Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:34, 17. 8. 2020.

| Društvo

3D rekonstrukcija lokaliteta Kulina kod Merošine

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
carica teodora
Lokalitet se povezuje sa carom Junistijanom I i caricom Teodorom; foto: print screen/ Youtube - MRCN produkcija

Kako je u doba Vizantije izgledalo utvrđenje Kulina, smešteno nadomak sela Gradište u opštini Merošina, građani mogu pogedati kroz 3D prikaz, na kome su radili istoričari i arheolozi. Smatra se da ovaj lokalitet datira iz VI veka, a kako kaže tvorac projekta profesor Dejan Krstić, povezuje se sa carom Justinijanom I i caricom Teodorom.

Kako pojašnjava Krstić, sastojao se od tvrđave, a tu je bila i bazilika, za koju se smatra da je bila veoma značajna.

Postojala je tvrđava, značajna bazilika, jedna crkva iz tog doba, po dimenzijama i značaju rekli bismo vrlo značajna za to doba, jer su slične građevine građene u tom stilu i u drugim delovima Evrope, tadašnje Vizantije. Zamislili smo da se napravi virtuelno kretanje kroz taj objekat, onakav kakav je otprilike bio u to doba (...) Čovek može da se kreće po Kulini i da se projektuje u to doba, da vidi kako je to izgledalo i kako je bilo živeti u tom periodu Vizantije - navodi Krstić.

Lokalitet je pronađen slučajno, 1958. godine, kada su tokom radova u polju meštani pronašli bronzanu glavu carice Teodore, priča direktor Narodne biblioteke Merošina Milioš Milošević, a 11 godina kasnije arheolozi su počeli da ga istražuju.

I dalje se ne može utvrditi da li je u pitanju bila carica Teodora ili njena majka Eufemija, ali smo ostali pri tome da je to Teodora. Glava carice Teodore je utkana u grb opštine Merošina, jer predstavlja simbol opštine - kaže Milošević.

Utvrđenje je potpuno uništeno, a jako je značajno, zbog čega su odlučili da ga "ožive" kroz ovaj projekat. Dostupna je onlajn prezentacija, aplikacija za mobilne telefone i za Windows operativni sistem. U pitanju je prekogranična saradnja, pa je virtuelna tura odrađena i za tvrđavu Baba Vida u Vidinu.

Uz virtuelni vodič projekat je uključio i kurseve na kojima je 25 Srba i Bugara učilo da pravi snimke i fotografije, koje mogu pomoći u promovisanju turističkih potencijala.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dimitrije rakic

    13:01 // 12. 9. 2020.

    Iznenadio sam se da se neko setio da bi bilo potrebe izvrsiti rekonstrukciju kuline,koja bi zasigurno u buducnosti bila turisticki veoma interesantna, a Merosina opstina podigla svoj potencijal turizma na visi nivo. Daj boze da su se ljudi opametili pa okolinu Nisa ucinili ataktivnijom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: