Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:36, 16. 10. 2018.

| Društvo

15 godina od privatizacije duvanskih industrija na jugu Srbije

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
duvanska zgrada
Veliki profiti od cigareta; Foto: Vanja Keser/Južne vesti

Iako se privatizacija niške Duvanske industrije često poteže u obračunima vlasti i opozicije kao negativan primer, 15 godina posle dolaska Filip Morisa u Niš iz ove kompanije poručuju da su uložili više od 850 miliona dolara u modernizaciju i razvoj, da su u poslednjih 10 godina 40 puta povećali izvoz i da su drugi u Srbiji po tome koliko uplaćuju u budžet od poreza.

Nekada gigant niške i jugoslovenske privrede, Fabrika duvana Niš zapošljavala je više hiljada radnika i bila jedan od 3 privredna ponosa Niša, uz Elektronsku i Mašinsku industriju.

duvanska unutrašnjost Cigare se prave punom parom; Foto: vanja Keser/Južne vestiPrivatizovana 2003. godine u vreme vlade Nišlije Zorana Živkovića, prodata je američkoj kompaniji Filip Moris za 387 miliona evra.

Danas, kako kaže direktor kompanije Filip Moris za jugoistočnu Evropu Aleksandar Jakovljević, planiraju da nastave sa investicijama kako bi se ispratio stabilan i konstantan trend rasta potražnje za ovim niškim proizvodima širom sveta.

Činjenica da smo izvoz povećali 40 puta u odnosu na pre deset godina i da je čak četiri od pet, svih cigareta danas proizvedenih u Nišu namenjeno plasmanu na 50 tržišta širom sveta, najbolji je dokaz kvaliteta ove investicije, naše fabrike i naših 900 zaposlenih - rekao je Jakovljević.

Po osnovu akciza, PDV-a i ostalih poreza od dolaska u Srbiju do danas, prema Jakovljevićevim rečima, ova kompanija je u budžet uplatila 6,5 milijardi dolara.

ana brnabic duvanska I premuijerka na 15-godišnjici privatizacijeObišavši sa rukovodstvom kompanije novi, nedavno pokrenuti proizvodni sistem za upravljanje gotovim proizvodima u koji je uloženo 3 miliona dolara, premijerka Ana Brnabić izjavila je da Vlada Srbije nastavlja sa unapređenjem poslovnog okruženja kako bi „kompanije poput Filip Morisa nastavile uspešno da posluju u Srbiji, ostvaruju odlične poslovne rezultate i zapošljavaju naše radnike i angažuju domaće kompanije kao kooperante“.


I nekadašnji DIV "proslavlja" deceniju i po od privatizacije

U isto vreme kad i niška Duvanska, prodata je i vranjska, ali Britancima, odnosno kompaniji Britiš ameriken tobako.

Direktor fabrike BAT Vranje Ričard Vredenberg kaže da su tokom ovih 15 godina u Srbiji uložili više od 270 miliona evra, od čega je više od 120 miliona evra uloženo u kupovinu i modernizaciju fabrike u Vranju, koja je postala proizvodni centar za zemlje CEFTA sporazuma.

Godišnja proizvodnja fabrike u Vranju povećana je za 4 puta u poređenju sa početnim obimom, dok je proizvodnja orijentisana ka izvozu povećana od početnih 3 % do skoro 30 % ukupne proizvodnje, uz dodatnu tendenciju rasta - rekao je Vredenberg.

Premijerka Brnabić koja je obišla i vranjsku fabriku, navela je da je obaveza Vlade je da kreira poslovnu klimu koja će za ovakve kompanije biti podsticajna i koja će im omogućiti da proširuju svoje poslovanje i dalje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • stefan

    19:13 // 31. 1. 2023.

    oni privatizuju i ulazu u firmu koja radnicicma nije isplatila duvan od 2001godine. i to se ne spominje vise nigde.

  • Denis

    06:34 // 29. 1. 2019.

    Kaze li FM koliko je on zaradio za ovih 15 godina!?

  • Arena

    13:28 // 17. 10. 2018.

    Da je ova Titova demokratija kao u Americi bila pre 15 godina mnogi bi prosli bolje,kao nasi slavni glumci.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: