Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:14, 10. 4. 2023.

| Društvo

1,8 miliona dinara za nadzor nad prskanjem protiv komaraca i krpelja u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
zaprašivanje protiv komaraca komarci 4
Prskanje će opet raditi "Ekos", za nadzor se traži izvođač; ilustracija; foto: Stefan Milojković

Za nadzor nad prskanjem protiv komaraca i krpelja u Nišu iz gradske kase biće izdvojeno 1,8 miliona dinara. Preko tendera se traži firma koja će obavljati nadzor, dok će dezinsekciju ponovo biti zadužen Ekos DDD. Na “okvirnom spisku” je 21 lokacija za uzorkovanje komaraca i 19 lokacija za uzorkovanje krpelja.

Ranijih godina dezinsekcija je kasnila, zbog čega su se građani bunili i ukazivali na to da su ugroženi zbog mogućih zaraznih bolesti. Ove godine, rok za podnošenje ponuda na tenderu za nadzor je 19. april, nakon čega sledi potpisivanje ugovora sa izabranim ponuđačem.

Ekos će obavljati suzbijanje, a onaj ko bude zadužen za nadzor imaće zadatak, između ostalog, da utvrdi zastupljenost larvi i odraslih komaraca i krpelja pre i posle tretmana, da izradi kartu staništa komaraca i krpelja za Niš, da detektuje virus groznice Zapadnog Nila, kao i da analizira krpelje na zaraženost Lajmskom bolešću.

U planu je, kako je istaknuto, osam monitoringa po godini na osnovu radnog naloga Grada. Nadzor podrazumeva i praćenje samog suzbijanja i utroška preparata na terenu, kontrolu opreme, a sve u skladu sa dinamičkim planom Ekosa, kao nosioca poslova dezinsekcije u Nišu i okolini.

Na “okvirnom spisku” za uzorkovanje komaraca u opštini Niška Banja su priobalja Kutinske i Jelašničke reke, staro korito Nišave (“mrtvaja”), centralni park u Banji, kao i dvorište hrama Sv. Vrača Kozme i Damjana u naselju Nikola Tesla.

Na Paliluli je u planu za sada pet lokacija - park Bubanj, Novo groblje, Gabrovačka reka, priobalje Suvodolskog potoka do pruge Niš - Sofija, bare između Popovca i Trupala i Batušinačke bare kod Mramora.

Za uzorkovanje komaraca u opštini Pantelej na spisku su priobalje Knezselskog potoka, dvorište crkve Sv. Pantelejmona, Pasjača i izletište pored Nišave kod Vrežinskog bazena.

Četiri lokacije su u planu i u opštini Crveni Krst - priobalja Rujničkog potoka i Južne Morave u Donjoj Trnavi, park u Tvrđavi i naselje Šljaka, dok će se u Medijani uzorkovanje obavljati u Svetosavskom i parku Čair, kao i na priobalju Nišave.

Za uzorkovanje krpelja na “okvirnom spisku” na teritoriji opštine Niška Banja su Jelašnica, Sićevo, naselje Broj 6 i centralni park u Banji. Na teritoriji Medijane to su travnate površine keja kraj Nišave, Čair, park u Brzom Brodu i zelena površina oko spomenika Ćele kula.

Spomen-park Bubanj, naselje Milka Protić, vrtić Cvetić u Novom selu, kao i vrtić Crvenkapa u Mokranjčevoj - na spisku su kada je reč o Paliluli. Što se tiče Crvenog Krsta, tu su park u Tvrđavi, Šljaka, Trupale i igralište kod Humske ulice.

Na Panteleju uzorkovanje je predviđeno u Donjoj Vrežini, dvorištu crkve Sv. Pantelejmona, izletištu pored Nišave kod Vrežinskog bazena i Oreovac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Brane

    12:43 // 11. 4. 2023.

    Još jedna "krađa" para iz budžeta grada! Zar grad nema institucije koje bi ovo radile? Zašto postoje Institut za JZ i Veterinarski institut?

  • Đura

    09:54 // 11. 4. 2023.

    A gradski prevoz kao u Bgd

  • Vukadin

    04:58 // 11. 4. 2023.

    Eno prosle godine u Beograd su našli zaražene komarce. Samo nam još ta muka fali. Ruku na srce prošle godine ih nije bilo, samo na vreme da krenu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: