Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:49, 31. 3. 2022.

| Društvo

38 niških škola u štrajku, prosvetari i dalje traže veće plate i manje učenika u odeljenju

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
prosvetari štrajk
Treći štrajk u Nišu; foto: T. T.

Manje učenika u odeljenju, da se vrate dugovi i povećaju zarade, kao i da se za obrazovanje pitaju obrazovani koji rade u školama i dalje su zahtevi prosvetnih radnika koji širom zemlje štrajkuju. Treći put zaredom u Nišu je 38 škola skratilo časove na 30 minuta i time su prosvetari još jednom pokušali da skrenu pažnju javnosti na svoje nezadovoljstvo uslovima rada.

Od 44 škole, koliko ih je u Uniji sindikata prosvetnih radnika Niša, sve osim specijalnih škola pristupile su štrajku skraćivanjem časova uz poruku da ne odustaju od svojih zahteva. prosvetari štrajk2 Predsednik Sindikata traži bolje uslove; foto: T. T.

Zahtevamo smanjenje broja učenika u odeljenju na 24, povećanje plata još za 12 odsto u ovoj godini i izmenu Zakona iz oblasti osnovnog sistema obrazovanja i vaspitanja. Nadam se da će konačno vlast Ministarstvo shvatiti i ozbiljno uzeti sve ove naše probleme u razmatranje i da ćemo u nekom narednom periodu uspeti da sve to rešimo - rekao je predsednik Sindikata Vladan Ćirić.

Ćirić je rekao i da se problemi u prosveti gomilaju i ne rešavaju godinama, kao i da se nadaju ministru koji će imati mnogo više razumevanja i sluha za njihove i probleme učenika i roditelja.

Problema u prosveti ima dosta, prisutno je nasilje nad prosvetnim radnicima, fizičko, verbalno i elektronsko, pogotovo u poslednje dve godine. Škole su neopremljene. Mnogo je problema koji se ne rešavaju, a koji se nagomilavaju i gde nije u prvom planu samo taj neki finansijski razlog zbog koga prosvetni radnici već godinama dižu glas - kazao je Ćirić.

Ukoliko i daje bude dolazilo do mimoilaženja između prosvetnih radnika, roditelja i Ministarstva, kaže da će se problemi biti još veći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Necu da strajkujem,ali

    14:40 // 2. 4. 2022.

    Заиста је број од 30-32 ђака у малим учионицама недопустив.Одељења до 24 ученика,квалитет рада би био много бољи,ученици и професори би се боље познавали,више времена би се посветило сваком ђаку.Планове и прогрме ревидирати,избацити други страни језик из основних школа јер ђаци ни српски добро не науче.Повећати број часова српског и математике под хитно.

  • Roditelj detetabdkole

    19:35 // 1. 4. 2022.

    Ako nece da rade i ne moraju, ima mladih koji cekaju da rade
    I ovako dolaze na pol casa.izlaze ranije Cigarete kafe 10 raspusta imaju. Dajte otkaz svi

    • Будући учитељ

      11:18 // 2. 4. 2022.

      Нема младих који чекају да ради, просветари су потпуно дефицитарни јер нико не жели да се школује 5 година како би примао плату од 60 хиљада динара, кад без школе може да ради у канцеларији за исте или веће паре.

  • Gaga

    15:16 // 1. 4. 2022.

    Najbolje resenje;prosvetarima blanko-cek,umesto plate,da upisu koliko hoce,a djaci neka uce skolu on-line,od kuce.Resen problem,svi zadovoljni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: