Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 8. 6. 2021.

| Društvo

13 godina od smrti Šabana Bajramovića obeleženo podelom poklona đacima

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti
Spomenik Šaban Bajramović
Na godišnjicu smrti FROS podelio humanitarne pakete, koncert "Mambi" uskoro; foto: JV

Na dan smrti legendarnog niškog pevača Šabana Bajramovića Federacija romskih osnovaca i srednjoškolaca (FROS) podelila je humanitarne pakete niškim školama, dok je muzički deo festivala "Me sem Šaban" zbog vremenskih uslova pomeren za 20. jun. Tada će "Crne mambe" sa gostima nastupiti kod Šabanovog spomenika na nišavskom Keju.

Po jedna škola iz svake gradske opštine u Nišu dobila je donaciju za đake. Kako navode iz FROS-a, obezbedili su beskontaktne sterilizatore, maske, magnetne table, didaktički materijal i garderobu za decu do sedam godina. FROS DONACIJA SLIKA 2 Donacija za niške osnovce;foto:JV

Cilj nam je da pomognemo svoj deci, ne delimo ih po nacionalnoj pripadnosti. Obezbedili smo vrednu donaciju i odlučili da je uručimo danas u znak sećanja na našeg velikog Šabana – kaže predsednik Udruženja FROS Nebojša Saitović.

Bend „Crne mambe“ osnovao je Šaban Bajramović, a sadašnji frontmen Neša Saita godinama je nastupao sa njim. „Mambe“ najavljuju i tradicionalni koncert u okviru festivala "Me sem Šaban".

Kod Šabanovog spomenika održaćemo koncert i to je ujedno kraj ovogodišnjeg festivala. Kao i uvek sviramo njegovu muziku, sa nama će biti i orkestar Fejata Sejdića – ističe Saita.

Šaban Bajramović je bio jedan od najslavnijih romskih pevača sa ovih prostora, kompozitor i pesnik. Rođen je u Nišu 16. aprila 1936. godine. Prvu ploču snimio je 1964. godine. Tokom karijere izdao je oko 20 albuma i pedesetak singlova, a napisao je i komponovao oko 700 pesama.

Podsetimo, postavka o liku i stvaralaštvu Šabana Bajramovića uskoro će biti organizovana i u Americi, tačnije u Delta Mississippi Blues Museum-u. Kako su istakli iz Nišvilla ovom postavkom Šaban će postati prvi Rom koji je živeo u Srbiji a o čijim se delima govori u ovom značajnom muzeju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: