Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:08, 24. 3. 2011.

| Društvo

12 godina od NATO bombardovanja

Autor:Lj.S.Izvor:Južne vesti
Spomen-kapela, foto: wikipedia.org

NIŠ – Na današnji dan, 1999. godine u 19:45h počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije.

Polaganjem venaca na Spomen kapeli u Nišu obeležen je Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja.

24. marta 1999. godine bombardovano je područje Kosova i Metohije, kao i Beograd, Niš, Novi Sad, Leskovac, Podgorica, Sombor, Subotica, Herceg Novi.

NATO je tada počeo vazdušne napade na vojne ciljeve, ali su se udari proširili i na privredne i civilne objekte. Vazdušni napadi su bez prekida trajali 78 dana, a tokom tog perioda teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Ekonomski eksperti iz Grupe-17 procenili su štetu na oko 30 milijardi dolara.

Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih. Tokom operacije izvršeno je 2.300 vazdušnih udara po 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

Napadi su prekinuti 10. juna, nakon potpisivanja sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i policije sa Kosova i Metohije.

U toku bombardovanja u Nišu su uništena brojna industrijska postrojenja, glavna gradska trafo-stanica i aerodrom, gađane su i kasarna „Stevan Sinđelić“ i civilni objekti, kao što je obdanište. Tokom bombardovanja Niš je bio meta 40 puta, a poginulo je 56 građana Niša a povređeno više od 200.

Spomen kapela je sagrađena u čast žrtava tokom ratova s početka devedesetih i NATO bombadovanja iz Niša. Na tablama koje se nalaze unutar kapele ispisano je 134 imena, a na kapeli se nalazi natpis: "Čekamo vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka". 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • pappa zullu

    18:40 // 24. 3. 2011.

    i Toma Zdravkovic nije hteo da peva `Lili Marlen` a ipak je pevao...sa krvavim nosom...politicari su placeni da vode pametnu politiku, da sacuvaju narod i bogatstvo zemlje, nazalost tadasnji politicki vrh tako nije radio nego sve kontra,protv svoga naroda...Izginuo narod badava, materijalna steta badava i nikom nista , cak sta vise takvi strucnjaci zele ponovo na vlast!!!

  • Nislija

    16:30 // 24. 3. 2011.

    Stvarno zasto se nisu oglasile sirene ?

    Sramota !

  • Бане

    15:44 // 24. 3. 2011.

    Поједини су очигледно заборавили данашњи дан на срамоту своју и срамоту србије

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: