Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:10, 11. 6. 2021.

| Društvo

1,5 miliona dinara za podršku poljoprivrednicima u Svrljigu

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
poljoprivreda
Konkurs od 15. jula; foto: A.K.

Kako bi pomogli poljoprivrednicima u unapređenju proizvodnje, na području Opštine Svrljig pokrenut je Fond za podršku poljoprivrednicima za 2021. godinu, a Fondacija Ana i Vlade Divac zajedno sa Opštinom su opredelili za te svrhe 1,5 miliona dinara. Zainteresovani za novčanu pomoć, kako piše u saopštenju, moći će da se prijave na konkurs od 15. jula.

"Fond za razvoj poljoprivrede u opštini Svrljig 2021" zvanično je pokrenut nakon potpisivanja ugovora o saradnji između Fondacije Ana i Vlade Divac, Opštine Svrljig i Regionalne razvojna agencija Jug. Nakon Čajetine i Prijepolja, kako navode u saopštenju, Svrljig je treća opština u Srbiji u kojoj je pokrenut takav fond, a osnivanje je podržao i USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu.

Vrednost fonda koji je stvoren zajedničkim ulaganjem opštine i fondacije iznosi 1.500.000 dinara. Sredstva fonda namenjena su podršci poljoprivrednicima sa teritorije opštine Svrljig, čime se obezbeđuje pristup dodatnim sredstvima za unapređenje poljoprivredne proizvodnje - navodi se u saopštenju.

Sredstva su namenjena, kako kaže Miroslava Panić iz USAID-a, poljoprivrednicima koji za inicijalno investiranje u unapređenje proizvodnje obično moraju da koriste sopstvena sredstva, jer teško dolaze do bankarskih pozajmica.

Ovakav alternativni vid podrške od strane opštine i fondacije upravo rešava taj problem i omogućava poljorivrednicima da do finansijskih sredstava dođu na transparentan i jednostavan način i da istovremeno dobiju i standardne opštinske subvencije za investicije u poljoprivredi - kaže Panićeva.

fond Svrljig treća opština u Srbiji koja pokreće fond; foto: Fondacija Ana i Vlade Divac Za konkurs za poljoprivrednike vlada veliko interesovanje, pa direktorka Fondacije Ana Košel ističe da žele da projekat implementiraju i u drugim opštinama.

Tokom 14 godina postojanja i rada, Fondacija Ana i Vlade Divac je na različite načine pomogla više od 1000 poljoprivrednih gazdinstava. Tragajući za novim načinima i podrške selu došli smo do ideje osnivanja potpuno novog fonda za podršku poljoprivrednicima i proizvođačima hrane - istakla je ona.

Prijava na konkurs u Svrljigu počinje 15. jula, a zainteresovani poljoprivrednici za sredstva mogu da konkurišu do 15. avgusta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • S.Nikolić

    17:42 // 12. 6. 2021.

    Mislim da se opština PRETRGLA sa sumom od 12 HILJADE EVRA! Taman za svakog poljoprivrednika PO JEDAN EVRO!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: