Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:25, 5. 10. 2023.

| Društvo

150 milliona dinara za "GovTech" - da javni sektor bude efikasniji

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Naučno tehnološki park (1)
Program će omogućiti javnom sektoru efikasniji rad; foto: JV / N. Đ.

Promocija programa GovTech, za koji je iz budžeta Republike Srbije izdvojeno 150 miliona dinara, a koja bi trebalo da podstakne javni sektor da bude efikasniji, jednostavniji, transparentniji i bliži građanima, održana je u četrvrtak, 5. oktobra od 12 sati u Naučno-tehnološkom parku u Nišu. Iz Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija ističu da će program omogućiti digitalizaciju i inovacije poput E-Uprave.

Naučno tehnološki park (2) Program predstavljen i u Nišu; foto: JV / N. Đ. Koristeći podatke, disruptivne tehnologije i inovativne metodologije, biće kreirane usluge i proizvodi kojima će javni sektor, kako je najavljeno, “otvoriti vrata” novim tehnologijama, kojima će državnoj administracija građani biti u fokusu. Državni sekretar resornog ministarstva Miroslav Trajanović kaže da GovTech program ima za cilj da potpomogne, pre svega digitalizaciju procesa u institucijama koje su finansirane budžetski, da bi kompletan sistem uprava bio efikasniji.

Konkurs se sastoji iz dva dela. U jednom institucije navode šta im nedostaje, onda Fonda za inovacionu delatnost obradi i napravi poziv u kome mogu učestvovati mala i srednja preduzeća, naučne institucije ili bilo ko ko može da reši problem. Pomažemo razvoju države, ali i svih navedenih preduzeća, čime istovremeno postižemo dva cilja - kaže Trajanović.

On je istakao da građani ovim programom na dobitku i pozvao se na E-Upravu, kao sličan program i naveo primer dobijanja krštenice, bez čekanja redova, ali i takođe je rekao da taj sistem nije savršen i da će ovaj program pružiti mogućnost da se sve što ne funkcioniše promeni.

Naučno tehnološki park Iz Ministarstva kažu da će na ovaj način javni sektor postati i potencijalni investitor; foto: JV / N. Đ. Direktor Naučno-tehnološkog parka u Nišu Milan Ranđelović će ovim programom biti prepoznati izazovi sa kojima se susreću javni sektor, te da će budućim inovacijama njihove usluge i efikasnost biti unaprađeni.

To mogu biti mnoge stvari od Otvorene uprave, E-servisa, do digitalizacije rada unutar samih preduzeća. Jako je širok spektar toga što bi moglo biti predmet. Najznačajnije je da i javni sektor može biti i potencijalni investitor u razvoju novih inovacija i u tom smislu njih bi trebalo podstaći da kroz inovacije mogu razvijati ta rešenja - kaže Ranđelović.

Sredstva namenjena za finansiranje rešavanja izazova koja budu izabrana u prvoj fazi programa, rezultat su saradnje Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Fonda za inovacionu delatnost.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    21:03 // 6. 10. 2023.

    Nedavno ste ugasili ceo sektor za digitalizaciju. I bila je velika prašina oko toga, setiće se još ko, pisale su i Južne vesti o tome. A sad treba da damo milione da se to opet uvede?? Pa jel ste bre vi normalni??? Znate li vi više gde bijete???

  • Zahav

    19:37 // 5. 10. 2023.

    Bas lepo. Milioni potroseni, a mi mozemo da dobijemo krstenicu! A fondova, strucnjaka i naucnih parkova nikada vise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: