Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:15, 16. 3. 2023.

120 godina od podizanja "Ruske crkve" u aleksinačkom selu - nadležni najavili kompletnu rekonstrukciju

Ruska crkva Aleksinac; foto: Eparhija niška Planirana obnova krova i fasade, ali i izgradnja kulturnog centra u porti; foto: Eparhija niška

U aleksinačkom selu Gornji Adrovac je na mestu stradanja ruskog grofa Nikolaja Rajevskog, koji je poginuo u boju sa Turcima 1876. godine, pre 120 godina podignuta crkva Svete Trojice, građanima poznatija kao "Ruska crkva", a iz Eparhije niške su najavili da će fasada i krov u toku ove godine biti kompletno rekonstruisani, kao i da će urediti portu. Predviđena je i izgradnja kulturno-memorijalnog centra u dvorištu crkve, gde će posetioci moći da se podsete na herojsko stradanje srpskih i ruskih vojnika tokom oslobođenja.

Povratak na vest
Pošalji komentar
Poslednji komentari:
  • ЦСКА

    17:02 // 16. 3. 2023.

    Нека Господ благослови замисао ових људи. Место је важно историјски, културолошки, архитектонски. Добили смо га од породице грофа Рајевског као знак чисте љубави према роду српскоме. Као што је и сам Рајевски даривао свој живот за слободу српства. А ми, незахвални, такве дарове препустили зубу времена. Обновимо их и сачуване оставимо потомцима. То нам је дуг и дужност.

  • Sremica

    18:44 // 16. 3. 2023.

    Ovo sveto mesto treba uvrstiti u turisticku ponudu Srbije, jer bi ukoliko se dobro promovise bilo primamljivo za mnoge turiste iz zemlje i sveta, narocito iz Rusije.Takodje bi bilo pozeljno da udje u program djackih ekskurzija, jer se radi o liku iz Tolstojevih dela neprolaznih vrednosti.

  • Dragoljub J.

    23:34 // 16. 3. 2023.

    Umorni i razočarani, danas doneli bebu iz niškog porodilišta: potrebna KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA ljudi i opreme, uslova i ishrane, kompletna restauracija MORALA i etike zdravstvenih radnika. U porodilištu se rađaju anđeli! Naše seoske škole izumiru, a ni toalete nemaju. Teramo ono malo preostale dece na čučavac kao u 19. veku. Porodilišta braćo, a ne zvona. Narod crkve gradi, Bogu se ne moli...

    • Svasta

      11:56 // 17. 3. 2023.

      @Dragoljub
      Svi tako prolaze.. Kada sam ovde godinama pisao o tome ti si cutao. Nije ti bila zanimljiva tema. Onda kada se desi onda covek vidi sta treba. Da se pravili protesti pre 2 godine da li bi izasao? Pa ne bi. Ali kada dogori do d., onda se covek seti da nesto fali.

      To sto ne poznajes kulturu i sta je ova crkva i koliko vredi savetovao bih ti da je obidjes. Sramota da nikada nisi bio.

    • Наравно да треба,

      12:07 // 18. 3. 2023.

      Драгољубе. Љутња која се чита у вашем писању, сувишна је. Другачији однос према култури, писму, језику, моралу, довео би до другачијег и бољег односа и према породилишту и целокупном друштвеном животу. Међусобно је све то условљено и повезано. На крају, треба ипак да будете срећни и захвални, јер вам је, како кажете, у кућу стигао нови живот.

    • ЦСКА

      12:28 // 18. 3. 2023.

      И звона, браћо, и породилишта!

  • Dragoljub J.

    19:54 // 19. 3. 2023.

    Nemojte vi, pravoverni i celomudreni, molim vas, da branite crkvu od mene. Kršten sam u manastiru dok su još vaši stari paradirali sa crvenim knjižicama po komitetima i skojevima. Ja vam samo kažem da po našim svetinjama uskoro neće imati ko da se krsti, moli i ispoveda, jer se biološki zatiremo, nestajemo. Odite na prvu liturgiju negde pa zakukajte vriskom kad prebrojite sve vernike.

comments_report_caption
comments_report_notice
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: