Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 25. 11. 2021.

| Društvo

143 godine niške Gimnazije Stevan Sremac, pre pola veka škola imala samo 9 vukovaca

Autor:M. Milojević KostićIzvor:Južne vesti

Mnogi sadašnji đaci nastaviće stopama nekada slavnih učenika Prve niške gimnazije Stevan Sremac, uvereni su profesori koji ponosno ističu da su, bez obzira na pandemiju, tokom prošle godine osvojili brojna prva mesta na republičkim takmičenjima. Škola obeležava 143 godine rada, a zajednička priprema proslave prijala je i profesorima i učenicima posle višemesečne onlajn nastave.

Synced Sequence.00_02_53_39.Still003 Nekadašnja učenica i profesorka fizike u penziji Vesna Janićijević; Foto: JVNekada su se đaci pomerali na hodniku kada profesor prolazi, obraćali se bojažljivo, ustajali kada uđe u učionicu, priseća se profesorka fizike Vesna Janićijević, koja je prvi put u Gimnaziju došla još 1972. kao učenica, početkom devedesetih se i zaposlila, a od ove godine zvanično je i u penziji i poručuje da je danas odnos mnogo opušteniji i prisniji, što ne znači da nema poštovanja.

Ja bih izdvojila drugačiji i prisniji odnos profesora i učenika, mnogo veće interesovanje za probleme i pomoć u svemu tome. Nekad je bilo drugačije, profesori su bili nedodirljivi, sada je to mnogo izmenjeno – kaže Vesna Janićijević.

Synced Sequence.00_00_50_01.Still002 Osim na takmičenjima, đaci angažovani na brojnim projektima, kaže direktorka Jelena Milošević; Foto: JVŠkola čuva sve podatke o učenicima koji su školu upisali, a ono što je zanimljivo u godišnjacima je to da je nekada bilo mnogo manje vukovaca, učenici su padali godine, dok je danas statistika mnogo drugačija. Bez obzira na drugačije uslove nastave, učenici su na republičkim takmičenjima osvojili brojne nagrade.

Pet republičkih mesta, prva tri iz istorije Srbije, treće mesto iz engleskog i geografije. Pokrili smo različite oblasti i doneli pet prvih mesta – ističe direktorka Jelena Milošević.

Synced Sequence.00_08_32_44.Still004 Škola nedostala svima, kaže Una Dimitrijević; Foto: JVUčenica drugog razreda Una Dimitrijević kaže da je priprema proslave pokazala koliko je svima nedostajala interakcija i da su brojni učenici i profesori bili angažovani u obeležavanju još jednog jubileja.

Oseća se duh, stičemo sliku kako je biti u srednjoj školi. Prošle godine se nismo takoreći upoznali, sada se držimo zajedno – kaže Una Dimitrijević.

Niš je prvu gimnaziju dobio zahvaljujući knezu Milanu Obrenoviću 1878. godine. Završili su je i Branko Miljković, Stanislav Binički, Bora Stanković, Vladislav Petković Dis i mnogi drugi.

Šta o školi kažu zaposleni, penzionisani i učenici možete pogledati u emisiji 15 minuta u vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan

    18:33 // 26. 11. 2021.

    Nekada su đaci više učili, a direktori se nisu peglali botoksom.

  • Pero

    15:38 // 26. 11. 2021.

    Pre trideset godina nije bilo ni toliko. Ovo sada je katastrofa. Ko redovno ide na nastavu, taj je vukovac. Propast.

  • m-t

    22:27 // 25. 11. 2021.

    ne znam o cemu svi vi pricate, biti vukovac nema nikakvo znacenje u zivotu posle srednje skole, koga briga da li ima vise vukovaca. nekima ovde se ocigledno ne svidja to sto taj klub vukovaca nije vise tako "elitan" kao pre. imam vukovu diplomu i iz srednje i iz osnovne, kao i veliki broj mojih prijatelja, nikome od nas to nijednom nije palo pamet za 10-15 godina koliko je proslo od kraja skole

    • Denis

      17:01 // 27. 11. 2021.

      @m-t, nekada je biti vukovac bio "pojam" .Pre 30 godina, kada je moja generacija zavrsila srednju skolu, a u pitanju je elitna gimnazija, bilo je desetak u generaciji. Puno rada i znanja bilo je potrebno uloziti. Danas je devalviran znacaj vukovca, kao i celokupno skolstvo. Cenu placamo, a tek ce glavnica stici na naplatu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: