Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:40, 17. 10. 2023.

| Društvo

11 profesora niškog Univerziteta na Standfordovoj listi najuticajnijih naučnika

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
banovina
Šestoro njih je sa PMF-a; foto: arhiva JV

Na Stanfordovoj listi najboljih svetskih istraživača za 2023. godinu nalazi se i 11 naučnika Univerziteta u Nišu, od ukupno 204.644 rangirana. Od toga, šestoro njih su sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta.

Stanfordova lista 2 % najuticajnijih naučnika u svetu kvalifikovala ih je u 22 naučne oblasti, a metodologija rangiranja zasnovana je na većem broju kriterijuma, među kojima su najznačajniji broj samostalnih naučnih radova, broj radova u kojima je naučnik prvi autor, broj citata tih radova, H indeks i ostalo.

Na listi najuticajnijih naučnika u svetu baziranu na standardizovanoj metrici citiranja svih naučnika i naučnih disciplina tokom čitave karijere naučnika nalaze se profesor Niko Radulović sa PMF-a, Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, Dalibor Petković sa Pedagoškog fakulteta u Vranju i Vlada B. Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Oni se nalaze i na listi koja uzima u obzir sve referentne kriterijume za kalendarsku 2022. godinu, a osim njih na njoj su i profesori PMF-a Ljubiša Kočinac, Dijana Mosić, Dragan S. Đorđević, Predrag Stanimirović i Zorica Stojanović-Radić, kao i Olivera Stamenković sa Tehnološkog fakulteta.

Na listi koja posmatra celu karijeru naš najbolje plasirani naučnik je Ivan Gutman, sa Univerziteta u Kragujevcu (3.002. mesto).

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bajazit

    19:56 // 20. 10. 2023.

    Kako bre, rajo, kad vam okupatori - napr(e)dnjaci i socijalisti u savetima fakulteta i Univerziteta ??? Kako ???

  • Dragan

    14:30 // 20. 10. 2023.

    Kakav bre Stantford univerzitet i lista...nek se jave kad prodju akademiju lidera sns-a...ili budu nesto na institutu za majku i dete(medicina)...

  • Qgo

    08:52 // 19. 10. 2023.

    Lepo i pohvalno, neke od pomenutih poznajem i stvarno su uspesni u nauci a pored toga su i izuzetni ljudi. Pitanje koje se namece a nece niko da ga postavi je: koliko je akademika iz Nisa i zasto tako malo? Pogledajte koliko akademika ima Novi Sad pa uporedite. Nešto tu ne štima...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: