Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:15, 1. 2. 2024.

| Društvo

1700 godina od početka izgradnje Konstantinopolja i da li je Niš mogao da bude prestonica

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Konstantin Veliki
Naučni simpozijum "Niš i Vizantija" biće održan po 23. put; foto: Ljubica Jocić

Povodom 1.700 godina od početka izgradnje Konstantinopolja, tema međunarodnog simpozijuma vizantologa biće “Vizantija i vizantijski svet / 324 - 2024 - od Vizantiona ka Konstantinopolju i Novom Rimu”. Na simpozijumu koji će od 3. juna biti održan u sali Uviverziteta, tema će biti i nedoumica Konstanvina Velikog da svoju prestonicu preseli i u rodni Niš.

Jedan od organizatora simpozijuma Miša Rakocija ističe da Niš ima obavezu da podseti naučnu i širu javnost na život i delo svog sugrađanina, te da će ove godine podsetiti da je prošlo 1.700 godina od trenutka kada je Konstantin Veliki počeo izgradnju nove prestonice na mestu starog grada Vizantiona.

Kako je Miša Rakocija rekao osnivanje Konstantinopolja imalo je ogromni značaj za svetsku istoriju koja je krenula novim pravcem, kao što je bilo sa osnivanjem Rima i Aleksandrije.

Biće ovo prilika da Nišlije i širu javnost vizantolozi podsete na malo spominjanu Konstantinovu nedoumicu i razmišljanje da svoju prestonicu, pored drugih gradova, preseli iz Rima u svoj rodni grad Niš. Ovo je još jedan izuzetno značajan podatak za naš grad koji treba eksploatisati i u turističke svrhe - ističe Rakocija.

Na sednici Naučnog odbora jednoglasno je prihvaćen i predlog da se ustanovi “Gramata zahvalnosti” koja će biti dodeljivana zaslužnim organizacijama i pojedincima.

Tradicionalni međunarodni simpozijum vizantologa, koji će ove godine biti organizovan 23. put do sada okupio je preko 900 uglednih naučnika iz celog sveta, a njihova otkrića odštampana su u 22 zbornika radova “Niš i Vizantija” i jednom specijalnom izdanju “Niš i hrišćansko nasleđe”.

Zbog toga, organizator Miša Rakocija zaključuje da je simpozijum postao prepoznatljiv brend Grada Niša i kulturno dobro koje bi trebalo sačuvati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • fidelio

    09:58 // 3. 2. 2024.

    Konstantin se uopšte nije dvoumio da li da Naissus bude prestonica i nije to uopšte uzimao u obzir. Prema svim istorijskim referencama u izbor su ulazili Serdica i Konstantinopolis i gdin. Rakocija to dobro zna. guranje ideje o Nišu kao velikom i značajnom antičkom i hrišćanskom gradu nemaju nikakvog utemeljenja u istoriografiji i arheologiji.

  • Torpedo

    19:12 // 1. 2. 2024.

    @ Kiza- da pripomognu, dr. Nestorovic, Luka Kebara, Milomir Maric i Jovana Jeremic ! Ako treba, i Vendi da se ukljuci ! Normalno uz stanovitu nadoknadu !

  • kiza

    18:46 // 1. 2. 2024.

    trenutna vlast da hitno angažuje Simu megafona da objasni (da bi narod razumeo av) o čemu se radi !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: