Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:50, 12. 5. 2021.

| Društvo

22 godine od bombardovanja Duvaništa, bez litija kroz naselje

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
litije
Ove godine bez litija; foto: V. Keser

Na današnji dan pre 22 godine na niško naselje Duvanište bačeno je preko 2.000 kasetnih bombi, 11 ljudi je povređeno, a na sreću tog dana nije bilo žrtava. Tradicionalne litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog, koji ih je po verovanju žitelja toj naselja spasio u danu bombarodovanja, ove godine neće biti organizovane zbog epidemiološke situacije.

Pet dana nakon bombardovanja centra grada kada su kasetne bombe iz dva kontejnera usmrtile 15 ljudi, avioni NATO-a bombardovali su niško naselje Duvanište.

Bombardovanje se dogodilo na praznik Sveti Vasilije Ostroški, te žitelji tog naselja smatraju da ih je svetac spasio od pogibije i od 2000. godine organizuju litije u njegovu čast. Međutim, tradicionalna šetnja ove godine neće biti održana zbog, kako navode iz Opštine Medijana, virusa korona.


Liturgija povodom praznika Svetog Vasilija Ostroškog

Iako neće biti litija u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog, crkvi koja je u naselju Duvanište, danas će od 9 sati episkop niški Arsenije služiti Svetu arhijerijsku liturgiju, a verinici će imati prilike da se tokom celog dana u Hramu poklone mitri Sveca.

Večernju službu i akatist Svetom Vasiliju Ostroškom služiće u porti Hrama sa početkom od 18 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOT

    11:28 // 16. 5. 2021.

    Gledao sam sve sa vrha zgrade u Durlanu. Pakao je bio u Duvanistu :(
    Nato u blato !!!

  • Ivan

    22:14 // 12. 5. 2021.

    Treba vec jednom zavrsiti tu crkvu. Sramota je vise godinama ne mogu da je zavrse kao da prave hidrocentralu. I na kruznom toku ispred crkve treba da se postavi neki veliki krst ili neki hriscanski znak u cast Vasilija Ostroskog.

    • Smuk

      13:33 // 13. 5. 2021.

      @Ivan : Lepi predlozi , svaka čast !
      Ali... /devojci sreću kvari/ , zar nije bolje ... biće pljuvanja ... da se novac ulaže "na polzu otečestva" tj. naroda koji je sve bolesniji , bolesne dece a lečenje je skupo , u narodne kuhinje, itd. Narode se otudjio od crkve i od "10 Božijih zapovesti" a mi gradimo crkve?
      Znam,biće dosta negativnih "pluseva" ali ja ostajem pri svom mišljenju. Pa, kako go

  • Borko

    11:42 // 12. 5. 2021.

    Ni jedan zločin nad narodom nema opravdanja pa tako ni zločin NATO pakta. Imali su oni na raspolaganju "obojenu revoluciju". pa razna "proleća" a oni su se odlučili za bombe, krstareće rakete, kasetne bombe i osiromašeni uranijum. Vreme poluraspada osiromašenog uranijuma je 4,3 milijardi godina. Vreme poluraspada je vreme za koje radioaktivnost pada na 1/2 od početne.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: