Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:03, 18. 11. 2021.

| Društvo

30 godina Regionalnog centra za talente Niš - nekadašnji polaznici postali naučnici, profesori i ministri

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
rct foto rct
Učenje, druženje i takmičenje; foto: RCT

Bivši ministar finansija Lazar Krstić, prof. dr Niko Radulović sa PMF-a, prof. dr Marko D. Petković, dr Miloš Petković i mnogi drugi prošli su u nekom periodu svog obrazovanja kroz Regionalni centar za talente u Nišu. Kako kaže rukovodilac Dragan Topisirović, Centar je bio i ostao rasadnik talenata Niša i okoline poslednjih 30 godina.

Osnovan je 1991. godine pod imenom Republički centar za talente iz oblasti računarstva i informatike. U godini kada su EI računari razvili svoje prve konzole "Pakom" 32 i 64 i kada su niške, ali i škole u Srbiji, bile opremljen ovim mašinama.

Personalni računari su ih vrlo brzo “pojeli”, a propao je i EI, pa je i Centar morao da se menja i prilagođava.

Tragajući za optimalnim oblicima organizovanja, boreći se sa neprestanim prostornim i materijalno-finansijskim problemima, težeći da izbegne zamke uključivanja u aktivnosti političkih dešavanja, ovaj centar 1993. godine prerasta u Centar za razvoj naučno-tehničkog stvaralaštva mladih Niša-Centar za talente Niš sa ciljem da bude organizacija koja će objedinjavati sve aktivnosti oko rada sa nadarenim i talentovanim učenicima, organizovati sva takmičenja u našem gradu i okruženju, imati jedinstvenu bazu podataka svih talentovanih učenika - priča Topisirović. P1010023 foto: RCT

Regionalni centar za talente Niš - ime koje i danas nosi, dobija posle 2000. godine kada se i ideja okupljanja mladih pomera sa informatičkih i tehničkih nauka, na društveno-humanističke, ali i ka umetničkom stvaralaštvu mladih.

Program rada centra za talente obuhvata rad učenika u grupama od po 20 učenika po naučnim disciplinama. Iz te populacije učenika, oni koji imaju izraženu sklonost ka bavljenju naučno-istraživačkim radom dobijaju mentore, pod čijim patronatom ulaze u Program metodologije uvođenja mladih u naučno-istraživački rad. Upoznaju se sa metodama izbora tema za istraživanje, njihove obrade, načinom prezentiranja rezultata istraživanja, korišćenjem literature i sl. - kaže Topisirović.

Svi učenici iz škola iz regiona programe u Centru pohađaju potpuno besplatno i tako je, kaže Topisirović, već 30 godina. DSC_3199 Rukovodilac Centra Topisirović; foto: RCT

U periodu 2001. do 2008. godine, prosečan broj polaznika škola i nastavnih sadržaja Regionalnog centra za talente Niš je bio oko 250 učenika šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola, učenika srednjih škola i studenata. Školske 2010/11. Godine taj broj je 228, a i danas se broj evidentiranih učenika za rad u centru kreće se u tim okvirima. Prosečan broj učesnika regionalnih smotri i takmičenja je bio oko 100 takmičara, dok je prosečan broj onih koji su se kvalifikovali za učešće na republičkim takmičenjima i smotrama bio između 35 i 60 učenika i studenata - zaključuje Topisirović.

Polaznici škola Regionalnog centra za talente Niš redovno su, kako kažu, osvajali najviša priznanja u okviru smotri na nivou Republičkog centra za talente, ali i na republičkim i ranijim saveznim takmičenjima u organizaciji strukovnih udruženja matematičara, fizičara, biologije, hemije i drugih disciplina. P1010010 foto: RCT

Nije bez značaja napomenuti da se jedan broj polaznika sada nalazi na radnim mestima na niškim fakultetima poput prof. Dr Marka D Petkovića, prof dr Niko Radulović, dr Biljane Arsić, dr Miloša Petković, Lazara Krstić, koji je bio ministar finansija u Vladi republike Srbije, Lazara Stojkovića, i dr, kao i npr. Luke Radičevića iz mlađe generacije koji je sada u Sloveniji i drugih - kaže Topisirović.

Centar danas opstaje zahvaljujući privatnim kompanijama i Ministartsvu prosvete, dok od Grada pomoć nije bila, kako kažu, adekvatna ni materijalno ni finansijski. Ipak, deca i dalje nesmetano i besplatno imaju dodatnu edukaciju, beleže dobre rezultate i predstavljaju svoj Grad.

Svi zainteresovani i talentovani učenici mogu da se prijave na mejl [email protected] ili putem Fejsbuk strane Regionalnog centra za talente.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Saki

    12:29 // 18. 11. 2021.

    Bravo za Centar, bravo za dr Dragana Topisirovića. Nije lako sve to organizovati i to još kroz toliko dugi period. MORAMO mlađim naraštajima da pružimo priliku za PRAVE SADRŽAJE i za za PRAVE UZORE. Ako toga nema (i ne bude) u DOVOLJNOJ MERI neće biti ni Srbije kao PROSPERITETNOG društva a onda su uzalud i bezvredne i sve naše svetinje. Na moju žalost, ne vidim da se krećemo u tom smeru.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: