Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:45, 22. 5. 2009.

| Društvo

200 godina od bitke na Čegru

Autor:Izvor:Fonet
spomenik na Cegru
Spomenik na Čegru

Turistička organizacija Srbije (TOS) najavila je da će se do 7. juna čitavim nizom aktivnosti obeležavati 200 godina od bitke na Čegru, jedne od presudnih bitaka vođenih u Prvom srpskom ustanku između srpskih ustanika i Turaka.

Bitka se odigrala 31. maja 1809. godine na brdu Čegar, kod sela Kamenica, nadomak Niša, a svojim junaštvom istakao se resavski vojvoda Stevan Sinđelić. Ne mogavši da pobedi brojno jače turske snage koje su prodrle u šanac, Sinđelić je pucao iz kubure u podzemni magacin baruta.

U strašnoj eksploziji nastradali su svi srpski vojnici i mnogo Turaka, a da bi zastrašio Srbe, turski paša je u znak osvete i opomene naredio da se od lobanja palih srpskih ustanika sagradi Ćele- kula na ulazu u Niš, u koju su uzidane 952 lobanje i koja danas stoji kao simbol borbe Srba za nezavisnost.

Promocija monografije o boju na Čegru u izdanju NKC- a održaće se 25. maja, a sutradan će biti predstvaljen izbor poezije o Čegru, dok je za 27. predviđena promocija elektronske publikacije sa tekstovima o tom boju i izložbe fotografija i dokumenata posvećenih tom događaju.

Narednih dana biće održana premijera lutkarske pozorišne predstave „Čas istorije”, koncert Niškog simfonsijskog orkestra, hora i vokalnih solista, otvaranj izložbe „Prvi srpski ustanak i boj na Čegru” i Međunarodni skup „Boj na Čegru 1809.” u istoriji i tradiciji balkanskih ratova”.

Predviđen je i biciklistički maraton u čast Čegarskog jubileja (od Kameničkog visa do brda Gradac) i pozorišne predstave „Senke Ćele-kule”, „Čegarska bitka” i etno muzički nastup Snežane Spasić i Aleksandra Vasova.

Biće doržana i promocija reprinta izdanja prvog niškog posleratnog stripa - „Čegarski junaci” Branislava Miltojevića, otvorena likovne izložbe Udruženje likovnih umetnika „Car Konstantin” i premijera dokumentarnog televizijskog filma „Ustanička 1809.”

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: