Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 10. 1. 2024.

| Društvo

200 godina od rođenja prvog niškog učitelja Atanasija Petrovića Učitelj Tase

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Učitelj Tasa (1)
foto: Jelena Mišić

Prvi niški učitelj, čija je harizma i posvećenost obrazovanju ostavila dubok trag u istoriji Niša Atanasije Petrović, poznatiji kao Učitelj Tasa, rođen je pre 200 godina, na današnji dan, 10. januara 1824. godine. Njegov životni put bio je obeležen ne samo prosvetnim radom već i hrabrom borbom za očuvanje srpskog identiteta pod turskom vlašću.

Iako je poticao iz siromašne porodice, školovanje je počeo u ranoj mladosti kod arhiepiskopa Grigorija, koji će kasnije postati niški mitropolit, a potom nastavio i kod učitelja Spiridona Jovanovića, koga je knez Miloš uputio u Niš da uvede “novi metod” učinja u tada, još uvek, neoslobođenom gradu.

Učitelj Tasa (2) foto: Jelena Mišić Takođe čuveni Nišlija Stojan Novaković pisao je o Učitelj Tasi i naveo podatak da je postao učitelj sa 17 godina zato što je broj učenika narastao na 200, od kojih je on edukvao njih 80.

Dalje Novaković navodi da je za učitelja je postavljen sa platom od 50 groša mesečno, te da je đake učio po kućama i hanovima, sve dok nije izgrađena škola 1863. godine. Škola je podignuta od priloga niških čorbadžija u vreme kada je upravnik Niša bio Mithad Paša, koji je i sam donirao 2.000 groša.

Valjalo bi znati da je Učitelj Tasa svojim neumornim radom na prosvećivanju zadužio znatan broj niških naraštaja učeći ih srpskoj knjizi i ideji srpstva, preko 40 godina, sve do oslobođenja Niša - pisalo je u novinama “Niški list”.

Učitelj Tasa napisao je i knjigu Presad mudrosti, koja je napisana “čistim srpskim jezikom”, a ostale srpske knjige dobavljao je iz ondašnje oslobođene Kneževine, tajno, noću u sporazumu sa mitropolitom Mihailom.

Pozidanju škole prethodili su teški dani, pisao je tadašnji Niški list kada je na mestu upravnika Niša bio Abdurhan Paša, koji je, kako su naveli, Srbe strahovito mrzeo. Takođe pišu da je pretio i mučio Učitelj Tasu jer nije hteo da spali srpske knjige.

Pretili su mu da će, ako ne spali knjige, biti obešen na pijaci Paša-džamija gde je danas Trg kralja Milana i spomenik Oslobodiocima Niša - pisao je “Niški list”.

Učitelj Tasa foto: Jelena Mišić Povratak Mithad Paše u Niš svečano je dočekan od strane Nišlija, kome su đaci otpevali pesmu koju je komponovao Učitelj Tasa. U znak zahvalnosti Mithad Paša mu je 1861. godine poklonio sat sa dijamantom.

Skoro 20 godina kasnije, Niš je bio oslobođen od Turaka, a tada su i zapisane reči Učitelj Tase: “Dočekao sam ono što sam želeo”.

Preminuo je dubokoj starosti, voljen i oplakivan od svojih Nišlija 13. februara 1894. godine.

Iako se, 130 godina od kako je prvi niški učitelj preminuo, trg, ulica i škola u Nišu zovu po njemu, grob Učitelj Tase na Starom groblju propada kao i grobovi mnogih drugih znamenitih ljudi koji su zadužili Niš.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Миљан Коцановић

    20:53 // 10. 1. 2024.

    https://www.politika.rs/scc/clanak/421435/Sto-godina-od-uvodenja-gregorijanskog-kal

    До 1919. у државној употреби је био јулијански календар. Сви датуми до 1919. године су по јулијанском календару, тако да је датум годишњица 13. дана касније, по грегоријанском календару, који користимо од 1919. године.
    Тако је 11. јануар дан када је Ниш ослобођен од Турака, по грегоријанском календару.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: