Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:27, 18. 5. 2020.

| Društvo

119 studenata se vratilo u domove u Nišu, počinju vežbe i ispiti, ali ne i praksa u KC Niš

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Studentski dom; foto: Studentski centar Nis
Svi paviljoni dezinfikovani, za sada se vratilo u sobe 119 studenata; foto: Studentski centar Niš

Fakulteti posle dva meseca ponovo rade, nema predavanja, ali na Prirodno-matematičkom i Medicinskom u Nišu studenti imaju vežbe, a uskoro počinje i aprilski ispitni rok. Praksa za buduće medicinare još nije moguća u Kliničkom centru, jer to nije bezbedno. Studenti se uz potvrdu da imaju obaveze na fakultetu vraćaju i u domove, a u niškim ih je trenutno 119. Nadležni uveravaju da su stroge mere zaštite od korone i u visokoškolskim ustanovama, kao i u domovima i menzama.

Studentski dom korona; foto: Studentski centar Nis Studenti upozoreni da poštuju mere zaštite; foto: Studentski centar Niš Dva meseca fakulteti i visoke škole nisu radili zbog virusa korona, a za to vreme studenti su bili na na virtuelnim predavanjima koja su na većini fakulteta u Nišu završena.

Nakon pauze su ponovo otvoreni i domovi za studente u koje se vraćaju oni koji imaju obaveze na fakultetu. Direktor Studentskog centra Niš Rade Rajković kaže da je od 954 mesta trenutno popunjeno 119, a studenata ima u svim paviljonima.

Očekuju prijem i tokom vikenda, s obzirom na to da na nekim fakultetima ispiti počinju sledeće nedelje.

Menza 1; foto: Studentski centar Nis Zaposleni imaju svu zaštitnu opremu; foto: Studentski centar Niš Oni prilikom povratka u dom donose potvrdu sa fakulteta da imaju obaveze u ispitnom roku ili nadoknadu vežbi. Da bi neko bio useljen sada mora da ima tu potvrdu. Svi naši zaposleni imaju zaštitnu opremu, a oni koji su u tim prvim redovima, portiri, referenti, higijeničarke, imaju kompletnu opremu i vizire. Boravak studenata je potpuno bezbedan i što se tiče hrane i smeštaja u domovima - kaže Rajković.

Svi paviljoni su dezinfikovani i očiščeni, a Rajković kaže da su u studentskom domu kod Medicinskog fakulteta koji je bio privremena bolnica za obolele od korone, sada nova posteljina, ćebad i jastuci.

Ističe da su svi studenti prilikom useljenja dobili preporuke za ponašanje tokom epidemije virusa, a pravila su istaknuta i na svim vidnim mestima. Posebne mere zaštite se primenjuju i u restoranima - doručak i ručak se poslužuje u menzama, a za večeru je keternig, odnosno hrana u posudama za poneti. Menza; foto: Studentski centar Nis U menzi na manjim stolovima samo po jedan student; foto: Studentski centar Niš

U restoranima svaki student ima dva metra u svim pravcima, za stolom koji je 2 metra dužine mogu da sednu samo 2 studenta, a za ostalim stolovima samo jedan. Na stolovima se nalaze stolnjaci papirnati sa plastičnom podlogom za jednokratnu upotrebu. Na svim ulazima u domove stoji ovlašćeno lice koje isprska ruke studentima, iako postoje dozeri na ulazu i na svim spratovima sa dezinfekcionim sredstvima, a isto se radi i u restoranu - pojašnjava Rajković.


Studenti Medicinskog još ne mogu na praksu u Klinički centar

Većina fakulteta u Nišu završila je onlajn predavanja koja su trajala prethodna dva meseca i sada pripremaju nadoknadu aprilskog ispitnog roka. Studenti medicinskih, tehničkih i prirodnih nauka su krenuli i na laboratorijske vežbe i prema preporuci Ministarstva prosvete praksa ne bi trebalo da traje duže od tri nedelje. Studentski dom korona 1; foto: Studentski centar Nis Stroge mere zaštite i na fakultetima i u domovima i menzama; foto: Studentski centar Niš

Međutim, praktična nastava za studente Medicinskog fakulteta u Nišu još nije moguća, kaže dekanica Dobrila Stanković Đorđević, jer je Klinički centar bio kovid bolnica i još nije bezbedno da se studenti tamo vrate.

Fakultet raspolaže ozbiljnim simulacionim centrom za obavljanje nastave i ispita iz kliničke medicine. Mi svakako smatramo da taj deo praktične nastave na kliničkim predmetima treba da bude nadoknađen, ali to će biti onog trenutka kada bude bezbedno da studenti uđu u Klinički centar i kroz njihovu stručnu praksu koju inače imaju po programu - napominje dekanica.

Medicinski fakultet Na Medicinskom fakultetu počeo martovski rok, za praksu u KC još nije bezbedno; foto: JV Ispitni rok je već počeo za buduće medicinare, dodaje, i to deo martovskog koji je prekinut u vanrednom stanju, a potom će početi i aprilski rok.

Napominje da su preduzeli sve preventivne mere za bezbedan povratak na rad - studenti onlajn prijavljuju i potvrđuju da će izaći na ispit i polagaće u manjim grupama.

Pismeni deo ispita biće organizovan u velikim salama i amfiteatrima sa najviše 20 studenata na propisanoj razdaljini. Sve je spremno i već danas imamo testove i sve će biti održano uz ozbiljne mere zaštite. Minimalan broj studenata biće i na usmenom ispitu, mi smo preporučili da bude po dvoje studenata i profesor, kako bi studenti jedan drugog slušali i bili kontrola usmenog ispita, jer je kod nas princip da student nikad nije sam sa profesorom - pojašnjava dekanica.


Nova pravila ponašanja na vežbama i ispitima

Prodekanica za nastavu Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Snežana Tošić kaže da su vežbe za studente hemije, biologije i fizike počele danas i da će biti završene do 30. maja. PMF Niš Studenti krenuli na vežbe, uskoro ispitni rok, uz nova pravila ponašanja; foto: JV

Pojašnjava da su laboratorijske vežbe redukovane i prilagođene uslovima epidemije - studenti su podeljeni u manje grupe i red čekaju napolju. Studenti departmana za fiziku i bologiju odlaze na vežbe u zgradu PMF-a u Višegradskoj, a hemičari na Filozofski fakultet.

Studenti su dobijali i mejlove, po grupama, satnicu, šta treba da imaju kao mere zaštite, a i mi smo to obezbedili ukoliko neko nema. Stalno govorimo o poštovanju distance od 2 metra, tako stoje u dvorištu i čekaju predmetnog nastavnika ili saradnika koji izađe po njih, uvede ih, rasporedi ih po mestima za rad i oni tako rade. Pauza između grupa od nekih petnaestak minuta postoji, tada se prostorija luftira, dezinfikuje radni prostor, pod, nakon toga ponovo dolazi sledeća grupa - navodi Tošićeva.

Laboratorija-Filozofski4-foto-JV Vežbe imaju i u laboratorijama koje su u zgradi Filozofskog; foto: JV Ističe i da se radi ceo dan, jer ima više grupa, kao i da je danas odaziv studenata bio dobar i da se svi pridržavaju preporučenih mera zaštite. Studenti sa Kosova su se javili da iz objektivnih razloga ne mogu da prisustvuju vežbama, kao i oni koji imaju hronične bolesti, priča Tošićeva, te su oni sada oslobođeni, ali će pokušati da i oni nadoknade vežbe koje su propustili.

Uskoro kreće zaostali aprilski rok, neka pauza od nedelju dana pa dva junska roka. Studenti su dobili precizno od svakog departmana i nastavnika preporučeno smanjenje gradiva od 20 %, tačno znaju šta u ovim okolnostima neće biti na ispitu i takav plan će biti ispoštovan do kraja školske godine, uključujući i rokove u jesenjim terminima - dodaje.

Studenti koji nemaju vežbe neće se vraćati na fakultete na predavanja, već samo kako bi polagali ispite. Ono što važi na svim fakultetima je da studenti moraju da nose zaštitnu opremu dok su unutra i poštuju sve preporuke i mere zaštite od virusa. Fakulteti su na svojim zvaničnim sajtovima objavili uputstva i preporuke Instituta za javno zdravlje koji se primenjuju tokom epidemije, a dostupni su i datumi ispitnih rokova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milena

    00:06 // 20. 5. 2020.

    Nazalost, bila sam smestena u ovom studentskom domu kao covid pozitivna i imam samo reci hvale. Smestaj je bio sasvim u redu. Bilo je cisto i lepo ... a od svega je bila najbolja ishrana.

  • maja zivkovic

    14:56 // 19. 5. 2020.

    ''Braco,prijatelji,drugari'', zasto morate svaku novost povezivati sa politikom,botovima i raznoraznim "malverzacijama"???U doba korone dok su pojedini sedeli kuci,radnici Studentskog centra su svakodnevno radili.Zar to nije pozrtvovanost?Pokazite da je u svakom od nas, ostalo bar malo ljudskosti,vere,humanosti...Unapred hvala

    • Smuk

      18:06 // 19. 5. 2020.

      @maja ž... :
      Niko radnike SC-a ne dira i ne proziva , pa čak ni država tj. vlast tj. sindikalci koji treba da ih podržavaju ! Na radnike niko i ne obraća pažnju ... što je i "normalno" !
      Eto , pokazao sam ljudskost, veru, humanost, renesansu, barok , rokoko... i šta sve ne ! Pitajte ,majo , te naše ljude koji rade u SC-u kolika im je plata i da li njihove porodice mogu živeti od te plate.

  • Ako je tako

    23:39 // 18. 5. 2020.

    Želim vam da uživate u smeštaju i hrani.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: