Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:05, 16. 1. 2023.

| Društvo

145 godina Vojne bolnice u Nišu: da bi bila i civilna, čeka se Vlada

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Vojna bolnica
145 godina rada i postojanja; foto: J. C. M.

Povodom 145 godina postojanja i rada Vojne bolnice u Nišu, tokom nedelje biće održane brojne aktivnosti - promocija knjige, izložbom, polaganje venaca i obilazak spomenika na Starom groblju. Kontinuitet postojanja i rada su najznačajniji za nišku Vojnu bolnicu, smatra upravnik bolnice pukovnik Veljko Milić, a zapošljavanjem lekara i nabavkom nove opreme spremni su da postanu dostupni i civilnim pacijentima.

vojna bolnica Otvaranje bolnice za civilne pacijente, bilo bi korisno za Nišlije; foto: S. V. Odlukom Vrhovnog štaba srpske vojske, 22. januara 1878. godine osnovana je Velika niška vojna bolnica. Od osnivanja do danas, Vojna bolnica je značajna za Niš, ali i ceo jug, naglašavaju iz bolnice. Upravnik bolnice pukovnik Veljko Milić, smatra da je za Vojnu bolnicu najznačajniji kontinuitet rada i postojanja.

Poštujemo sve tradicije Vojne bolnice i često ih spominjemo, ali mi gledamo i u budućnost. Zbog toga smo preduzeli sve korake da se Vojna bolnica osavremeni, da se uključi i bude integralni deo našeg zdravstvenog sistema. Na taj način ćemo i dalje nastaviti da radimo za narod, državu i da sve zadatke, koje vreme postavi pred nas, uspešno završimo - kaže Milić.

Vojna bolnica je u poslednje dve godine zaposlila više novih lekara i medicinskih tehničara, ali i osavremenila opremu, naglašava Milić. Kada je reč o otvaranju bolnice za civilne pacijente, upravnik kaže da bi to bilo korisno za sve građane Niša i okoline.

To je pitanje podignuto na visok nivo, na nivo Vlade Republike Srbije i odgovarajućih ministarstava. Mi se nadamo najboljem rešenju. Mislim da je nešto od opreme najbolje u gradu i da bi za sve Nišlije bilo korisno da se što pre taj ugovor sklopi. Tada bismo, onako kako predviđa naša doktrina, sve zdravstvene probleme vrlo brzo dijagnostifikovali, u nekoliko dana, i pružali najbolju i najstručniju medicinska pomoć - ističe Veljko Milić.


Brojne aktivnosti tokom cele nedelje

izlozba, knjiga Promocija knjige i izložba povodom dana Vojne bolnice; foto: S. V. Povodom obeležavanja 145 godina postojanja Vojne bolnice, u utorak 17. januara, od 18 sati, u Svetosavskom domu, biće održana promocija knjige “Čuvari narodnog zdravlja u Nišu u ratu i miru”, autorke Slavice Popović Filipović.

Recenzent knjige, pukovnik Nebojša Đenić, načelnik Sektora hiruških grana Vojne bolnice, ističe da autorka knjige oživljava niz istorijskih događaja u Nišu koji pružaju saznanja o srpskoj medicini.

Autorka je u knjizi sakupila puno imena i događaja koji su obeležili jedan period u Nišu. Svaki segment knjige govori o sudbini naroda, ali i lekara, higijenskih i sanitetskih navika, ratne okolnosti u kojima se razvijao grad - naglašava Đenić.

U Niškom kulturnom centru će u sredu, 18. januara, od 18 sati biti otvorena izložba “Sva lica diplomate Branislava Nušića”. Izložba je posvećena Nušićevom radu i stvaralaštvu iz različitih perioda njegovog života.

Za kraj obeležavanja 145 godina postojanja, u petak, 20. januara, u 10 sati biće položeni venci na spomen obeležja u kompleksu Vojne bolnice u Nišu. Istog dana, od 11 sati, organizovan je obilazak spomenika na Starom groblju, zajedno sa autorom knjige o Starom groblju i dobitnikom nagrade “11. januar”, Miroslavom Veličkovićem.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • olovni vojnik

    23:03 // 17. 1. 2023.

    Najpopunjenija vojska na jugu Srbije bez ikakvih zdravstvenih uslova za savremeno lečenje gde za jedno snimanje MRI moramo da idemo na VMA. Dokle...?

  • oki

    12:16 // 17. 1. 2023.

    Mogu iz iskustva da kažem da su isti kao i pre sto godina,užasno , žalosno je kakva je medicinska oprema,aparati .Zaostalo jadno ja sam se kao dete lečila u toj bolnici koja je nekada bila za primer.Mogu reči da ima dobrih lekara na klinikama ali i lekara koji su potpuno izneverili hipokritovu zakletvu.

  • Дес - пот

    20:26 // 16. 1. 2023.

    Фотка портирнице ВБ грађена1980. за 45 дана, враћа, у сада незамисливо време, када се знала хијерархија: 1.инвеститор 2.пројектант 3.надзор,4.извођач!

    • Smuk II

      22:09 // 16. 1. 2023.

      @Дес - пот : Baš tako , pobratime, ali investitor i nadzor nisu bili u dilu a ni sa predstavnicima vlasti !

    • Дес - пот

      08:22 // 17. 1. 2023.

      Smuk II, хвала побратиме на подршци, и пропустио сам, на крају под бројем 5. комисија за технички пријем објеката, састављена од врсних стручњака!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: