Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 15. 4. 2020.

| Društvo

33 obolelih u privatnom domu za stare u Novom Selu, i oni prebačeni u KC Niš

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, RTS
korona
Novoboleli iz doma prebačeni u KC Niš; foto: pixabay/leo2014

Testovi su pokazali da je privatnom Domu za stare “Eskulap” u Novom Selu 30 korisnika i troje zaposlenih zaraženo koronavirusom, rekao je epidemiolog Branislav Tiodrović i svi će oni biti prebačeni u Klinički centar Niš. Zaraženih ima i u domovima u Blacu i Kulini i to će, kako je rekao Tiodorović, biti najveći problem za smeštaj, jer su to lica koja zahtevaju posebnu pažnju.

Iako su jug i jugoistok predstavljeni kao novo žarište, epidemiolog Tiodorović kaže da to nije baš tako, već da se trenutno dešava jedna plima oboljevanja koja kasni u odnosu na druge delove Srbije za jedno nedelju dana.

U Gerontološkom centru, gde je ukupno 156 obolelih, kako je rekao Tiodorović, zabeležena su i 3 smrtna slučaja pre nego što je počela hospitalizacija zaraženih.

Virus je, nažalost, ušao u još jedan dom za stare, a to su pokazali rezultati testiranja od pre nekoliko dana.

Svi iz Gerontološkog smešteni su u Klinički centar Niš i oni su sa lakom kliničkom slikom. Imamo nažalost 3 pacijenta koji su nažalost umrli tamo ili na putu do KC. To su hronični blesnici, teško ili slabo pokretne osobe. Drugi objekat, privatni starački dom Eskolap, ima 30 pozitivnih pacijenata i 3 radnika koij su pozitvini i svi oni su prebačeni ili je u toku prebacivanje u KC Niš - kaže Tiodorović za RTS.

Rođaci i deca onih koji su bili smeštenu u ovom Domu prethodnih dana su pisali redakciji Južnih vesti i sa nestrpljenjem iščekivali rezultate, a jedna štićenica Doma je preminula od posledica kovida.

U Domu su rekli da su sve mere zaštite preduzete još 11. marta i da su redovno o svemu izveštavali i rodbinu i nadležno ministarstvo.


Čekaju se rezultati za Kulinu i Blace

Sumnja se da je virus ušao u Dom za smeštaj odraslih lica u Kulini nadomak Aleksinca i u Dom za odrasle sa razvojnim teškoćama nadomak Blaca, ali tačan broj se ne zna, jer se rezultati još čekaju.

Najveći problem će nam biti objekti za smeštaj i boravak lica sa potrebama u Kulini i Trbunju. To su lica koja zahtevaju posebnu pažnju. Testiranje je juče obavljeno u Kulini, u Trbunju u dva navrata i to ćemo imati danas. Tako da će i oni koji moraju, ostaće u izolaciji - kaže Tiodorović.

Branislav-Tiodorovic.jpg Tiodorović: Najteže će biti sa obolelima iz Kuline i Blaca; foto: JV arhivaOd ukupnog broja obolelih 8% su medicinski radnici, a problem sa infektolozima i epidemiolozima, kako je rekao Tiodorović, moraće da bude nadomešten uz pomoć kolega iz drugih gradova.

Zahvaljujući uključivanju kolega iz okolnih gradova i pomoći koju očekujemo od Beograda moći ćemo da podmirimo. Sa infektolozima smo već duže vreme bili bez dovoljnog kadra. To se sada odražava i na epidemiologe, ali uključivanjem svih nivoa zdravstvene zaštite i ostalih specijalnosti, moći ćemo to da pokrijemo iobavimo posao koji je pred nama - kaže Tiodorović.


Stari deo KC Niš skoro pun

Stara zgrada hirurgije gde su u početku smeštali zaražene kovidom, kako je rekao doktor Tiodorović, skoro je popunjena do kraja i tamo je 14 ljudi na respiratorima.

Novi deo KC Niš je takođe kovid bolnica i tu je trenutno smešteno 212 pacijenta uključujući i ljud ei Gerontološkog centra. Klinički centar ima još 460 postelja na raspolaganju. Otvroili smo i kovid bolnicu u Lekskovcu koja će sa 200 poestelja moći d apodmiri taj deo Srbije. U planu su nam da pored hale “Čair”, gde su nam lakši pacijenti, da se otvaraju i druge loakcije - rekao je Tiodorović.

cair Potrebni novi kapaciteti; foto: MOKapaciteti će se svakako proširiti i na civilne i vojne objekte, a pored "Čaira" 212 pacijenata je smešteno i u Studentski dom pored Medicinskog fakulteta.

Ranije je najavljeno da su za prihvat spremni i domovi učenika u Panteleju i pored Gimnazije “Svetozar Marković”.

Podsetimo, zbog situacije sa kovidom na jugu Srbije, formiran je poseban Krizni štab za Nišavski i Toplički okrug kojim rukovodi ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zzz

    23:20 // 15. 4. 2020.

    Dali je bilo preminulih u Eskulapu . To niko ne spominje

  • nnn

    14:49 // 15. 4. 2020.

    nerazumem ove strucnjake, svi kapaciteti popinjeni, dali neko razmislja malo, pa dom za stare ima svoj kapacitet, ako je 3/4 zarazeno a ostalo nije, valjda je trebalo negde da skolne nezarazene a da od doma naprave bolnicu, samo treba dovesti medicinsko osoblje tamo

    • Nn

      16:34 // 15. 4. 2020.

      Zato što su u pitanju stariji ljudi, i posebno su ugrozeni da će se stanje pogorsati. Tako da moraju biti u bolnicama pod nadzorom. I u blizini respiratora..

  • Naravno da ima

    14:23 // 15. 4. 2020.

    Ali i ti direktori su SNS kadar... svi sposobni ko...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: