Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:55, 12. 4. 2024.

| Društvo

25 godina od NATO bombardovanja voza u Grdelici i ubistva nevinih civila

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Most Grdelica Nato foto Bojana Stamenković
Četvrt veka od tragedije; ilustracija; foto: B. S.

Na današnji dan 1999. godine u 11:55 u NATO agresiji pogođen je međunarodni voz 393 u Grdeličkoj klisuri. Tačan broj žrtava do danas nije utvrđen, ali pretpostavka je da je poginulo više desetina civila. Voz je saobraćao na deonici Beograd - Niš - Skoplje.

“Ne treba se bojati ljudi, nego neljudskog u njima” - uklesano je na mermernoj ploči pored mosta na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri.

Bio je drugi dan Vaskrsa kada su na tom železničkom mostu, pre tačno 25 godina, avioni NATO alijanse razornim projektilima pogodili ekspresni voz.

Voz je u trenutku pretvoren u plamen, a živote su izgubili železničari i putnici, više desetina njih. Zašto je voz sa civilima bio opravdana meta NATO alijanse i čime ih je on ugrožavao - takođe je nepoznanica.

Od jakih detonacija, u blizini raketiranog mosta brojne porodične kuće bile su teško oštećene. Stradali su krovovi, popucali prozori, a dvorišta ostala puna kamenja.

Tog ponedeljka u sedištu NATO-a negirali su napad, ali su već narednog dana potvrdili da se to dogodilo i da je reč o “kolateralnoj šteti”.

NATO agresija nad tadašnjom Jugoslavijom počela je 24. marta 1999. godine i trajala je 78 dana. Prema izjavama državnih zvaničnika stradalo je oko 2.500 ljudi, od čega 500 civila, među kojima i 79 deteta. Ranjeno je više od 12.500 ljudi, a bačeno skoro 500.000 projektila i 40.000 kasetnih bombi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    18:51 // 12. 4. 2024.

    Jadni nato agresori,nisu znali red voznje,bilo je kasno da zaustave rakete...onaj ko nas je branio 99-e useljavajuci se u novi stan,to ce i sada ciniti,ali politicki,zajedno sa Kinom...i tada se i Rusija ubi od odbrane srbije...pa sa kim ce ratovati sada novi preCednik,uz Dodika sa Nemackom,ili nekim drugim???secam se onih 2 miliona dolara za kampanju g-dje Klinton...sda cemo biti genocidni uskoro

  • Antikradikal

    15:58 // 12. 4. 2024.

    Neko ginuo,neko usao u novi stan.

  • Гага

    14:35 // 12. 4. 2024.

    Вестли Кларк је "командно одговоран",за све ратне злочине...а,ратни злочини не застаревају...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: