Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:32, 17. 1. 2018.

| Društvo

140 godina Vojne bolnice u Nišu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Vojna bolnica
Mnogo istorije u Vojnoj bolnici: M. Z.

Najstarija zdravstvena ustanova na jugu Srbije, Vojna bolnica u Nišu, osnovana je 22. januara 1878, samo desetak dana nakon oslobođanja Niša od Turaka. Bila je utočište ranjenicima u svim ratovima od tad, prošla je i "albansku golgotu", a i promenila je desetak naziva.

Osnovana je pod nazivom “Velika niška vojna bolnica”, na predlog načelnika Saniteta srpske vojske pukovnika Vladana Đorđevića, a po naredbi Vrhovnog štaba srpske vojske. Tako je ulaskom u Niš, srpska vojska donela pored slobode i zdravstvenu zaštitu. Na početku, pored Đorđevića, radilo je 7 lekara, 2 pomoćnika, 1 apotekar, komandir bolnice i 2 pisara.

Do 1881. godine, kako piše na sajtu Vojne bolnice, bila je jedina bolnica, kada je dala presudan doprinos formiranju Okružne bolnice, kao i Pasterovog zavoda 1900.

Vojna bolnica Niš spada u najstarije i najuglednije medicinske i vojne ustanove u Srbiji. Od vremena njenog osnivanja do današnjih dana prošla je dug i trnovit put kroz sedam ratova koje je vodio srpski narod. Sa njom je započelo i razvijalo se zdravstvo i zdravstvene ustanove, ne samo Niša, već i čitavog regiona - piše na sajtu bolnice.

Bila je utočište za ranjenike u srpsko-bugarskom ratu 1885-1886, kao i u Balkanskim ratovima 1912-1913. U toku Prvog svetskog rata u Nišu je 6 meseci vladala epidemija pegavog tifusa, pa se pored ranjenika lečilo i oko 3.000 pacijenata, a dnevno ih je umiralo i do 36.

Prvi vazdušni transport nekoliko pacijenata u jednom ratu, kako piše na sajtu bolnice, obavljen je 1915, a uradila ga je “francuska aeroplanska četa” na relaciji Beograd - Niš. Vojna bolnica bila je jedina srpska sanitetska formacija koja je prošla “albansku golgotu” i stigla na ostrvo Vido, gde je nastavila rad. Bila je “učesnik” i proboja Solunskog fronta, a posle oslobođenja 1918, nastavila je svoj rad na starom mestu, pored Ćele-kule.

Ranjene i bolesne niški vojni lekari zbrinjavali su i u Drugom svetskom ratu, naročito posle savezničkih bombardovanja i bitaka na Sremskom frontu. Isti zadatak Vojna bolnica obavljala je i tokom NATO bombardovanja 1999.


Svi nazivi Vojne bolnice kroz istoriju

Velika niška vojna bolnica (1878-1880);

Stalna niška vojna bolnica (1880-1895);

Moravska stalna vojna bolnica (1895-1926);

Armijska stalna vojna bolnica (1926-1941);

Vojna bolnica (1941-1944);

Bolnički centar broj 1 (1944-1946);

Armijska bolnica u Nišu (1947-1956);

Područna vojna bolnica u Nišu (1956-1968);

Vojna bolnica Niš od 1968. godine.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: