ranije su mesne zajednice dodeljivale nazive ulicama i Niš nije bio u obimu u kojem je danas, pa delom i zbog toga dolazi do preklapanja ulica.

- Postoje dva problema u gradu. Prvi je vezan za Novoprojektovane ulice, a drugi za ulice koje imaju duplirane nazive, pa čak i troduplirane - rekao je Nikola Ilić, predsednik komisije za preimenovanje ulica.

Najupečatljiviji primer je upravo Novoprojektovana, čiji naziv nosi 11 ulica u različitim delovima grada, u Medijani, Niškoj Banji, Pasi Poljani, Donjoj Vrežini... Pored nje, tu su i Jastrebačka (7), Toplička (6), Radnička (5), Stevana Sinđelića (4), Proleterska (3) i Zaplanjska (3).

Najveći problem to predstavlja poštarima, Hitnoj pomoći i vatrogascima.

- Te jedna u Vrežini, te jedna na drugom mestu. Jednom se desilo da sam imao pošiljku u Nišavskoj i pozovem i čovek mi kaže da nije ta Nišavska, već na drugom kraju - kaže Stefan Pavlović, poštar iz Niša

On dodaje da prilikom primanja pošte, dolazi do gubljenja dokumenata i najprostije bi bilo da se ulice zovu po brojevima.

Ovako je bilo šezdesetih, sedamdesetih godina u naselju Durlan, kada su ulice imale nazive po brojevima, prva, druga, treća... Tako stariji ljudi ne pamte ulice kao Kninska, Vinička, Vojvođanska, Vase Pelagića, već po brojevima.

Najlakše je smisliti predloge za nove nazive. U Komisiji za nazive ulica kažu da je problem je u proceduri koja je dugotrajna i sastoji se iz postupka u kome radno telo prihvata predloge i usvaja, a onda ih šalju Ministarstvu koje odlučuje da li je naziv prihvatljiv i daje saglasnost. Ukoliko se u roku od 60 dana Ministarstvo  ne oglasi, predlog se smatra usvojenim. Zatim predlog dobija Skupština grada koja treba da ga usvoji.

- Pre mesec dana dobili smo iz Uprave za građanske poslove Skupštine grada spisak dupliranih ulica i već na idućoj sednici radnog dela komisije, mi ćemo ući u proceduru preimenovanja četrnaet  ulica - kaže Nikola Ilić.

Ovaj problem bi trebalo uskoro da bude rešen jer, kako kažu u Komisiji, uskoro bi trebalo da se održi sednica Skupštine na kojoj bi neke ulice u Nišu mogle da dobiju nove nazive.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mikica Milosevic

    20:21 // 4. 12. 2015.

    Gornjomatejevacki vocnjak broj 112 DJ,E,Z itd...

  • bex

    09:05 // 1. 2. 2013.

    jednoj ulici dati ime SRDJANA ALEKSICA. Srpski heroj, ko zna o cemu pisem podrzace moj predlog

  • Hanuma

    06:59 // 1. 2. 2013.

    jedna je Šabana Bajramovića!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: