Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:43, 5. 4. 2016.

| Društvo

30.000 potpisa za biranje poslanika po imenu i prezimenu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
skupstibna
Da građani biraju poslanike po imenu i prezimenu, a ne stranke; foto: JV arhiva

U 10 gradova i opština u Srbiji počelo je prikupljanje potpisa za izmenu izbornog zakona prema kojem bi se narodni poslanici birali po imenu i prezimenu, a ne kao deo političke liste. Inicijativa krenula iz Niša, a podrška se traži od svih građana.

Danas u parlamentu ne znamo ko sedi i ko predstavlja građane, 96 opština i gradova nema svog predstavnika, a na izborima će građani opet glasati za stranku, a ne za ljude koji će ih tamo zaista i predstavljati.

Ono što mi hoćemo jeste da u parlamentu sede poslanici koji su odgovorni nama, građanima, biračima. Mislimo da je to prvi korak ka uspostavljanju odnosa odgovornosti - kaže Nataša Čorbić iz organizacije Srbija u pokretu.

Dodaje da je i sada parlamentarcima važnije da budu u dobrim odnosima sa rukovodstvom stranke, nego da rade dobro za građane i da birači to prepoznaju.

Kada budemo imali takav sistem da oni znaju da su odgovorni nama biračima, mislim da možemo da razmišljamo o tome da ćemo imati odgovorne političare - kaže Čorbić.

644e2741-6192-41e9-b178-6bd546173dc4 Organizatori narodne inicijative; foto: MRCNDanijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, organizacije koja već dugo zagovara izmenu izbornog sistema, kaže da se političarima više ne veruje, a da nisu dosledni u obećanjima da će menjati sistem pokazuje i poslednji primer Akcione grupe Skupštine Srbije.

Rekli su da će Akciona grupa dati neke predloge novog izbornog sistema do kraja godine, ali to se nije desilo. Kroz narodnu inicijativu oni će biti obavezni da promene zakon. Jednostavno treba da uzmemo stvar u svoje ruke - kaže Dašić.

Iako je priličan poduhvat da za manje od nedelju dana prikupe 30.000 potpisa, organizatori ove akcije veruju da će uspeti. Zato i pozivaju sve građane da ih u tome podrže, a svi zainteresovani sa juga Srbije narodnu inicijativu mogu da potpišu na dve lokacije u Leskovcu, u prostorijama Narodnog parlamenta i edukacionog centra, i na 4 lokacije u Nišu - Media i reform centar, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, Deli centar i Proaktiv.

9. aprila biće organizovana velika akcija prikupljanja potpisa u svim gradovima Srbije, na različitim javnim lokacijama.


A šta ako Skupština odbije?

Organizatori veruju da će novi saziv republičkog parlamenta, koji će biti konstituisan nakon izbora, prihvatiti narodnu inicijativu za izmenu izbornog sistema, jer ona, kako ističu, ne predlaže model, već samo izmenu i otvaranje rasprave.

Želimo novi zakon koji će uvažavati 4 načela - da u parlamentu sede ljudi koje biramo imenom i prezimenom, zatim da sede poslanici iz svih krajeva Srbije, da nacionalne manjine imaju svoje mesto i da oba pola budu ravnopravno zastupljena - kaže Čorbićeva.

451a3b09-0b67-4ec6-b27b-f2886cd4b47e Manojlović: Ako ne raspravljaju o inicijativi krše UstavPravni stručnjak Sava Manojlović pojašnjava da će u izradi konačnog rešenja biti uključene brojne institucije, a 30.000 potpisa su ustavna kategorija i predlog su zakona.

Procedura je takva da poslanici prvo moraju da usvoje inicijativu, raspravljaju o njoj, a kasnije da formiraju Radno telo koje bi trebalo da izradi novi izborni zakon.

Manojlović kaže da će poslanici ukoliko ne raspravljaju o inicijativi prekršiti Ustav.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    18:58 // 5. 4. 2016.

    Dzaba trud,oni posle prelete u drugu stranku,zbog privilegija.

  • sofija

    12:57 // 5. 4. 2016.

    Ime i prezime?Ništa nam to ne znači,svi su isti

  • Podržavam! Ali

    12:30 // 5. 4. 2016.

    da se doda- da za svako izglasavanje Zakona koji tretiraju ekonomsku oblast, za koje se utvrdi da su stetni, odgovara ili licnom imovinom/imovinom povezanih lica, ukoliko postoji, ili zabranom kandidature na 10 godina, i to banko da potpise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: