Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:55, 12. 3. 2024.

| Društvo

21 godina od ubistva premijera Zorana Đinđića - šetnja i u Nišu

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
Đinđić
Ubijen ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine; foto: Saša Đorđević

Povodom 21 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića Demokratska stranka pozvala je građane da se u 15 sati okupe na Trg kralja Milana, odakle će šetnjom kroz centar grada otići do Saborne crkve. Tu će se u 16 sati održati "Pomen u Zoranovu čast", na koji je građane pozvala i Koalicija "Niš moj grad" ističući da na dan Đinđićevog stradanja treba da pokažu zajedništvo.

Prvi premijer nakon pada režima Slobodana Miloševića bio je Zoran Đinđić, koji je ubijen ispred zgrade Vlade 12. marta 2003. godine. Na godišnjicu ubistva, članovi Demokratske stranke pozvali su poštovaoce ubijenog premijera da mu zajedno odaju poštu.

Pozivaju se članovi i simpatizeri Stranke da se u 15 časova okupe na Trgu kralja Milana, odakle će zajednički proći centrom grada do Saborne crkve, u kojoj će se od 16 časova održati pomen - navode iz DS.

Poziv je stigao i od koalicije "Niš, moj grad".

U najtežim trenucima za Srbiju, Zoran Đinđić kao vizionar i dokazani državnik uspevao je da pronađe tačke zajedništva i objedinjavanja svih koji su želeli napredak Srbije. Pokazaćemo i na dan njegovog stradanja da možemo da se ujedinimo u zajednički front kako bi Srbiji i Nišu bilo bolje - navode iz "Niš, moj grad"

miodrag stanković Inicijativu podneo pre godinu dana; foto: Koalicija "Niš, moj grad" Tim povodom, obornik Koalicije Miodrag Stanković, koji je nekada bio istaknuti član Demokratske stranke, podseća na inicijativu o izgradnji spomenika koju je podneo prošle godine.

Ove godine obeležava se 21 godina od ubistva Dr Zorana Đinđića, pa je, smatram i pravi trenutak da se nakon toliko godina usvoji moja inicijativa o izgradnji spomenika u njegovu čast. Prostor koji bi najviše odgovarao za izgradnju spomenika je amfiteatar u parku Čair. To je pravo mesto za čoveka kao što je bio Dr Zoran Đinđić, koji je pored toga što je bio političar, bio i profesor - kaže Stanković.

Ideja o izgradnji spomenika državniku koga mnogi smatraju pokretačem ključnih reformi u Srbiji, kako kaže Stankovič, trebalo bi da bude predmet opšteg konsenzusa.

To je i glavni motiv zbog kog bi Niš i njegovi građani trebalo da mu se oduže. Da i oni koji se možda tokom njegovog delovanja nisu slagali sa njim ili su bili njegovi protivnici danas vide njegovu veličinu i podrže ideju da jedan takav velikan srpske demokratije dobije u Nišu spomenik - kaže odbornik.

Osim bulevara koji nosi Đinđićevo ime, prema rečima Miodraga Stankovića, Niš bi trebalo da se oduži spomenikom “najvećem političaru i vizionaru koji je živeo u Srbiji”.

Zoranovo ubistvo je pucanj na demokratiju, namera da se zaustavi proces demokratizacije i modernizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi nakon pada režima Slobodana Miloševića - ističe Stanković.

Đinđić je Srbiju, u vreme svog mandata, doveo u centar evropske i svetske pažnje i činilo se da će ona, sa njim na čelu, postati neka vrsta “tranzicionog čuda”, smatra odbornik i dodaje da je i nakon ubistva, Zoran Đinđić ostao personifikacija časti jer je uvek izgovarao ono u šta je verovao i uvek radio ono što je govorio.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djoka

    19:21 // 12. 3. 2024.

    A sada, " Oscar, for all nebulous categories" !!!???
    " Petar SNS " .
    p.s.
    " Nijedan čovjek nije dovoljno pametan."
    "Kako su ljudi glupi! Čine zlo, da im se zlo vrati."
    "… uvijek je sumnjivo kad neko misli za sebe da je pametan."
    "Nije čovjek ono što misli, već ono što čini."
    MS

  • Naissus

    17:34 // 12. 3. 2024.

    @Petar SNS

    Je li, šta Oskar potpisa pre neki dan na Kosovu? Odgovori na to pitanje pa da pokušamo da ga uporedimo sa dr. Zoranom Đinđićem

  • Ilija

    13:41 // 12. 3. 2024.

    Nekad Djindjic danas tunjavi potkupljeni lutovac.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: