Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:01, 20. 7. 2020.

| Društvo

25 korisnika Doma za stare iz Donjeg Dušnika u KC Niš, svi u dobrom stanju

Autor:A. Stankov, N. MitićIzvor:Južne vesti
trem
Dom za stare "Trem"; foto: Facebook strana

Ukupno je, kako kaže epidemiolog doktor Nikola Milenković, 26 pacijenata iz domova za stare u niškom Kliničkom centru sa potvrđenom infekcijom virusom korona. Od toga je 25 iz Doma “Trem” u Donjem Dušniku i 1 iz Doma “Jelenak”. S obzirom na njihove godine i ostale bolesti, doktor kaže da su svi u dobrom stanju.

Prošle nedelje su počeli da se javljaju prvi slučajevi obolelih korisnika doma za stare u Donjem Dušniku, nadomak Niša, a danas je 25 njih već u kovid bolnici Kliničkog centra.

Njihova klinička slika je takva da su svi dobri. Svi su lakši. Nemaju kiseoničnu potporu, tu su zbog praćenja da se ne pogorša stanje zato što su rizična grupa kojoj za jedan dan može da se pokvari klinička slika. Rizični su po godinama i po komorbiditetima i teški su pacijenti zato što već imaju nešto od pridruženih bolesti - kaže dr Milenković.

Kako je korona uopšte ušla u “Trem”, koji ima kapacitet za oko 50 korisnika, za sada je nepoznato, a direktor Mirko Petković je novinarima rekao da je bolestan i da ne može da daje izjave.

U poseti Gadžinom Hanu, na čijoj teritoriji se nalazi dom, bio je ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević. Pored obilsaka “Trema” razgovarao je i sa predsednicom Opštine Marijom Cvetković koja kaže da lokalna samouprava od uvođenja vanrednog stanja nije prestala da pomaže domovima na teritoriji opštine.

Nismo prestali sa dezinfekcijom domova što radi javno preduzeće Direkcija za puteve i komunalne delatnosti, pomažemo u zaštitnoj opremi, maske, rukavice, skafanderi i sve to finansira Opština - rekla je Cvetkovićeva.

U Gadžinom Hanu se nalazi i Dom za stare “Zaplanje - moj dom”, a direktorka Danijela Krstić kaže da je, nakon nespretnih izjava nadležnih, nastala prava zabuna oko toga u koji dom je ušla korona. Naglašava da u ustanovi koju ona vodi nema inficiranih.

Nema korone kod naših korisnika i zaposlenih. Korisnici su "stabilni". Mi smo sad u "ličnoj samoizolaciji mesec dana kako bi zaštitili korisnike". Niko od zaposlenih ne ide kući, podelili su se u 2 grupe po 18 radnika, a sledeća grupa dolazi 3. avgusta da radi. Biće takav režim do 17. avgusta - kaže Krstićeva.

Podsetimo, prva informacija da se u jednom domu za stare u Gadžinom Hanu pojavila korona objavljena je u petak, a tada je rečeno da su među inficiranima i zaposleni.

Pored ovog doma, jedan inficirani je iz Doma za stare “Jelenak”, a jedan je registrovan i u Domu u Dimitrovgradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • zzmz

    17:10 // 23. 7. 2020.

    pa danas javise da umrlo dvoje. Čisto da vas podsetim doktore,sad su u super stanju,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: